מרתון מתמטיקה: חורשים, מנשנשים ונלחצים
זה יקרה היום. יותר מרבע מיליון תלמידים יתייחדו עם טופסי בחינת הבגרות. עד אז, החרישה ושינון הנוסחאות בעיצומם. התלווינו לגל, רון ולילך שתומכים זה בזה עד לרגע האמת ומוצאים נחמה בפחמימות: "עוד מעט נזמין פיצה"
שקט, מחשבים: יותר מרבע מיליון תלמידי כיתות י' עד י"ב ייגשו היום (ה') לבחינת הבגרות במתמטיקה, שנחשבת לקשה ולמלחיצה מכולן. ברחבי הארץ כבר יושבות קבוצות של תלמידים שמתרגלות את הנוסחאות והמשוואות במטרה לדלג מעל המשוכה.
סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו
הבחינות ייערכו ברמה של שלוש, ארבע וחמש יחידות לימוד. 18 אלף משגיחים יפקחו עיניים על התלמידים, בבחינה שנחשבת על פי הנתונים למועדת ביותר לרמאות. בתי הספר יפתחו את הכיתות מוקדם בבוקר, אף שהבחינה הראשונה תיערך בשעה 13:00 והאחרונה ב-19:15, וזאת במטרה לאפשר לתלמידים למצוא בשלווה את מקום הבחינה. חדר מצב של משרד החינוך ייתן מענה לכל בעיה שתצוץ.
הצטרפנו לקבוצה של יו"ר מועצת התלמידים, גל יוסף, ושני חבריה רון ניסים ולילך חביב, שלושתם תלמידי בית הספר "אחד העם" בפתח תקווה. השלושה ייגשו לבחינה של 5 יחידות, והחלו לשבת על החומר בשעה 12 בצהריים ולהערכתם לא יזוזו עד 23:00. על הפרק: תרגילים בחשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי, הסתברות ובעיות מילוליות.
"סיימנו את החומר לבחינה לפני שלושה שבועות ומאז אני לומד באינטנסיביות לבגרות", אומר ניסים, שלא מספיק לסיים את המשפט ויוסף מכריזה בהתרגשות: "הצלחתי. a = 6.25 זה הפתרון. זו שאלה מבגרות והצלחתי".
השלושה סבורים כי ישנה חשיבות גדולה ללמידה המשותפת. "בגיאומטריה, למשל, אני לפעמים רואה את הפתרון ולפעמים לא. זה קצת מלחיץ ומפחיד כי לא בטוח שאדע בדיוק את הפתרון היום בבחינה, אבל הגעתי למסקנה שאחרי שיושבים על תרגיל הרבה זמן מגיעים לפתרון", אומר ניסים, "במתמטיקה אפשר לעשות טעות מאוד קטנה ולא למצוא אותה. אני אעבור שעות על התרגיל ולא אשים לב שהפכתי את הפלוס למינוס. אבל כשכמה אנשים פותרים במקביל ובסוף משווים את התשובות אפשר לעלות מיד על הטעות, זה פחות מתסכל".
חביב הוסיפה: "זה עוזר מאוד שאנחנו יושבים יחד. אם היינו יכולים לעשות את הבגרות ביחד היינו מצליחים בה הרבה יותר".
חורשים ואוכלים מכל הבא ליד
אז הבגרות במתמטיקה היא באמת המפחידה מכולן? תלוי את מי שואלים. "לי זו בהחלט הבחינה הכי קשה וגם הכי חשובה לעתיד שלי", אומר ניסים. "בקבלה לאוניברסיטאות לתואר במקצוע מדעי שמים דגש על לימודי מתמטיקה ועל ציוני הבגרות, אז חשוב לי להצליח". חברותיו לעומת זאת סבורות כי הבגרות בספרות מלחיצה הרבה יותר. "מתמטיקה מתרגלים ויודעים", אומרת יוסף, "לספרות תמיד חורשים ואף פעם לא יודעים את הכול".
בשנה שעברה הועלו טענות על הקושי בבחינות הבגרות, שלטענת התלמידים היו קשות באופן בלתי סביר. לאחר בדיקה הוחלט במשרד החינוך על פקטור לתלמידים שנבחנו ברמה של חמש יחידות. "אני יודעת שמי שקיבל פקטור הצליח בסופו של דבר יותר משנים קודמות, אז לא אתנגד לפקטור", אומרת חביב בחיוך. "אני חושבת שאם נבוא מוכנים אנחנו נצליח. אין ספק שלא משנה כמה נתרגל בבית, בבגרות מופעל עלינו לחץ אחר, ולכן כמה שארגיש מוכנה אני תמיד אהיה בלחץ".
ומה חביב עושה בשביל להרגיע את עצמה? "אוכלת", היא עונה. "וגם אומרת לעצמי שהכול יהיה בסדר. זה הכול פסיכולוגי". השלושה מעידים כי לפחות בארבע השעות הראשונות של הלמידה הספיקו בהחלט למלא את בטנם.
"אכלנו פופקורן, מלון, שוקולדים, חטיפים, צ'יפס ועוד מעט נזמין פיצה", מפרטת יוסף, שבשעה 23:00 עוד תיפגש עם מורתה הפרטית. "מצאתי מורה שמוכנה ללמד אותי בשעות לא שעות, אז זה טוב. אני צוברת עכשיו שאלות ואגיע אליה עם כל התרגילים שלא הצלחתי לפתור. אני מרגישה שהמצב שלי משתפר מיום ליום. הייתי על 21 בתחילת השנה, במתכונת האחרונה קיבלתי 75 וניגשתי על 80 שזה מאוד יפה. אני מרוצה".
ביום הבחינה ניסים מתכנן לחזור מעט על גיאומטריה ובעיקר להירגע. חביב לעומת זאת לא מתכוונת לגעת בחומר. "זה סתם מלחיץ. מה אעשה אם רגע לפני הבגרות לא אצליח את התרגיל? אני לא מתכוונת לשים שעון מעורר אז אקום מאוחר ועד לבגרות אעשה דברים שלא קשורים למתמטיקה".
השלושה שואפים גבוה ומקווים שהבגרות לא תהיה קשה מדי. ועל מנת שלא תהיה כזו, ליוסף יש פתרון יצירתי: "אם היו בבגרות פתרונות שהיינו יכולים להסתכל עליהם ולראות איפה טעינו זה יכול היה להיות מעולה".