עובדי וגמלאי תנובה חוששים: נקופח בעסקה
עורכי הדין, המייצגים את 2,600 גמלאי החברה, דורשים לכלול את הגמלאים במענקים שיקבלו העובדים במסגרת מכירת השליטה בקבוצה לחברת ברייט פוד הסינית. במקביל, יו"ר ועד העובדים דורש להגיע להסכם על מענק מכירה בימים הקרובים, אחרת ינקוט בצעדים: "יש לי גם צדדים לא כל כך נעימים"
מכירת השליטה בתנובה - כותרות אחרונות:
- מבטח שמיר: מרכז תנובה יישמר בישראל
- "הסינים השתלטו על חברת המזון הגדולה ביותר בישראל"
- הקיבוצים ושמיר יחלקו עם ברייט פוד את השליטה בתנובה
- סופית: ברייט פוד הסינית רוכשת את תנובה
במכתב ששלחו עורכי הדין רונאל פישר וליאת דר מהמחלקה המסחרית במשרד רונאל פישר, בלום דוד ושות', המייצגים את גמלאי החברה, למנכ"ל תנובה אריק שור ולמנכ"ל אייפקס, זהבית כהן, הם דורשים לכלול את גמלאי החברה בכל מתווה של מענק או פיצוי שיינתן לעובדים במסגרת המכירה, אחרת בכוונתם לפעול במישור המשפטי.
במכתב, שהגיע לידי ynet, מצוין כי במסגרת העסקה הקודמת, בה נמכרה השליטה בתנובה לקרן אייפקס, זכו עובדים למענקים כספיים ראויים מתמורת העסקה, אולם הגמלאים לא זכו לכך בטענה כי העסקה הושלמה זה מכבר.
"במסגרת העסקה הקודמת קופחו, באופן יחסי, זכויותיהם של גמלאי תנובה, אשר נתנו את מיטב שנותיהם ומרצם למען החברה, קידומה, שגשוגה והתפתחותה עד הגיעם לגיל הפרישה; אשר בזכותם ובזכות עמלם הרב הגיעה החברה למעמדה כאחת החברות המובילות במשק הישראלי שהשליטה בה נמכרה ועתידה להימכר בסכומי ענק; ואשר בין היתר בזכות פועלם במהלך שנות עבודתם הרבות, מוערך שוויה בימים אלו בסכום של כ-8 מיליארד שקל", נכתב בפנייה.
עוד מצוין, כי "רק לאחר מאבק ציבורי ומשפטי גובשה הסכמה לתוספת כספית לסכום המענק השנתי הקבוע המועבר מהחברה לגמלאים". גם הפעם כאמור מתריעים באי כוחם של הגמלאים, כי בכוונתם לנקוט במאבק אם בקשתם לא תיענה.
העובדים מאיימים בעיצומים
גם העובדים חוששים כי יקופחו במסגרת העסקה הנוכחית ומשמיעים איומים מרומזים על עיצומים. בקבוצה כולה מועסקים כ-7,500 איש, חלקם בחברות בנות. שמחי, שעומד בראש ועד העובדים הגדול ביותר בקבוצה, הכולל 5,000 איש, מאיים כי "אם זכויות העובדים לא יוסדרו ולא נקבל את מענק המכירה שמגיע לנו, אז כל הדרכים פתוחות".
מדיווח של מבטח שמיר הבוקר לבורסה עולה כי אחד התנאים לביצוע העיסקה הוא הסכם בין תנובה לבין ועד העובדים של תנובה לגבי המענק שיקבלו עובדי החברה. אייפקס לקחה על עצמה את תשלום המענק לעובדים ואם לא הסכם בתוך שלושה חודשים, היא תוכל לסגת מהעיסקה בלי קנס. המו"מ מול העובדים יתנהל ע"י תנובה, ואייפקס תוכל לשלם את המענק מקופתה או מקופת חברות קשורות בשליטתה, כלומר תנובה.
אף כי הסכם המכירה קובע כי יש לגבש הסכם עם העובדים בתוך שלושה חודשים, שמחי דורש להגיע להסכמות על חלקם של העובדים בתוך ימים ספורים. "הם התחילו את המו"מ בהילוך נמוך, אך אני מאמין שעכשיו ישנסו את המותניים. במידה שלא ישכילו לשבת ולסגור את הדברים - יש לי גם צדדים לא כל כך נעימים".
שמחי מוסיף, כי במסגרת העסקה הקודמת, קיבלו העובדים מענקים בגובה ממוצע של 5 משכורות לעובד, בהתאם לוותק ולשכר, בסכום שהסתכם ביותר מ-100 מיליון שקל. הפעם, לדבריו, הציעה החברה מענקים בגובה של שני משכורות בסכום מוערך של כ-30 מיליון שקל בלבד.
"התכנסנו, אבל אין הבנות", אמר. "הפער בין הצדדים גדול. עד המכירה הנוכחית, השביחו העובדים את תנובה והכפילו את שוויה, אני לא מזלזל בתרומת המנהלים, אבל בטח הם לא עשו את העבודה לבד. ברובה היא נעשה על ידי העובדים היקרים שלנו".