שתף קטע נבחר

 

אוקראינה לקלפי: מלך השוקולד או אשת הצמה

יום אחרון לפני הקלפי: 3 חודשים אחרי הדחת ינוקוביץ' וסיפוח חצי האי קרים, האוקראינים יילכו מחר לבחור נשיא חדש בתקווה לפתור את המשבר עם רוסיה. בדלנים במזרח חוסמים את הגישה לכמה אזורים, קייב: "הם רוצים לשבש את ההצבעה". פוטין: "אעבוד מול המנצח, אבל אוקראינה במלחמת אזרחים"

המועמדים בבחירות לנשיאות אוקראינה שייערכו מחר נשארים הבוקר (שבת) הרחק מעיני הציבור, ומכבדים בכך את האיסור שהוטל עליהם לקיים קמפיינים ותעמולה ערב ההצבעה, שבקייב מקווים כי תוכל לסייע לשים קץ למשבר הקשה עם רוסיה. מתחת לפני השטח, לכולם ברור, המתח נשמר: רק אתמול התעמתו בדלנים פרו-רוסים עם אנשי מיליציה אוקראינית במזרח אוקראינה, ושני בני אדם נהרגו. יום אחד לפני כן נהרגו לדברי האוקראינים 17 חיילים.

 

עוד כתבות ב-ynet:

 

המנהיגים הפרו-מערביים שעלו לשלטון בקייב לאחר ההפיכה שהביאה להדחת הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ', מקווים שהבחירות מחר יסייעו לייצב את הרפובליקה הסובייטית לשעבר. הדחת ינוקוביץ' הביאה את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לשלוח כוחות לחצי האי קרים שבאוקראינה, שטח רוסי לשעבר, ואחרי כיבושו הוא סופח. כעת חוששים באוקראינה שאזורים נוספים במזרח המדינה יפרשו ממנה ויצטרפו לרוסיה, בשל האוכלוסייה הפרו-רוסית בעיקרה המתגוררת בהם. מיליציות פרו-רוסיות כבר השתלטו על אזורים נרחבים במזרח אוקראינה, ונלחמות בצבא האוקראיני.

 

הבחירות באוקראינה מחר הן גם מבחן ליחסים המתוחים מאוד בין מוסקבה למערב: מנהיגים אירופיים ישקלו ביום שלישי הקרוב צעדים נוספים נגד רוסיה אם יגיעו למסקנה שהיא פגעה בבחירות. בין הצעדים האפשריים הגבלות על סחר עם רוסיה בסחורות הנחשבות ל"מצרכי מותרות" ואף חרם על נפט וגז רוסי.

עימותים בדונייצק, אתמול (צילום: AP) (צילום: AP)
עימותים בדונייצק, אתמול(צילום: AP)
הרשויות באוקראינה הבטיחו להשעות את המבצע שלהן נגד הבדלנים במזרח אוקראינה במהלך יום הבחירות. הבחירות מחר נתפשות כחשובות ביותר ב-23 השנים שעברו מאז יצאה אוקראינה לעצמאות, אולם העימותים האלמים שהתגלעו גם אתמול מזכירים לכול כי האלימות עלולה להעיב על ההצבעה בקלפי.

 

"אנחנו נחושים וכנים, וייערכו בחירות שקופות", אמר ראש הממשלה הזמני של אוקראינה, ארסני יצניוק, שמונה לתפקיד אחרי הדחתו של ינוקוביץ'. יצניוק הוסיף כי למרות תוכניותיהם של הבדלנים לשבש את ההצבעה באזורים של מזרח אוקראינה הנמצאים תחת שליטתם, הוא מאמין שרוב התושבים שם יביעו התנגדות ל"טרוריסטים", כדבריו.

פורושנקו. אחד מ-20 יצרני השוקולד הגדולים בעולם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פורושנקו. אחד מ-20 יצרני השוקולד הגדולים בעולם(צילום: AFP)

טימושנקו בכיכר המחאה בקייב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טימושנקו בכיכר המחאה בקייב(צילום: רויטרס)

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר אתמול כי אוקראינה כבר נמצאת למעשה במלחמת אזרחים: "למה אנחנו אלה שמואשמים בכך?", שאל בפורום עסקים בינלאומי. מוסקבה הודיעה אתמול כי תסיג את כל כוחותיה מהגבול עם אוקראינה "בתוך כמה ימים", צעד שאם ייצא לפועל עשוי להפחית את המתיחות סביב הבחירות. ארה"ב הבהירה מצדה כי היא עדיין אינה משוכנעת שזה אכן יקרה: "אכן ראינו תנועה של כמה יחידות רוסיות אל מחוץ לאזור הגבול עם אוקראינה, אבל נכון לעכשיו לא מדובר במספרים גדולים", אמר דובר הפנטגון ג'ון קירבי.

 

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, קראה לרוסיה לקבל את אנשי "הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה" (OSCE) כמפקחים על הבחירות, אולם פוטין השיב במסרים מעורבים ולא ברורים מספיק. הוא אמר כי ישתף פעולה עם המנצח בבחירות וכי הוא רוצה יחסים טובים יותר עם המערב, אך מתח ביקורת קשה על מדיניות ארה"ב באוקראינה. ה-OSCE שלח כוח של יותר מ-1,000 פקחים להשקיף על הבחירות באוקראינה. בכירים באוקראינה מצפים לאחוזי הצבעה גבוהים מאוד.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

המועמד המוביל לניצחון, פטרו פורושנקו, קרא לאוקראינים לתת לו את קולם ולהעניק לו ניצחון כבר בסיבוב הראשון, ואמר כי אחרת המצב הביטחוני המידרדר באוקראינה עלול להביא את המדינה לטלטלה קשה עוד יותר שתקשה בכלל על קיום סיבוב שני.

 

פורושונקו עשה את הונו בייצור ממתקים, ומכונה בתקשורת הזרה "מלך השוקולד". אם אף מועמד לא יזכה ביותר מ-50% מהקולות בבחירות מחר ייערך סיבוב שני ומכריע ב-15 ביוני. אם יהיה צורך בסיבוב כזה, סביר להניח שמי שיתמודדו בו זה מול זו הם פורושנקו וראש הממשלה לשעבר יוליה טימושנקו, ששוחררה מהכלא אחרי הדחת ינוקוביץ'.

 

לפי חלק מהסקרים לפורושנקו יש סיכוי לנצח כבר בסיבוב הראשון. הוא היה האוליגרך האוקראיני היחידי שהתייצב חד-משמעית לצד המפגינים נגד הנשיא הפרו-רוסי ינוקוביץ' בשלהי נובמבר במרכז קייב, ודאג שערוץ הטלוויזיה שבבעלותו יסקר בהרחבה את ההפגנות. הוא כיהן בעבר כשר החוץ ושר הכלכלה של אוקראינה. חברת השוקולד שלו "רושן" היא אחת מ-20 יצרניות השוקולד המובילות בעולם. הוא תומך בפנייה של אוקראינה מערבה, לשיתוף פעולה עם האיחוד האירופי, וכתוצאה מכך הפך מטרה לפגיעה כלכלית מצד רוסיה.

 

יוליה טימושנקו כיהנה כראש ממשלת אוקראינה לזמן קצר ב-2005 ואחר-כך שוב בשנים 2007-2010. כשינוקוביץ' ניצח אותה בבחירות ועלה לשלטון היא הורשעה בפרשות שחיתות הנוגעות לגז, ונשלחה לכלא. לפי סקרים היא ניצבת במקום השני במרחק

גדול מפורושנקו. טימושנקו מוכרת מאוד גם בזכות הצמה המעטרת בדרך כלל את ראשה. מועמדים נוספים הם סרגיי טיגיפקו (54) ומיכאילו דובקין (44).

 

ההצבעה באוקראינה תחל מחר בשעה 08:00 בבוקר. מדגמים צפויים להתפרסם בשעה 20:00, והתוצאות הרשמיות המלאות לא יתפרסמו לפני יום שני, כשאנשי ה-OSCE יתנו את חותמתם המאשרת את אמינות התוצאות. בפני ועדת הבחירות עומד אתגר גדול על רקע הפילוג במזרח אוקראינה. קונסטנטין היברנקו מוועדת הבחירות המרכזית אמר כי המצביעים בחמישה מ-12 אזורי הבחירה בדונייצק שהגישה אליהם חסומה כעת על-ידי בדלנים יוכלו במקום זאת להצביע בשדה התעופה בעיר, משום שהמצב הביטחוני שם טוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פטרו פורושנקו. עשוי לנצח כבר בסיבוב הראשון
צילום: AFP
מומלצים