משישה יוצא אחד: המרוץ לנשיאות מתחיל
המועמדים לנשיאות המדינה יגיעו משעות הבוקר להגיש את טופסי החתימות לקראת הבחירות ב-10 ביוני. ונתניהו? הוא טרם החליט במי יתמוך
המרוץ לנשיאות נכנס לישורת האחרונה: לאחר שבועות של עבודה מאומצת לגייס עשר חתימות שיאפשרו את המועמדות לנשיאות המדינה, יגיעו היום (ג') ששת המועמדים לתפקיד האזרח מספר 1 ללשכת יו"ר הכנסת ויגישו את טופסי המועמדות באופן רשמי.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
ח"כ ראובן ריבלין (הליכוד-ביתנו) צפוי להיות הראשון שיגיע ללשכתו של יולי אדלשטיין, ולאחריו יגיעו ח"כ בנימין (פואד) בן אליעזר (העבודה), השופטת בדימוס דליה דורנר, ח"כ מאיר שטרית (התנועה), ח"כ לשעבר דליה איציק וזוכה פרס נובל פרופסור דן שכטמן.
בכך למעשה יחל באופן רשמי המרוץ, ואיתו גם העבודה האינטנסיבית לגיוס קולות בהצבעה שמאחורי הפרגוד שתתקיים ב-10 ביוני במליאת הכנסת. ביום שלפני הגשת המועמדות רחשה הכנסת ושיחות המסדרונות עסקו בעיקר בספירת קולות וניסיון לחזות איך ינהגו הח"כים בעוד שבועיים בהצבעה הדרמטית.
בינתיים ניצלו המועמדים את היממה האחרונה כדי לזהות את חברי הכנסת שעוד לא גיבשו עמדה ומתלבטים לגבי ההצבעה. גם ישיבות הסיעה של המפלגות השונות בכנסת הוקדשו אתמול ברובן לנושא.
אתמול הודיעו שני המועמדים החיצוניים, דן שכטמן ודליה דורנר, כי הצליחו לגייס את עשר החתימות ובצהריים ניצלו המועמדים האחרים את ישיבות הסיעה בניסיון לזכות בקולות חברי הכנסת.
ריבלין התארח בסיעת הבית היהודי, שבה מרבית הסיעה נוטה ממילא להצביע עבורו מלבד יו"ר המפלגה, השר נפתלי בנט, שטרם הביע את עמדתו. המועמד מאיר שטרית הגיע לישיבת סיעת מרצ וביקש לשכנע את החברים, אף שרובם כבר הודיעו שגיבשו עמדה - והלך הרוח נוטה לכיוון בן אליעזר, למעט ח"כ אילן גילאון שככל הנראה יצביע לריבלין.
גורם פוליטי: לא ברור אם נתניהו יחליט
אתמול שידרו מקורבי שכטמן ודורנר אופטימיות, ואמרו כי מי שמתיימר לחזות את תוצאותיו שוגה שגיאה חמורה. "לראשונה יש הרכב מיוחד בכנסת ולא מעט ח"כים חדשים שיכולים מאחורי הפרגוד לנהוג באופן שלא ניתן לחזות", אמרו המקורבים. "לא מן הנמנע שחברי הכנסת החדשים יראו במועמדים החיצוניים פתרון מצוין להתמודדות עם הדילים של הפוליטיקה המוכרת. אנחנו מציעים שלא לזלזל באף מועמד".
מקורבי שכטמן, שהסתובב במסדרונות הכנסת, ביקשו לברר את סידורי ההצבעה ביום המכריע ולהפיק מסיבת עיתונאים שבה יציג את עצמו באופן רשמי. מקורביה של איציק, שהשיקה את הקמפיין "הגיע זמן נשיאה", הסתובבו גם הם בכנסת וניסו לגייס ח"כים מבסיסי התמיכה של המועמדים האחרים.
בן אליעזר וריבלין, הוותיקים שבין המועמדים, ניצלו כל רגע פנוי בדיוני המליאה, במזנון הח"כים ובמסדרונות כדי לחוש את האווירה ולהשפיע עוד בכל מקום שאפשר. כל ראשי המטות של המועמדים עובדים בכל הכוח על ספירת הקולות, למודי ניסיון מהתמודדויות קודמות ומהידיעה שלא כל חברי הכנסת שמבטיחים תמיכה באמת יעניקו אותה.
רבים מחברי הכנסת הודו כי הנושאים האחרים נוטרלו ואת מרכז תשומת הלב ממקדים לטובת הקרב על הנשיאות. ח"כים המקורבים למועמדים שרטטו עד הדקות האחרונות את התפלגות הקולות, את מפת הסיכויים של השניים שעשויים לעלות לסיבוב השני ואת התרחישים שצפויים להתממש בו.
עד שעות הערב המאוחרות, ומשהוסרה מסדר היום מועמדותו של השר סילבן שלום, וככל הנראה גם זו של השר לשעבר דוד לוי, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושותפו הפוליטי השר אביגדור ליברמן טרם הודיעו במי יתמכו. עד הרגע האחרון לא מצא נתניהו מועמד מטעמו שסביבו ניתן יהיה לגייס תמיכה רחבה שתוביל לניצחון על יריבו הפוליטי ראובן ריבלין.
"ראש הממשלה עוד לא החליט ולא ברור אם יחליט", טען גורם פוליטי. "לא בטוח שהצהרה פומבית שלו טובה למי מהמועמדים, אבל תמיכה שלו משמעותית בעיקר כי הוא מביא איתו את תמיכת חברי הכנסת של ליברמן".