חגיגה של ירקות: סלט פטוש לשבועות
התחלתם לתכנן את רשימת המנות לחג השבועות? רגע לפני שאתם משתגעים, השף אייל לביא מציע לכם טיפים לאירוח גלילי נעים ורגוע, כדי שתוכלו ליהנות הן מהאוכל והן מהחברה, והוא מצרף גם מתכון לסלט פטוש מרענן וצבעוני
חג השבועות מתקרב אלינו ומתכוני הגבינות השונים נשלפים מכל מקום. רובנו נארח בחג חברים ומשפחה (כיאה לחג המשוייך ל-3 הרגלים: סוכות, פסח ושבועות) ושוב נעמוד במטבח ונעמול על מנות מיוחדות. רגע לפני שאתם מתחילים ברשימות, אולי כדאי לקחת בחשבון שלא חייבים לבלות את החג במטבח בזמן שהאורחים יושבים סביב לשולחן ויש דרכים ליהנות גם מההכנה, גם מהאוכל וגם מהאורחים.
טיפים לאירוח
- אני ממליץ לבנות תפריט מראש או לדאוג לכך שהאוכל שמכינים לאירוח יהיה ברמה של דברים מוכנים מראש ויש צורך רק לחמם או להגיש קר. כלומר, אוכל שלא צריך לבשל ממש בזמן שיש אורחים, כך תוכלו להיות פנויים וליהנות יחד עם האורחים. המקסימום של ההכנה בזמן האירוח יכול להיות ברמה של חימום מהיר או הוספת תבלינים או רוטב שהכנתם מראש, אבל, שוב, בלי התעסקות שתשאיר אתכם רחוקים מהאורחים.
- באופן אישי אני מעדיף להכין דברים לא רשמיים ולא מחייבים, מאכלים יותר קלילים כמו נשנושים, אך איכותיים, או מנות קטנות ברמה של צלחת מזלג ולא כאלו שמצריכות לשבת עם סכין ומזלג ליד השולחן, וזאת על מנת שתהיה אינטראקציה עם ההמוזמנים והפן החברתי הוא זה שישלוט בארוחה ולאו דווקא האוכל.
- מאותה סיבה, אגב, אני מעדיף תמיד את המנות בצורת שיתוף במרכז שולחן ולא מנות אישיות, כך נוצרת גם שיחה קולינרית.
- השתדלו שלא להכין משהו שלא ניסיתם בעבר - זה אמנם מפתה, אבל אם אתם לא יודעים איך זה ייראה ומה יהיה הטעם אתם, עלולים להיתקל בהפתעה לא נעימה שגם תותיר אתכם ללא מנה (במידה והיא לא מוצלחת) לאורחים.
- יחד עם זאת, נסו להפתיע עם איזושהי מנה חדשה שהאורחים שלכם לא מכירים (אבל אתם כן) או עם חומר גלם חדש מיוחד שהאחרים לא מכירים, אפילו ברמה של איזה ירק או פרי שהוא לא בדיוק בעונה שלו. לדוגמה: תותים ראשונים בחורף - זה משדרג את החוויה, ויתרה מזאת, האורחים שלכם יבינו שהקיעו בהם וחשבו מראש איך לפנק אותם במשהו מיוחד.
סלט פטוש גלילי
המרכיבים ל-(6 מנות):
1 קופסה (200 גרם) פטה עיזים מעודנת 16%
2 מלפפונים
2 עגבניות
1/2 בצל סגול
1 פלפל אדום
1 פלפל צהוב
8-10 צנוניות קטנות
1/2 חלה חתוכה לקוביות (לרגישים לגלוטן, ניתן להשתמש בקרוטוני פולנטה, המתכון בתחתית)
1 לימון סחוט
2 שיני שום כתושות
מלח ופלפל גרוס, לפי הטעם
כפית גדושה של זעתר / עלי זעתר טריים
1/2 כפית סומק
חופן עלי נענע טרייה קצוצים
זיתים שחורים מזן קלמטה או טאסוס
אופן ההכנה:
- מכינים את הירקות: שוטפים היטב את כל הירקות וחותכים לקוביות בגודל בינוני (1/2 X 1/2 ס"מ) ומעבירים לקערה גדולה. חותכים את גבינת הפטה עיזים לקוביות ומעבירים לקערה.
- מכינים את הקרוטונים: מניחים את הקוביות חלה חתוכות על תבנית עם נייר אפייה, מזלפים 2-3 כפות שמן זית, ממליחים, מערבבים וקולים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 170 מעלות כשמידי פעם פותחים את התנור ומערבבים. ממשיכים לאפות עד שהקוביות מזהיבות.
- מרכיבים את הסלט: מוציאים את קוביות החלה האפויות מהתנור ומוסיפים לקערת הסלט.
- מוסיפים לקערה חופן עלי נענע קצוצים, מטבלים עם שמן זית, לימון, שום, מלח ופלפל גרוס.
- מעבירים לקערת הגשה יפה, מסדרים מעל זעתר וסומק ומגישים לשולחן.
טיפים:
- ניתן להכין את הקרוטונים מבעוד מועד (מראש).
- ניתן להוסיף לסלט כל סוג של ירק, הירקות מוספים לסלט צבעוניות וטעם.
- לרגישים לגלוטן: ניתן לתחלף את קרוטוני החלה בקרוטונים מפולנטה.
אופן הכנת קרוטוני פולנטה:
- מבשלים את הפולנטה ומעבירים לתבנית, שמים במקרר עד שהיא מתקררת ומתקשה (3-4 שעות) חותכים לקוביות וקולים בתנור כמו קרוטונים רגילים.
- אייל לביא הוא השף והבעלים של מסעדת רוקח 73 ומסעדת רוקח ים שבנמל יפו
- סטיילינג: נעמה רן
- מחפשים גבינות למנות נוספות בהשראה גלילית? היכנסו למשק צוריאל