דיור ציבורי: העמלה לעמידר תישאר מופחתת
ועדת הכלכלה לא תייקר את עמלת המכירה שעל המדינה לשלם לחברות המשכנות, בגין מכירת דירות ציבוריות לדיירים. זאת על אף ששר השיכון ביקש להגדילה בטענה שייאלץ להשלים את הסכומים מתקציבו. "אם נעמיס עמלות על קרן הדיור הציבורי - יישאר פחות כסף למימון הקמת דירות חדשות"
העמלה תישאר מופחתת: ועדת הכלכלה חזרה ואישרה היום (ג') את התקנות שמגבילות את גובה עמלת המכירה שהמדינה תשלם לחברות המשכנות מקרן הדיור הציבורי, עד לסך של 3,000 שקל לדירה. זאת במקום עמלה בגובה 5,000 שקל שביקש שר השיכון, אורי אריאל, בתקנות שהעביר לאישור הוועדה.
לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן :
- בגלל 3 מיליון שקל - הדיור הציבורי עדיין תקוע
- משרד השיכון הקפיא הטיפול בדיור הציבורי
- תוכנית שר השיכון: למכור דיור ציבורי ליזמים
- משבר הדיור: צריך לחזור לבנייה ציבורית
- הדיור הציבורי קרוב? "הוציאו לי את הנשמה"
- אם חד-הורית וקריסת מערך הדיור הציבורי בישראל
את העמלה בסך 5,000 שקל ביקשה חברת עמידר. לפי התקנות, המשרד אמור לנכות את דמי העמלה ממחיר הדירה שהדייר משלם לו עבור רכישת הדירה. סכום המכירה כולו נועד לעבור לקרן הדיור הציבורי למימון ההקמה של דיור ציבורי חדש.
את סכום העמלה המופחת אישרה הוועדה לפני כחודשיים במסגרת התקנות שמסדירות את הליכי מכירת הדירות. שר השיכון ערער על החלטת הוועדה וביקש דיון חוזר על התקנות במטרה להעמיד את העמלה על הסכום המקורי שביקש – 5,000 שקל. זאת מאחר שמשרד השיכון נאלץ להשלים מתקציבו את 2,000 השקלים הנוספים שאמורים לעבור לעמידר. השר טען כי למשרדו אין תקציב לממן את הפער המשוער בסך 14 מיליון שקלים. אבל הוועדה דחתה את בקשתו ואישרה מחדש את הסכום המופחת.
יו"ר הוועדה ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) אמר כי ברור לו שגם אגף התקציבים באוצר מסרב לממן את הפער בעמלת המכירה כך שאין לשר ברירה אלא "למצוא את 14 מיליון השקלים במיליארדים שמועברים לכאן ולכאן". הוועדה התנגדה להעמיס את מלוא העמלה שביקש השר על קרן הדיור הציבורי, אחרת יישאר פחות כסף למימון בניית או רכישת דירות חדשות עבור זכאי הדיור הציבורי. "ב-14 מיליון שקל ניתן להקים 30 דירות", העריך סמנכ"ל העמותה החברתית ידיד , רן מלמד.
"לא נעים לפתוח את הבוקר בדיון על סחטנות, אבל שר השיכון עושה פה סחיטה לשמה כשהוא מתנה את אישור התקנות בכך שנקצץ לפחות 30 דירות מהדיור הציבורי העתידי", אמר מלמד הוא ציין כי העמלה שמבקשת עמידר כפולה מהעמלה שמבקשת החברה המקבילה עמיגור (רק 2,500 שקל). הוא הזכיר כי רק אתמול (ב') אישרה ועדת הכספים הקצבה מיוחדת של כ-70 מיליון שקל לשיפוץ דירות הדיור הציבורי המיועדות לאכלוס בזכאים הרבים, מחוסרי דיור, שממתינים לדירות זמן רב בקוצר רוח.
"מטרת המחוקק הייתה לעשות מעשה חברתי"
ח"כ איציק שמולי (עבודה) הוסיף כי "אחרי שנים שבהן ממשלות ישראל שדדו את כספי הדיור הציבורי והשתמשו בהם למטרות אחרות. אין מקום לקחת את הכסף מהקרן גם אם מצמידים לנו אקדח לרקה. אני מעדיף ששרי השיכון האוצר יעמדו מול הציבור ויגידו שאין כסף לדיור ציבורי. בהתמודדות הממשלה עם משבר הדיור אין שום התייחסות לדיור הציבורי מלבד התקנות שאישרה הוועדה לפני חודשיים".
ח"כ יוני שטבון (ליכוד-ביתנו) אמר מנגד כי "ברור שהרצון הוא להפחית עלויות, אבל צריך לקבל את המציאות כפי שאומר האוצר שאין מקור תקציבי לאותם כספים". ברוורמן הגיב כי "כשבקואליציה רוצים משהו זה קורה. אם הממשלה רוצה לקחת את 14 מיליון השקלים על חשבון הוספת יחידות דיור ציבורי ברור כשמש שהדיור הציבורי איננו בסדר עדיפות גבוה בסדר היום שלה".
ח"כ שטבון היה הנציג היחיד מהקואליציה שנכח בדיון ותמך בבקשת שר השיכון להעמיד את העמלה על 5,000 שקל. בקשת השר נדחתה והתקנות אושרו מחדש ברוב הקולות של ברוורמן, שמולי וח"כ יצחק וקנין (ש"ס), כולם מסיעות האופוזיציה. ברוורמן חזר וקרא לשר למצוא את 14 מיליון השקלים מחוץ לקרן הדיור הציבורי.
הח"כ לשעבר רן כהן, יוזם חוק הדיור הציבורי שהביא למכירת הדירות לדיירים הוותיקים, הזכיר כי "מטרת המחוקק הייתה לעשות מעשה חברתי ולמכור דירות במחיר סביר לדיירים, וכחלק אינטגרלי ובלתי נפרד לקבוע בחוק שבכסף שנכנס מהמכירה יבנו דירות חדשות".
מנהל תחום פרט וחריגים במשרד השיכון, רונן כהן, אמר בעקבות ההחלטה כי "מכירת הדירות תמשיך להתבצע לפי התעריפים שקבעה הוועדה בתקנות".