יוארכו ההוראות לתחרות בשוק הגז הביתי
ועדת הכלכלה אישרה להאריך ב-5 שנים את הוראות השעה שנועדו להגביר את התחרות בשוק הגז הביתי. משרד האנרגיה והמים ישיק קמפיין שיזכיר לצרכנים את האפשרות להחליף ספק גז. מחקר של הכנסת: מחיר בלון גז במשקל 12 ק"ג עלה ב-23% בשנים 2013-2008, לעומת המחיר הגולמי שעלה רק ב-4% באותה תקופה
ועדת הכלכלה אישרה היום (ב') להצבעה בקריאה שנייה ושלישית את ההצעה שפוצלה מחוק ההסדרים ונועדה להגביר את התחרות בשוק הגז הביתי. במסגרת ההחלטה, הוועדה אישרה להאריך ב-5 שנים נוספות את הוראות השעה שנקבעו בחוק משנת 2008.
- לכתבות נוספות בערוץ צרכנות
- השירות המרגיז של חברות הגז
- מלחמת חברות גז: אישה מתה נתנה ייפוי כוח
בלי גז בירושלים: חכו 10 ימים
בין היתר ההוראות קובעות, כי במקרה בו צרכן מעוניין להחליף ספק, הספק היוצא לא יוכל להציע לו הצעות מתחרות במשך חצי שנה. הוראה נוספת אוסרת על החברות לסרב סירוב בלתי סביר להציע הצעת מחיר ללקוח.
משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים ביקש להאריך בעשר שנים, עד 1 בינואר 2024, את הוראות השעה שנועדו להגביר את התחרות בשוק הגז הביתי. עם זאת, הוועדה קיבלה את הצעת יו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן (העבודה) להאריכן ב-5 שנים בלבד, עד 1 בינואר 2019, על מנת להמשיך לבחון את התפתחות התחרות בשוק. בנוסף, שר האנרגיה הוסמך לבקש את אישור הוועדה להארכה נוספת, לתקופה של 5 שנים.
ההוראות הוארכו כבר מספר פעמים, מאז חקיקת החוק לקידום התחרות במשק הגז הביתי בשנת 2008. ולפי החוק הקיים, ניתן היה להאריכן עד 2014 בלבד.
היו"ר ברוורמן אמר כי יש בשוק הגז הביתי כישלון מתמשך שאף אחד לא מטפל בו, אולם אם לא נאשר את הארכת ההוראות נצמצם גם את התחרות המעטה שקיימת בענף. הוא אף המליץ למשרד האנרגיה לבדוק את המבנה התחרותי של שוק הגז ולפעול בהתאם.
מנהל מינהל הדלק במשרד האנרגיה, חן בר יוסף, אמר כי המטרה של הארכת הסעיפים היא "להמשיך ולשפר את המצב התחרותי ממנו נהנים תושבי ישראל". עם זאת הודה בר יוסף כי "התחרות לא מדהימה, למרות שיש 27 ספקים".
לדבריו, 4 החברות הגדולות שולטות ב-88% מהשוק ו-23 חברות קטנות שולטות על 12% הנותרים. הוא הוסיף כי המשרד מתכוון להשיק קמפיין שיזכיר לצרכנים שהם יכולים להחליף ספק גז. ואמר כי מאז הרפורמה ב-2008 עלה חלקם של הספקים הקטנים מ-8% מהשוק ל-12%, אולם הספקים הגדולים עדיין אינם מתחרים זה בזה. לכן, סיכם בר יוסף, ביקש משרד האנרגיה להאריך את ההוראות, בנושא תקופת הצינון של חצי שנה והאיסור לסרב סירוב בלתי סביר לתת שירות, לתקופה של 10 שנים.
מנתוני מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהוגשו לוועדה לפני הדיון, ניתן לראות כי מחיר בלון גז במשקל 12 ק"ג עלה ב-23% מאז 2008 עד 2013, לעומת המחיר הגולמי שעלה רק ב-4% באותה תקופה.
נציג פז גז: יש תחרות, השאלה איך מודדים
ח"כ יצחק וקנין ציין כי המחירים לבתים בשיכונים אולי ירדו כי החברות חוששות לאבד לקוחות רבים, אבל באותה עת עלה המחיר לצרכנים שרוכשים בלונים. לדבריו, החברות הגדולות חילקו את הארץ לאזורים ומנעו כניסת ספקים קטנים לתחום חלוקת הבלונים. הוא אף הבהיר כי אם המחירים לא ירדו החברות תתקלנה בבעיות בוועדת הכלכלה. ח"כ וקנין אף קרא לקבוע מחיר מפוקח על הגז.
נציגת רשות ההגבלים העסקיים, עו"ד סוריא בשארה, אמרה כי תמונת התחרות ידועה לרשות. לדבריה, "יש קיפאון מוחלט בתחרות בין החברות הוותיקות". היא הוסיפה כי סיכול ממוקד של תחרות זו פרקטיקה שנוהגים בה חברות גדולות, לכן צריך להאריך את הוראות השעה כדי למנוע זאת. היא הוסיפה כי יש פערים של מאות אחוזים לרעת השוק הפרטי לעומת השוק המוסדי, ואמרה כי הרשות בודקת את השוק.
מנכ"ל חברת מרכז הגז, יורם תמיר, אמר כי הארכת ההוראות ב-10 שנים נוספות רק תנציח את המצב שקיים בשוק כבר 25 שנה. "במקום להאריך את ההוראות צריך חקיקה יסודית שתאפשר תחרות מלאה", אמר.
סמנכ"ל הכספים של פז גז, חיים זילבר, אמר מנגד כי "יש תחרות, השאלה רק איך מודדים אותה". לדבריו, צריך למדוד את התחרות לפי המחיר ולא לפי המעבר בין הספקים.