שתף קטע נבחר
 

דו"ח: הרשויות המקומיות לא מוסרות מידע

רוצים לדעת אם הקרקע באזורכם מזוהמת או מה עושים עם כספי הארנונה בעירכם? כנראה שיהיה לכם קשה מאוד לקבל את המידע הזה מהרשות המקומית שלכם. דו"ח שקיפות הרשויות המקומיות ל-2013 שב ומתריע כי אין שקיפות ברשויות המקומיות בישראל והמידע אינו נגיש

הרשויות המקומיות בישראל מדירות מעיני הציבור מידע חיוני. כך על פי דו"ח מדד שקיפות הרשויות המקומיות של עמותת שקיפות בינלאומית ישראל לשנת 2013 שמתפרסם היום (ב'). מהדו"ח עולה כי אזרח המעוניין למצוא תשובות לשאלות חשובות, בתחומים שונים, שנוגעים להתנהלות הרשויות המקומיות - לדוגמא: כיצד העירייה בוחרת ספקים שונים וכמה היא משלמת להם או היכן יש קרקעות מזוהמות ואיפה נרשם זיהום אוויר גבוה - לא ימצא תשובות.

 

דו"ח: אין שקיפות ברשויות המקומיות בישראל

השלטון המקומי נגד שקיפות בהטלת הארנונה

בניגוד לחוק: 59 ראשי רשויות לא מפרטים נכסיהם

 

לפי הדו"ח, 94% מהרשויות אינן מפרסמות פרוטוקולים הנוגעים למכרזי העירייה ו-84% מהן אינן מפרסמות את הדו"חות הכספיים שלהן באופן מלא (עפ"י תוצאות בדיקה שנערכה בשנת 2011). אך המצב הבעייתי ביותר, כפי שנחשף בדו"ח, נמצא בתחום שקיפות המידע הסביבתי - 96% מהרשויות אינן מפרסמות מידע בנוגע לזיהומי קרקע ורק 29% מהן מספקות מידע על תוצאות מדידת איכות האוויר.

 

לצפייה בטבלה בגודל המלא  

 

הדו"ח, שמתפרסם זו השנה החמישית, בודק את מידת השקיפות בקרב 48 רשויות מקומיות על פי נגישות וזמינות המידע באתרי האינטרנט שלהן בנושאים שונים. הבדיקה הנוכחית התבצעה בחודשי מאי-יוני 2013 והיא מדרגת את מידת השקיפות ב-12 נושאים עיקריים ביניהם: מידע סביבתי, מענקים ותמיכות, ישיבות מועצה, תכנון ובניה וכספים.

 

היכן יש חריגות קרינה, רעש וסירחון? אין לדעת

הנושאים שהכי קשה לקבל מידע עליהם מלבד הנושאים הסביבתיים הם מכרזי תשתית וכספים. ב-3 הנושאים האלו הרשויות המקומיות זכו לציונים הנמוכים ביותר.

 

הדו"ח מצביע על כך שמרבית הרשויות נמנעות מלפרסם נתוני סביבה חשובים כגון תוצאות מדידת איכות אויר, זיהום קרקע ופרסום מדידות רעש וריח.

 

לפי הדו"ח, רק 29% מהרשויות פרסמו את תוצאות מדידות איכות האוויר בתחומן, ו-3 רשויות בלבד (6%) פרסמו את פרטי החומרים שמזהמים את הקרקע.

 

63% רשויות פרסמו נתונים אודות זיהומי מים.27% מהרשויות פרסמו תוצאות של מדידת קרינה מייננת ובלתי מייננת. ורק 12.5% מהרשויות מפרסמות את תוצאות מדידות הרעש בעירן. אם תרצו לדעת מה מצב הריח בעירכם, איו לכם מה לחפש באתר האינטרנט של הרשות פשוט מפני שאף רשות לא פרסמה תוצאות מדידות ריח שנעשו בתחומה.

 

גם בענייני כספים הרשויות לא נדיבות במידע נגיש - רק 16% מתוכן פרסמו את התקציב שלהן לשנת 2012. בתחום המענקים והתמיכות, ב-56% מהרשויות לא קיים תיעוד לגבי תמיכות וחסויות שנתנו, ו-88% מהרשויות אינן מספקות מידע מלא על הקצאת מבני ציבור למטרה מסוימת, למשל עבור בתי ספר או עמותות.

 

לעומת זאת, יש גם נושאים שהרשויות המקומיות נדיבות במידע לגביהם. הרשויות מתנהלות באופן השקוף ביותר בכל הקשור לפרטי ההתקשרות עימן ומידע לגבי הארנונה. נושאים שזוכים לרמת שקיפות שהוגדרה בינונית הם: דו"חות מבקר העירייה, ישיבות מועצת העיר ותכנון ובניה.

 

הבולטות לטובה: ראשל"צ, ת"א, ירושלים, חיפה וחולון

ויש גם נקודות אור: מי הן הרשויות המקומיות שבלטו לטובה בדו"ח? במקום הראשון, עם הציון הגבוה ביותר - ראשון לציון (79.5), אחריה תל-אביב (בציון 78), ירושלים (75) ועיריות חיפה וחולון עם הציון 72.5 כל אחת, מתוך 101 נקודות אפשריות. בקצה השני של הסקאלה נמצאות: צפת עם הציון הנמוך ביותר (17.5) לאחריה בית"ר עילית (20.5) ונצרת עילית (27).

 

לדברי מנכ"לית עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, עו"ד גליה שגיא: "נושאים כמו קרינה, מפגעי רעש וריח וזיהום אוויר לא מקבלים תשומת לב מספקת מטעם הרשויות ולא נעשים מאמצים ראויים לאיתור המידע ולפרסומו. אנו מודעים לכך שאין על הרשות חובה חוקית לחפש את המידע ולאתרו באופן יזום. אולם אנחנו דורשים מהרשות לעשות מאמצים מיוזמתה, גם ללא חוק מחייב, למען בריאותם של התושבים".

 

יו"ר העמותה ומבקר המדינה בדימוס מיכה לינדנשטראוס, הוסיף כי "בשנים האחרונות אנו עדים לפרשיות רבות הכוללות חשדות ואף כתבי אישום שהוגשו בנושאי שוחד והפרת אמונים בשלטון המקומי וקיים חשש אמיתי מפני פגיעה מהותית באמון הציבור במערך השלטון המקומי. הפרשיות האלו מהוות תמרור אזהרה ומחייבות את הממשלה והשלטון המקומי לאמץ כלים אפקטיביים כדי לעצור את הסכנה שבהתגברות מקרי השחיתות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים