שתף קטע נבחר

מטר ג'ירף: בזריחה - מטר מטאורים מסתורי

עדיף לצאת מחוץ לעיר, לא צריך משקפת: מטר מטאורים נדיר אמור להתרחש בשבת בבוקר, המטאורים יופיעו במשך שניות ארוכות. אבל זה באמת יקרה?

בשבת הזו כדאי לקום מוקדם: מטר מטאורים עשיר במיוחד צפוי לקראת הזריחה מחר (שבת). בניגוד למטר הפרסאידים המוכר, הפעם צפוי מטר חדש ונדיר - מטר מטאורים הנובע מקבוצת הכוכבים ג'ירף. בשעת השיא של המטר צפויים להיראות בין 100 ל-400 מטאורים, והפעם ניתן יהיה כנראה לראות אותם למשך שניות ארוכות.

 

עם זאת, עדיין כלל לא ברור אם המטר אכן ייראה. מטר זה לא נצפה מעולם, וקיומו מבוסס רק על חישובים שנעשו במרכז המחקר של נאס"א. "המטר הזה הוא מסתורין גדול", אמר מומחה המטאורים פיטר ג'ניסקנס. "איש לא יודע מה צפוי לקרות". 

מטר הפרסאידים אשתקד, במצפה רמון (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
מטר הפרסאידים אשתקד, במצפה רמון(צילום: רועי עידן)

שיא המטר צפוי לקראת השעה 11 בבוקר בשבת. לכן ארצות הברית - שם זו תהיה שעת לילה - היא המקום האידיאלי לצפות בו. בישראל המטר אמור להתחזק לקראת הזריחה, ויש רק לקוות שרוחב רצועת האבק יהיה גדול מספיק כדי שגם אנו נהנה. אורו של הירח, שעדיין זורח בשעות הבוקר, יפריע מעט לצפייה.  

 

המטר נובע משביט מחזורי קטן שנקרא P/209 LINEAR. השביט התגלה בשנת 2004, במהלך סקר השמים LINEAR שמטרתו ניטור וגילוי אסטרואידים ושביטים העלולים לסכן את כדור הארץ. שביט זה נמנה על השביטים ממשפחת צדק. הוא מקיף את השמש אחת לחמש שנים, והנקודה הרחוקה ביותר במסלולו מצויה מעבר למסלולו של כוכב הלכת הענק.

 

על פי החישובים של אסקו ליטנן וג'ניסקנס ממרכז המחקר של נאס"א, המטאורים ייכנסו לאטמוספרה במהירות איטית במיוחד של 18 ק"מ לשנייה, כחמישית ממהירותם של המטאורים ממטר הפרסאידים. לכן, ייתכן ונראה מטאורים שיחצו את השמים במשך שניות ארוכות. התחזיות של השניים הוכחו בעבר כמדויקות, אולם מטר זה חדש ולא נצפה עד כה. גם אם במטר זה צפוי שיא גדול במיוחד, אין לצפות למראה המזכיר גשם או זיקוקים אלא לקצב גדול מהרגיל של מטאורים במשך הלילה.

צופים בקליפורניה. גם הפעם האמריקנים נהנים יותר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צופים בקליפורניה. גם הפעם האמריקנים נהנים יותר(צילום: רויטרס)
מקור המטר הוא בקבוצת ג'ירף. קבוצת כוכבים אנונימית זו מצויה סמוך מאוד לכוכב הצפון. היא גובל בקבוצות קסיופיאה, קפאוס והדובה הקטנה, שבה שוכן כוכב הצפון. בקבוצה אין כוכבים בהירים במיוחד, אך הודות לסמיכות הגדולה שלה לקוטב השמיימי הצפוני היא נראית כל שעות הלילה.

  

מה גורם למטר מטאורים?

כאשר שביט מתקרב לשמש, חום השמש מנדף את הקרח שממנו עשוי השביט, והאבק והגזים הכלואים בקרח משתחררים ויצרים הילה סביב השביט. הקרינה של השמש דוחפת את חלקיקי האבק ואלה יוצרים את זנב השביט. חלקיקי האבק שהועפו מהשביט ממשיכים לנוע סביב השמש במסלול הדומה למסלול המקורי של השביט וכאשר כדור הארץ חוצה את מסלולם אחת לשנה הם נלכדים בכבידת כדור הארץ ונשרפים באטמוספרה.

 

במקרה של מטר זה, החלקיקים נעים לכיוון כדור הארץ בחלל ולכן מהירותם גבוהה יחסית למטר פרסאידים לדוגמה. חלקיקי האבק שגודלם הממוצע קטן ממאית הגרם נכנסים לאטמוספרה במהירות של 18 ק"מ לשניה ונשרפים כליל בגובה עשרות ק"מ. האור שאנו רואים נגרם מהתלהטות חלקיקי האבק וכן מהתלהטות הגזים באטמוספרה, שבהם מתנגשים חלקיקי האבק בתנועתם מטה.

 

היכן אפשר לצפות? 

מטר מטאורים נראה תמיד בכל חצי כדור הארץ המצוי בשעת לילה. לכן, אפשר לצפות במטר מכל מקום. המגבלה היחידה היא תאורת העיר שמפריעה לתצפיות אסטרונומיות בכלל ולמטרות מטאורים בפרט. לכן, רצוי להתרחק ממקומות יישוב וממקומות מוארים ולצפות באזורים שבהם האופק - בעיקר הצפוני - נקי מהסתרות. כמו בכל מטר מטאורים, ההמלצה היא לשכב על הגב ולהביט לכיוון צפון במשך כל שעות הלילה.

 

משקפת או טלסקופ אין צורך להביא. המטאורים חוצים את השמיים במהירות ולכן אי אפשר לכוון אליהם משקפת או טלסקופ, מה גם ששדה הראיה של מכשירים אלה קטן מלהכיל את כל מסלול המטאור.

 

מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2013, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2013 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים