סקר: 25% לא ייגמלו מעישון גם בהוראת רופא
מנתוני סקר חדש שנערך בישראל עולה כי כ-25% מבני ה-18 ומעלה מעשנים, ושליש מהם מעשנים יותר מ-15 סיגריות ביום. רובם ישקלו גמילה מעישון כשבת הזוג תהיה בהריון או כשיגלו שילדיהם מעשנים בעצמם
כ-25% מהמעשנים לא יפסיקו לעשן - גם אם הרופא ימליץ להם לעשות כך עקב מחלה: כך עולה מסקר חדש שנערך לרגל היום העולמי ללא עישון, שחל בסוף החודש.
65% מהגברים המעשנים הצהירו שישקלו להפסיק לעשן כשבת זוגם תהיה בהריון, 57% מהמעשנים טענו כי ישקלו להפסיק לעשן אם יגלו שאחד מילדיהם התחיל לעשן בעצמו, 56% ישקלו להפסיק לעשן אם ילדיהם יבקשו מהם לעשות כך, 55% ישקלו להפסיק לעשן אם יגלו שחבר או קרוב משפחה חלה במחלה הקשורה בעישון.
ומה הכי פחות יעיל לגמילה? רק 47% מהמשתתפים בסקר דיווחו כי ישקלו להפסיק לעשן אם בן זוגם ידרוש מהם לעשות כך.
נזקי העישון:
- גורם לשיער להאפיר: 13 עובדות קשות על עישון
- יום אחרי יום: מה קורה לגוף כשמפסיקים לעשן
- צפו: הפרסומת הקשה שתגרום לכם להפסיק לעשן
הסקר נערך במהלך חודש אפריל האחרון על ידי מכון המחקר למידע שיווקי סי.איי עבור נוברטיס, יצרנית ניקוטינל להפחתת ולהפסקת עישון, וכלל 404 מרואיינים בגילאי 18 ומעלה המעשנים לפחות סיגריה אחת ביום. המשתתפים מהווים מדגם ארצי ומייצג של האוכלוסייה דוברת העברית בישראל.
עניין משפחתי
על פי ממצאי הסקר, כ-25% מהישראלים הבוגרים מעשנים, מתוכם שליש נחשבים מעשנים "כבדים" המעשנים 15 סיגריות ומעלה ביום. שליש נחשבים מעשנים "בינוניים" המעשנים שש עד 14 סיגריות ביום, והשאר מעשנים קלים המעשנים עד חמש סיגריות ביום.
מהסקר עולה כי כמעט בכל הבתים שבהם מעשנים - יש יותר ממעשן אחד. ב-63% מבתים שבהם גרים בני זוג, שניהם מעשנים, וב-35% מהמשפחות שבהן ההורה מעשן - ישנו גם ילד מעשן.
עוד עולה מהסקר כי העישון הוא מעין "מסורת" המועברת מדור לדור: שניים מכל שלושה מעשנים גדלו בבית שבו עישנו, ורובם מרגישים שעובדה זו תרמה להיותם מעשנים. עם זאת, כ-56% מציבור ההורים המעשנים חשים נקיפות מצפון והם לרוב לא מעשנים ליד הילדים (הדבר בולט כשמדובר במעשנים קלים).
איך נגמלים מעישון?
באשר לשיקולים המרכזיים בבחירת הדרך להיגמל מעישון, השיבו 73% מהנשאלים כי יעדיפו מוצר שיעילותו הוכחה מדעית או על פי המלצת נסיינים אחרים, ורק 19% השיבו כי מחיר וותק בתחום יהוו שיקול.
ד"ר יעל בר-זאב, יו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בישראל ומנהלת המרכז למניעה ולגמילה מעישון באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מעניקה המלצות וטיפים שימושיים להעלאת סיכויי הגמילה:
- גמילה מעישון היא תהליך שיש לתכנן מראש ולהתכונן למצבים מסוימים בו כדי להעלות את סיכויי ההצלחה.
- יש לקבוע יום שבו תפסיקו לעשן. לפני כן מומלץ לנהל רישום במשך יום אחד לפחות, כדי להבין טוב יותר את הרגלי העישון שלכם: באילו שעות אתם מעשנים? מה עשיתם באותו הזמן? כמה השתוקקתם לסיגריה? ככל שתבינו טוב יותר את המצבים שבהם אתם זקוקים במיוחד לסיגריה, כך תוכלו להתכונן אליהם מראש.
- בשבועיים שלפני הפסקת העישון אפשר להמשיך לעשן כמה שרוצים ואפילו יותר, אבל לנתק זאת מאותם מצבים שבהם אתם זקוקים באמת לסיגריה. לדוגמה, אם אתם נוהגים לעשן במכונית, במהלך השבועיים האלה המשיכו לעשן - אבל לא במכונית. אם אתם נוהגים לעשן לצד הקפה, תעשנו כמה שתרצו רק לא בסיטואציה הזאת. התחילו בניתוק מהרגל אחד והוסיפו בהדרגה הרגלים נוספים. המטרה היא לתרגל את המצבים הללו ללא הסיגריה, כשאתם עדיין מקבלים מספיק ניקוטין.
- הכינו את הבית, את המכונית ואת מקום העבודה ליום ההפסקה. זרקו את כל המאפרות, המצתים והגפרורים. כבסו את הווילונות, הבגדים, המצעים וכל דבר אחר שמריח מסיגריות, ונקו את המכונית. אל תשאירו בשום מקום חפץ למזכרת, כדי "להוכיח שאני יכול" או עבור חברים מעשנים. הסביבה שלכם צריכה להיות נקייה מפיתויים.
- התכוננו מראש לרגעי החשק העזים, בעזרת הסיסמה "עצור, חשוב, עשה": ברגע של "קריז" יש לעצור קודם כל את מה שאתם עושים, לנשום עמוק, לחשוב למה הפסקת לעשן, מה התועלת שלך מההפסקה, כמה עברת עד עכשיו, ואז לקום, לשנות מיקום, לשטוף פנים, לעלות ולרדת במדרגות, לצאת להליכה קצרה, להתקשר למישהו או כל פעולה אחרת שתעביר את הרגעים הבאים בשינוי המצב.
- ספרו לכמה שיותר אנשים שאתם מפסיקים לעשן, כדי להגביר את המחויבות שלכם לתהליך וליכולת ההתמודדות ברגעי משבר.
- שלבו ייעוץ התנהגותי עם טיפול תרופתי, כדי להתמודד עם כל מרכיבי ההתמכרות: אלה שנובעים מההתמכרות הפיזית לניקוטין, ההתמכרות הפסיכולוגית וההתמכרות שנובעים מהרגלים.