שתף קטע נבחר

 

יהודים רגועים: "הימין באירופה עוד לא מסוכן"

חרף הסערה סביב התחזקות הקיצוניים בפרלמנט האירופי, היהודים ביבשת עדיין סקפטיים. "לא רואים את הניאו-נאצים ברחוב", אומרת מאיה מדורטמונד. ואיש חב"ד בדמנרק מגלה: "יש כאלה שמקווים שהימין יגן עלינו מהאיסלאם"

התוצאות הראשוניות של הבחירות לפרלמנט של האיחוד האירופי מצביעות על התחזקות הימין הקיצוני במדינות שונות במערב היבשת. מפלגות המתנגדות להגירה ולסמכויות של האיחוד האירופי הגדילו את כוחן בין השאר בצרפת, בריטניה, גרמניה, אוסטריה, דנמרק ויוון. התוצאות התקבלו הבוקר (ב') בהפתעה ובדאגה בכל רחבי היבשת, אבל דווקא ישראלים המתגוררים באירופה ושוחחו עם ynet קיבלו את התוצאות באדישות וביקשו להכניס את הדברים לפרופורציה. חלקם אפילו מביעים – בעדינות – תקווה שהגל יהווה חומת הגנה מפני האיסלאם באירופה.

 

 

"אני גרה בדורטמונד, שאמורה להיות העיר בעלת התמיכה הגבוהה ביותר בימין הקיצוני ובניאו-נאצים, אבל אני לא מרגישה אותם ומעולם לא נתקלתי בהם ברחוב", אומרת מאיה, ישראלית בת 23 ממודיעין שעברה לגרמניה בעקבות בן זוגה המקומי. את הדברים היא אומרת על רקע ההצלחה היחסית של המפלגה הניאו-נאצית הגרמנית NPD, שזכתה לאחוז אחד מהקולות וככל הנראה תשלח לראשונה נציג לפרלמנט האירופי. בנוסף, שבעה אחוזים מהקולות במדינה הגיעו למפלגה האירו-סקפטית, שתומכת בצמצום הסמכויות של האיחוד.

כותרת "הבילד" הגרמני: "שנאה אירופית צועדת לניצחון" ()
כותרת "הבילד" הגרמני: "שנאה אירופית צועדת לניצחון"

אודו פויגט, מנהיג המפלגה הניאו-נאצית בגרמניה. "הפגנות שקטות" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אודו פויגט, מנהיג המפלגה הניאו-נאצית בגרמניה. "הפגנות שקטות"(צילום: רויטרס)

מאיה: "רוב תומכי המפלגה הניאו-נאצית והניאו-נאצים עצמם חיים באזור מאוד ספציפי של העיר, והפעילים עורכים שם

הפגנות שקטות עם שלטים, אז אני פחות מרגישה אותם. בכל מדינה יש את המפלגות הקיצוניות שאיכשהו תמיד מצליחות להיכנס לשלטון. אני לא מאמינה שזה יוביל למשהו קיצוני. בגרמניה זה רק עניין של זמן עד שהניאו-נאצים יחזרו לקחת חלק כלשהו בפוליטיקה, אבל אני לא מאמינה שזה יתקרב לרמה כלשהי של סכנה".

 

במה באה לידי ביטוי הפעילות שלהם?

"הניאו-נאצים מתנגדים להגירה, ומכוונים את התנגדותם כלפי המוסלמים והטורקים".

 

התוצאות אלה מעודדות אותך לשוב לישראל?

"עברתי לגרמניה בעקבות בן זוגי, שהוא גרמני, לא בגלל שחשבתי שפה יהיה לי עתיד טוב יותר. כמובן אם המצב יהיה קיצוני והאנטישמיות תגבר, ואני ואקבל הערות ברחוב, אני אחזור ארצה. אבל אני לא רואה את זה קורה".

 

דנמרק: מודאגים מדברים אחרים

על פי הסקרים, בדנמרק מובילה מפלגת העם הדני, שידועה גם היא בהתנגדותה להגירה. אולם בקרב הקהילה היהודית במדינה המפלגה הזו אינה נתפסת כאיום אלא להיפך: היא ידועה כמפלגה התומכת בישראל ובקהילה היהודית.

 

מנהל בית חב"ד בקופנהגן, הרב יצחק לוונטל: "מפלגת העם הדני היא גם כך חזקה בדנמרק. היא המפלגה השנייה בגודלה בממשלה. בכל מקרה, לא הייתי מתייג אותה כמפלגה אנטי-יהודית. חברים בה אפילו יהודי או שניים והם מקבלים הרבה קולות מהקהילה היהודית במדינה. מובן שלכל מפלגה לאומנית יש את הצדדים השליליים שלה, אבל יצא לי לראות את ראש מפלגת העם כמה פעמים באירועים של שגרירות ישראל בדנמרק. בוודאות לא הייתי צובע את המפלגה הזו בשחור".

 

אז התוצאות לא אמורות להביא לעזיבה של יהודים את דנמרק?

"לא בגלל זה. יש נושאים אחרים שמדאיגים את היהודים באירופה, כמו הדיון על איסור השחיטה וברית המילה, וכמובן מעשי טרור כמו במוזיאון בבריסל. אם לומר את האמת, יש רבים בקהילה היהודית שחשים שהמפלגה הזאת תעמוד מול הגל הגואה של האיסלאם, שמהווה איום רציני. זו לא המפלגה הימנית-פשיסטית הטיפוסית. המפלגה הזו מכבדת את האינטרס היהודי והישראלי, כך שלא הכול שחור או לבן".

 

ביוון אין פאניקה

המדגמים שנערכו ביום ראשון חזו שהמפלגה הניאו-נאצית היוונית "השחר המוזהב" תגיע למקום השלישי בבחירות לפרלמנט האירופי. אבל ז'אן כהן, ישראלי שחי ביוון שנים רבות, לא מוטרד. "בשנות ה-80, כשהסוציאליסטים היו בשלטון ולאחר מלחמת לבנון הראשונה, מצב היהודים היה יותר גרוע מבחינת ביטחון ובטיחות", הוא מסביר. "היו הרבה שצבאו על דלתות השגרירות והתייעצו אם צריך להסתלק ולעשות עלייה".

ז'אן כהן. בשנות ה-80 היה יותר גרוע ()
ז'אן כהן. בשנות ה-80 היה יותר גרוע

הפגנת השחר המוזהב ביוון. "רובם בכלא" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנת השחר המוזהב ביוון. "רובם בכלא"(צילום: רויטרס)

לדבריו, הקהילה הישראלית ביוון קטנה מאוד: "יש כמה כמה עשרות ישראלים לשעבר ובסך הכול בין 4,000 ל-5,000 יהודים. חוץ מזה, מפלגת השחר המוזהב גם כך ביססה את עצמה כמפלגה השלישית ביוון, כבר ב-2012, כך שזה לא מצב חדש".

 

כהן, עיתונאי במקצועו, מוסיף שהקהילה אמנם חוששת מעט מההתחזקות של הניאו-נאצים, אבל הוא לא מגדיר את התחושה כפחד. הוא מזכיר שרוב אנשי הפרלמנט של המפלגה נמצאים בבית סוהר או בדרכם לשם: "מובן שהיהודים ביוון לא רוצים מפלגה נאצית במדינה, אבל הם לא מפחדים. אם היו רוצים לעשות פוגרום נגד היהודים פה, היו צריכים לחפש אותם עם נר. עד כדי כך הקהילה קטנה. אנחנו לא מזלזלים, אבל אין פאניקה".

 

צרפתים בנתניה: אנטישמיות כפולה

מי שמביעים חשש אמיתי מהתוצאות הם יהודים מצרפת, שרבים מהם נמצאים בתקופה זאת של השנה בחופשה בישראל. סמי אלבז, ששהה הבוקר בכיכר העצמאות בנתניה, אמר: "עקבנו בדאגה אחרי התוצאות. הן צריכות להדאיג לא רק את יהודי צרפת אלא את כל היהודים באירופה.

הייתי ממליץ לכולם לעזוב ולהגיע לישראל, אבל זה בלתי אפשרי כי יש הרבה מבוגרים שמחכים לפנסיה או משפחות עם ילדים או אנשים עם עסקים. אי-אפשר לעזוב ולהשאיר הכול מאחור".

 

על ההתחזקות של מפלגת "החזית הלאומית" של מרין לה פן הוא אומר: "גם אביה צבר יותר כוח בכל בחירות, ועכשיו הבת שלו, שהדעות שלה זהות לשלו, זכתה להרבה מושבים בפרלמנט האירופי. העלייה שלה מדאיגה לא רק יהודים אלא גם מוסלמים. גם אותם היא רוצה לגרש מצרפת. בנושא הזה הדאגה שלנו ושל המוסלמים מפני לה פן היא משותפת. ליהודים בצרפת יש עכשיו שני אויבים – המוסלמים ומפלגתה של לה פן".

 

אנדרי, גם הוא אזרח צרפת, אומר: "המצב מדאיג מאוד. בטוח שכל היהודים באירופה דואגים. אבל מי שיקום ויעזוב את אירופה זה רק יהודים שאין להם שם כלום. לאחרים קשה לעזוב את אירופה ולהגיע לישראל. מה הם יעשו פה? מה שמחזיק אותם שם זה המצב הכלכלי שלהם - שהוא טוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים