שתף קטע נבחר

ביקור חוזר במיון? רק רופא בכיר יוכל לשחרר הביתה

הנחיות חדשות שמעביר משרד הבריאות לחדרי המיון בכל הארץ מנסות למנוע מצב של ביקורים חוזרים ונשנים של חולים. על פי ההנחיות בביקור שני עם אותה בעיה רק רופא בכיר יוכל לשחרר את החולה, ובביקור שלישי ומעלה רק מנהל חדר המיון, סגנו או רופא מומחה

משרד הבריאות מנסה להילחם בביקורים החוזרים של חולים במיון: חוזר חדש מנחה את הצוותים הרפואיים להקפיד יותר על בדיקות שמבוצעות לחולים בפעם השנייה ומעלה בבית החולים עקב אותה בעיה.

 

לפי ההוראות החדשות, שמתבססות על נוהל פנימי של שירותי בריאות כללית ונכתבו בסיוע ד"ר כרמי ברטל, מנהל חדר המיון של בית החולים "סורוקה", הצוות בחדר המיון צריך לבדוק בכל ביקור של חולה האם מדובר בהגעה נוספת של המטופל בתוך שבוע מהביקור הקודם שלו. הצוות צריך להתייחס לביקור הנוסף כאל ביקור חוזר, אלא אם כן ברור לחלוטין שמדובר בבעיה שונה לגמרי. המידע על הביקורים החוזרים הוא הכרחי עבור הצוות הרפואי במהלך הטיפול בחולה ואמור לסייע לו לבחון את הטיפול שניתן. הרעיון שעומד מאחורי הוצאת החוזר הוא לעורר את המודעות בקרב הגורמים המטפלים לצורך להיות זהירים יותר בנוגע למי שמגיע לביקור נוסף.

 

את חדרי המיון מאיישים לרוב מתמחים עייפים ורופאים שמבצעים תורנויות אך אינם בכירים בתחום הרפואה הדחופה. החוזר מגביל את יכולתם לבדוק ולשחרר חולים שמגיעים לביקור חוזר. מטופל שהגיע בפעם השנייה עם בעיה זהה או דומה ישוחרר רק על ידי רופא בכיר בתחום הרלוונטי שממנו הוא סובל. אם המטופל מגיע בפעם השלישית ומעלה, הבדיקה שלו תתבצע על ידי רופא בכיר ורק מנהל חדר המיון, סגנו או מנהל המחלקה בתחום המחלה של המטופל יוכלו לשחרר אותו לביתו.

 

"כשאדם חוזר עם אותה בעיה למיון כמה פעמים זה אומר שהבעיה לא נפתרה או שהיא לא אובחנה כמו שצריך ולכן משרד הבריאות רוצה לבחון את מצבם של החולים בזהירות יתר", אומר פרופ' ארנון אפק, ראש מנהל רפואה והמנכ"ל המיועד של משרד הבריאות, שפרסם את החוזר. "במקרים בהם הצוות הרפואי לא אבחן כמו שצריך, המחלה אצל המטופל עלולה להחמיר ובמקרים נדירים אף להגיע עד לכדי מוות".

 

"חולים חוזרים צריכים לקבל התייחסות אחרת, כולל מעורבות של רופאים בכירים יותר ובדיקות נרחבות יותר", מסביר יו"ר האיגוד לרפואה דחופה, ד"ר עזיז דראושה. "היו מקרים של אירועי לב שפוספסו, של בעיות במערכת העצבים שלא הבחינו בהם, ומקרים נוספים. יכול להיות שאין לאותם אנשים שום דבר מיוחד אבל גם יכול להיות שיש משהו שעלול לסכן אותם באופן מיידי. במקרים בהם החולה מגיע בלילה בשעות בהן מנהל המחלקה לא נמצא, הרופא צריך להתייעץ עם הרופא הבכיר ולא לשחרר את המטופל ללא שיקול דעת מחמיר. במקרים מסוימים, החולה יישאר במיון עד שמנהל המחלקה יגיע בבוקר".

  



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל ניצן דרור ואורי דוידוביץ
חדר מיון. אבחון לא נכון עלול להוביל למוות
צילום: חגי דקל ניצן דרור ואורי דוידוביץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים