שתף קטע נבחר
 

משנים גישה: כללי הבריאות של ההזדקנות הבריאה

תוחלת החיים שלנו עולה, ואחוז בני ה-65 ויותר עולה בהדרגה, הטיפול בקשישים עולה סכומי עתק המכונים "צונאמי הכסף". וגם, איך מוגדרת הזדקנות בריאה ואיזה מגמות חדשות קיימות בטיפול ובשיקום של בני הגיל השלישי

החל מסוף המאה הקודמת אנו עדים לעלייה ניכרת בתוחלת החיים. אם בעבר המבנה הדמוגרפי של אוכלוסיות העולם היה בנוי כמשולש, הילדים עמדו בבסיס המשולש והזקנים בקודקודו העולם נמצא כיום במעין מרובע.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

לכך מתווסף הנתון המשמעותי של ירידה דרסטית בילודה המכונה חורף דמוגרפי המבטא את המשקל היחסי העולה של ציבור הקשישים במדינה. שיער כסוף נראה כיום יותר ויותר ברחובות. גידול מסיבי בבני 65+ ויותר מכך בבני 80 + מביאים לצונאמי הכספי. סכומי העתק של הכסף בטיפול "בבעלי השיער הכסוף" הוא מקור המונח "צונאמי הכסף".

 

כאשר מדברים על הזדקנות בריאה, חשוב להבין כיצד אנשים מבוגרים מגדירים זאת מנקודת המבט שלהם. על פניו, היעדר חולי היה אמור להוות מרכיב מרכזי אך אין הוא נמנה על אף לא אחת מההגדרות של ציבור הקשישים להזדקנות בריאה.

 

עוד על זקנה בריאה

מחקר ישראלי: קשישים הפחיתו תרופות ושיפרו מצבם

הורים קשישים: כך תדאגו שהתזונה שלהם בריאה

חדש: רובוט שמטפל בקשישים ומתקשר לרופא

 

 

להקפיד על תזונה בריאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להקפיד על תזונה בריאה(צילום: shutterstock)

הזדקנות בריאה: עצמאות ובריאות

יש להגדיר בריאות כיכולת טובה להתנהלות עצמאית, להסתגלות לאובדן ולמגבלות במשך החיים בין אם הן גופניות, פסיכולוגיות או חברתיות. מחקרים שבדקו מה הן ההגדרות של אנשים זקנים להזדקנות בריאה מצאו כי בריאות טובה ועצמאות בתפקוד חשובות לקשיש.

 

עם זאת, ללא מטרה בחיים וקשר עם המשפחה תיפגם תחושת הביטחון המהווה אף היא מרכיב מהותי מאוד בהגדרות ציבור הקשישים להזדקנות טובה.

 

מסתבר שלגישה חיובית בחיים יש משמעות מהותית על תפיסת הבריאות של הזקן. החשיבות של הבריאות האמוציונלית ואהבת החיים ניכרים בכל מחקר שהתפרסם בשנים האחרונות. קשישים שמצאו לעצמם משמעות ותכלית בחייהם חיים יותר מאלו שלא מצאו משמעות כזאת.

 

אנשים מזדקנים היטב כשיש ביכולתם לבחור את הדברים שהם הכי רוצים לעשות מבין האפשרויות הקיימות בסביבתם, ואז הם מגייסים את המשאבים הנחוצים להשגת המטרות. במצב הזה "הצלחה" מתייחסת לגמישות ולהסתגלות למציאות הקיימת.

 

המגמה כיום היא "חשיבה מחדש בנושא הגיל". בעבר עסקו בתכנית חיים קווית (לימודים, עבודה, פנאי) כיום עוסקים ב- "תכנית מעגלית", בה יש לימודים או עבודות בגיל השלישי.

 

הדיון סביב גיל הפרישה מהווה נושא בוער בכל העולם, בגרמניה וארצות הברית כבר מוסכם שיש להעלות את גיל הפרישה ולעומת זאת בצרפת התעורר סביב הנושא ויכוח חברתי.

 

התקשורת והמעורבות האישית מהווה מימד חשוב בקרב אוכלוסיית הקשישים. מעורבות חברתית, והתנדבות הם ערובה ל - "הזדקנות מוצלחת".

 

כך למשל, מחקר ארוך טווח שבוצע בפינלנד מצא כי לאנשים לא נשואים יש סבירות כפולה לפגיעה קוגניטיבית. אנו למדים כי נישואין כולל נישואין שניים או לפחות מגורים משותפים, מהווים מנבא טוב של בריאות פיזית ונפשית טובה.

 

הקפדה על כושר גופני ותזונה נאותה

כאשר אנו עוסקים בחולים עם ריבוי מחלות כרוניות נמצא כי הדיכאון שכיח מאוד. בקרב זקנים יש חשיבות לאיתור הדיכאון ולמתן כלים מקצועיים להתמודדות. 

 

יש חשיבות רבה לאיתור דיכאון בקשישים ולהתמודד איתו. מהלך החיים הנורמאלי בעת ההזדקנות עם ירידה במסת השרירים והעצם מהווה טריגר חשוב להקפדה יתרה על פעילות גופנית. חשוב לדעת כי אספקת חמצן לשרירים ושיפור נוקשות העצם מאפשרת תנועתיות טובה יותר ושיפור איכות החיים.

 

כושר גופני מאפשר התמודדות במניעת נפילות ואיזון הכולסטרול ויתר לחץ הדם בקרב כלל האוכלוסייה ובקרב הזקנים. ככל שאנו מזדקנים, תזונה נכונה חשובה למראה טוב ולאיזון גופני ונפשי.

 

מחקרים רבים עסקו בתוצאות החיוביות של אכילת פירות וירקות והגבלת הכמויות של בשר אדום, כמו גם צריכה מועטה של אלכוהול. נמצא קשר בין סוג התזונה לבין ירידה בהפרעות הקוגניטיביות.

 

יש לזכור כי תופעה של תת-תזונה (מל-נוטיריישין) אינה נדירה בזקנים ויש לה שכיחות גבוהה בזקנים המאושפזים כרונית. מצאנו כי אצל מחצית מהזקנים קיים קושי ביכולת להירדם וקיום שינה שטחית, עם יקיצות מוקדמות. התופעה הזו מתרחשת כפי הנראה, עקב ניוון אזורים במח.

 

מבוגרים שאינם ישנים טוב חשופים יותר לאפשרות של דיכאון, אובדן זיכרון ואנרגיות נמוכות. הטיפול לבעיה זו הינו הוא תרופתי.

 

הקפדה על שיקום בבית 

כיום מתפתח במהירות שדה חדש של שיקום מרחוק ומהבית. באמצעות טכנולוגיה קיימת ובשילוב פיתוחים אפליקטיביים יבוצע מעקב מרחוק אחר פעליות המשתקם.

 

השיקום המבוצע בבית משתלב עם הרצון של רוב הקשישים להמשיך להזדקן בבתיהם. חוקרים מצביעים על כך שלקשישים יש יכולת טובה יותר להיות בריאים כשהם חיים בקהילות תומכות. דאגות בנושאי בטיחות מזוהות לעיתים תכופות כחסמים לצעידה של קשישים.

 

כיום השיקום הוא קצר טווח. לחברה אין די כוח אדם ומשאבים לפיזיותרפיה או לתרפיה בדיבור ממושכים לחולים. יחד עם זאת, יש מספיק מחקרים במדעי המוח ובמיוחד על פלסטיות המוח המוכיחים שיש לשים דגש על שיקום לאחר חזרת החולים לביתם.

 

יש לבדוק באופן סדיר את הראייה והשמיעה. כיום מקובל "שיקום תפקודי בראייה", במסגרתו מטפלים בחולים צוותים רב תחומיים לצורך שיקום שדה הראייה.

   

קשישים מביעים דאגה בעיקר לגבי מצבן של מדרכות מחוץ לבית ולמאפייני קרבת ופנים הבית כמו כניסה ללא מדרגות ומעברים למדרכה ולכביש. כיום למרבית הבתים החד משפחתיים יש מדרגות בכניסה והדלתות צרות מדי למעבר של כיסא גלגלים או הליכון.

 

המגמה ברורה ועל כן בעשורים הבאים, קהילות יזדקקו יותר ויותר למגורים נגישים. האמונה שנפילות צריכות להיות מקובלות ונסבלות כחלק מתהליך ההזדקנות היא מיתוס שצריך להפריך.

 

מיתוסים וסטריאוטיפים לגבי זקנים תורמים לפסימיות נרחבת ביחס להזדקנות. השינוי ההכרחי החשוב ביותר הוא שינוי יחס החברה כלפי הזדקנות. זקנים לא צריכים להיחשב כנטל אלא כמשאב יקר ערך לדורות צעירים.

 

הדבר מעשי רק על ידי הפחתת הסטיגמה לגבי ההזדקנות ומציאות בה מובן כי מבוגרים מזדקנים בהצלחה ותורמים את הידע שלהם, הניסיון והחוכמה לתועלת החברה ולרווחתה.

 

פרופ' מוטק'ה שני משמש כדיקאן ביה"ס למקצועות הבריאות במרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה (מל"א), מנכ"ל שיבא לשעבר וחתן פרס ישראל. דבריו לקוחים מהרצאה שנשא בכנס גרונטולוגיה של מל"א

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיים יותר - בריאים יותר?
צילום: shutterstock
פרופ' מוטקה שני
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים