אושר לשיווק: ממתיק חזק פי 37,000 מסוכר
בקרוב בישראל? אדבנטיים הוא הממתיק השישי שאושר לשיווק על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני - ונחשב מתוק פי 37,000 מסוכר ופי 100 מאספרטיים. ניתן להשתמש בו בבישול ובאפייה, ונדרשת כמות זעירה בלבד
טעם חדש לדיאטה שלכם: מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, אישר את שיווקו של הממתיק המלאכותי החזק בעולם, תחת השם Advantame. זהו הממתיק השישי שקיבל את אישורו של המינהל, בתום 37 ניסויים שנערכו בבעלי חיים ובני אדם, וניתן יהיה להוסיפו כעת למגוון מוצרי מזון.
אדבנטיים נמכר כאבקה לבנה המתמוססת במים ונותרת יציבה גם בטמפרטורות גבוהות, כך שניתן להשתמש בה להמתקה גם בבישול ובאפייה עם מספר זעיר של קלוריות וללא חשש להעלאת רמת הסוכר בדם. מדובר בממתיק מלאכותי אולטרה פוטנטי, המתוק פי 37,000 מסוכר רגיל ופי 100 מהממתיק המוכר אספרטיים.
התחלתם דיאטה ? קראו עוד:
אדבנטיים הוא כימיקל הדומה לאספרטיים, אך בעוד שאספרטיים אסור לשימוש אצל חולים במחלה הגנטית PKU משום שהם אינם מסוגלים לעבד את הרכיב פנילאלנין המצוי בו, האדבנטיים מתוק הרבה יותר ודי בכמות זעירה כדי להשיג אותה רמת מתיקות - כך שגם חולים אלה יכולים להשתמש בו.
אדבנטיים הוא כאמור הממתיק השישי שאושר לשיווק על ידי ה-FDA: קדמו לו נאוטיים שאושר בשנת 2002, סכארין, אספרטיים, אצסולפם אשלגן וסוכרלוז הנמצא גם בארץ במגוון ממתיקים מלאכותיים.
לאדבנטיים טרם נבחר שם מסחרי והוא מאושר לשיווק בשלב זה בארצות הברית בלבד, אולם גם משרד הבריאות צפוי לאשר את שיווקו כאן, כשיידרש לכך.
"אספרטיים מורכב משתי חומצות אמינו ומתנול, ובתהליך העיכול הוא מתפרק למרכיביו", אומרת הדיאטנית הקלינית קלי מירנדה. "לכאורה חומצות אמינו אלו נמצאות כמעט בכל מזון כחלק ממבנה החלבון, אך כאשר צורכים אותן באופן חופשי הן חודרות למערכת העצבים ועלולות לגרום לשלל בעיות בריאותיות כמו כאבי ראש, מיגרנות, עייפות, בעיות שינה, תופעות עוריות, כאבים ובעיות עיכול.
"מולקולת המתנול מתפרקת לחומר המסוכן פורמלדהיד, שעלול לגרום להתפתחות סרטנית על פי מחקרים רבים.
"האספרטיים מאושר לשימוש על ידי הFDA עם אזהרה לצריכת מוגבלת ומצומצמת, למרות שורה של מחקרים מדעיים שהראו שצריכה מוגברת מסוכנת ואינה מומלצת. טרם נמצאו מספיק עדויות כדי לקבוע מה התוצאה של צריכת ממתיקים מלאכותיים, אך כולם יודעים שאין ארוחות חינם - סביר שממתיקים אלו מזיקים יותר מאשר כפית סוכר בכוס קפה.
"ניתן כמובן למצוא ממתיקים טבעיים כמו סטיביה שמכילים קלוריות ועלותם גבוהה יותר, אך הנזק הפוטנציאלי נמוך הרבה יותר מאשר הנזק הצפוי בצריכה ממושכת ומוגברת של ממתיקים המלאכותיים".