שתף קטע נבחר

 

האלטרנטיבה לאל ג'זירה: שידורי עזמי בשארה

חי כמו נסיך בקטאר: הח"כ לשעבר, שנמלט מישראל אחרי שנחשד בסיוע לחיזבאללה, עומד מאחורי הקלעים של רשת תקשורת חדשה. האמיר איתו

יש הטוענים בעולם הערבי כי חבר הכנסת לשעבר מבל"ד עזמי בשארה, שנמלט מישראל בשנת 2007 לאחר שנחשד בסיוע לחיזבאללה, חי בקטאר כמו נסיך. עכשיו "הנסיך" הזה עומד מאחורי הקלעים של כלי תקשורת חדש שנכנס לזירה הבין-ערבית, כלי תקשורת שאמור להוות את האלטרנטיבה לאל-ג'זירה.

 

סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

בחודשיים האחרונים הושק העיתון היומי החדש "אל-ערבי אל-ג'דיד" היוצא לאור בלונדון ומתפרסם גם בדפוס וגם באינטרנט. על פי חלק מהפרסומים בתקשורת הערבית, הפרויקט שיכלול בעתיד גם הקמת ערוץ טלוויזיה אמור לקבל מימון של 70 מיליון דולר מדי שנה בחסות אמיר קטאר החדש, השייח חמים בן חמד אל-תאני.

 

בסיס האם של הפרויקט יופעל מלונדון, אך הוא יפעל גם מביירות. בתקשורת הערבית מדווחים כי הסוגיה המרכזית במוקד לבו של העיתון היא הסוגיה הפלסטינית, שעזמי בשארה מזוהה עמה. לפני כשבועיים דאג בשארה להיפגש עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, שביקר באותה עת בקטאר, והשניים דנו בפגישה בתהליך המדיני מול ישראל ובהסכם הפיוס בין פתח לחמאס.

האיש מאחורי הקלעים. עזמי בשארה (ארכיון) (צילום: AP) (צילום: AP)
האיש מאחורי הקלעים. עזמי בשארה (ארכיון)(צילום: AP)

עיתונאי מכוויית הסביר כי מטרת הפרויקט היא להעניק במה פוליטית לזווית של הציר האיראני-קטארי-טורקי בסוגיות המזרח התיכון אל מול המדינות הערביות התומכות בתהליך השלום כמו סעודיה, מצרים וירדן.

 

אם פני הדברים אכן כאלה, נראה שקטאר שוב מוכיחה כי היא מצליחה 'לעשות עסקים' עם כל הגורמים במזרח התיכון ולהחליף את האג'נדה שלה בעת הצורך. בנושא הסורי זה בולט יותר מכל כשבתקופת האמיר הקטארי חמד בן חליפה אל-תאני, הובילה הנסיכות את המחנה הניצי המתנגד למשטר אסד ודרשה התערבות צבאית. אולם מאז שבנו ירש אותו עוד בחייו, הורידה קטאר במישור הרשמי את הטונים בנושא והאמיר הצעיר כבר דיבר במושגים של פתרון פוליטי ומחזק את קשריו עם הגורמים שתומכים נלהבות באסד ובראשם איראן וחיזבאללה.

 

העיתונאי אף הסביר כי מטרתו של כלי התקשורת החדש היא לא להתחרות ברשת אל-ג'זירה הפופולארית, שבשארה משמש בה כפרשן. "אל-ג'זירה רוצה להמשיך לקדם את האג'נדה של האחים המוסלמים באזור. לעומתם, הפרויקט של בשארה אמור לקדם את הרעיון הסוציאליסטי יותר מאשר את הרעיון האיסלאמי", טען העיתונאי מכוויית.

 

מייקל סטיבנס, חוקר אמריקני לענייני ביטחון במכון ללימודי המפרץ השוכן בדוחא, הסביר בכתבה במגזין "The National" היוצא לאור באנגלית באיחוד האמירויות, כי בשארה מאמין שקטאר הייתה קרובה לאחים המוסלמים יותר מדי זמן.

 

טביעת האצבע של בשארה

מי שמנהל את הפן המקצועי של העיתון בפועל הוא איש התקשורת המצרי ואיל קנדיל. מנהל העיתון הכללי הוא איש התקשורת הירדני אמג'ד נאסר, שכבר סיפר כי אחת המטרות הוא להעלות לתודעה שוב את הסוגיה הפלסטינית שקרנה ירד בעולם הערבי בעקבות ההתקוממויות נגד המשטרים במזרח התיכון.

 

למרות שהוא לא מנהל בפועל את העיתון, טביעת האצבע של בשארה ניכרת לעין בייחוד בדף הפייסבוק הרשמי שלו, שם הוא מעלה מאמרים שפורסמו לאחרונה מטעמו בעיתון החדש. במאמריו ניתן להבחין בתמונה המושקעת שהוא קיבל בצורת קריקטורה.

הסוגיה הפלסטינית על הפרק. דף הבית של העיתון החדש  ()
הסוגיה הפלסטינית על הפרק. דף הבית של העיתון החדש

כדי לקבל הוכחה נוספת שבשארה הוא שחקן מרכזי בעיתון, לאחרונה האשים אקדמאי בריטי ממוצא פלסטיני את חבר הכנסת לשעבר כי גנב לו את הזכויות על שם העיתון החדש ואף איים לנקוט הליכים נגדו.

 

בדומה למדיניות של קטאר, מעיון קצר באתר האינטרנט של העיתון ניתן להבחין מצד אחד בעמדות נוקבות נגד המשטר הסורי שגם בשארה עצמו משמיען בקול רם והפכו אותו ללא רצוי הן מבחינת חיזבאללה והן מבחינת המשטר הסורי, לצד ביקורת חריפה על המשטר המצרי החדש בניסיון לשלול את הלגיטימיות שלו.

 

עם זאת, יש דבר אחד שמאחד בתקופה האחרונה את העיתון ומי שעומד מאחוריו לבין חיזבאללה ותומכיו. הביקור ההיסטורי של הפטריארך המרוני בישראל בשבוע הבא עקב הגעת האפיפיור פרנסיסקוס לארץ הקודש עורר גל של ביקורת בלבנון ובייחוד בקרב חיזבאללה, שנציגיו נפגשו עם האישיות הדתית הבכירה כדי לשכנע אותו לוותר על הביקור.

 

גם ב"אל-ערבי אל-ג'דיד" נקטו בקו מגמתי נגד הביקור. כתבה אחת עסקה באנשי דת נוצרים ומוסלמים המתנגדים לביקור. כתבה אחרת עסקה בתגובה החריפה של חיזבאללה לביקור ובכתבה נוספת צוינה המחלוקת בין תושבי כפר בירעם בגליל העליון בנוגע לביקור.

 

באופן אירוני מי שהתייחסה לנושא הביקור בהקשרו של בשארה היא הפובליציסטית הלבנונית, מונא פיאד, שהסבירה מדוע כן צריך לאפשר לפטריארך לבקר בירושלים: "התרגלנו כבר למדיניות 'איפה ואיפה' של הגורמים הקשורים לחיזבאללה. כולנו עדיין זוכרים איך השתנה היחס לחבר הכנסת לשעבר עזמי בשארה, שהיה תומך גדול בהתנגדות, בעת שהוא העלים עין ממעשיו של המשטר הסורי ופתאום הוא הפך לישראלי והחלו להתרבות המאמרים שתוקפים אותו", טענה פיאד.

 

בשארה כאמור משמש כיום כמנכ"ל המרכז הערבי למחקרים ובחינת דרכי מדיניות בדוחא. על רקע עמידתה של קטאר לצד האחים המוסלמים סופג גם בשארה אש. סגן מפקד משטרת דובאי, דאחי חלפאן, שמוכר בישראל על רקע היותו מפכ"ל המשטרה בעת חיסולו של מחמוד אל-מבחוח, דרש לפני חודשיים מבשארה לשוב לישראל על רקע עמדותיו נגד מדינות המפרץ.

 

"עזמי בשארה, אני איש ביטחון והאנשים במפרץ כבר לא מקבלים אותך. תחזור לכנסת ותגיד להם שהתכנית שלהם להפיל את שליטי המפרץ נכשלה", תקף חלפאן בחשבון הטוויטר שלו. בציוץ נוסף הוא לגלג על בשארה וכינה אותו 'עזמי ח'סארה', כשמשמעותה המילה היא הפסד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
עזמי בשארה (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים