70% מהגרמנים: לא לטורקיה באיחוד האירופי
יומיים אחרי שאירופה שברה ימינה ואמרה לפוליטיקאים "די למהגרים", סקר דרמטי מעיד על עומק הסחף. ארדואן: הם זקוקים לנו יותר משאנחנו להם
רוב הולך וגדל של גרמנים מתנגד לצירופה של טורקיה לאיחוד האירופי, ולפי סקר שהתפרסם היום (ג'), ימים אחדים אחרי נאום שנוי במחלוקת שנשא ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בפני טורקים בעיר קלן, שיעורם של המתנגדים עומד כבר על 69% מהגרמנים.
עוד חדשות מהעולם :
- דחתה את הארוס, נישאה לאָהוּב ונסקלה למוות
- 6 פקחי או"ם נחטפו: "טרור של המורדים"
- טקס אשכבה של בת 80 - בכיסא האהוב שלה
- 14.3 נרצחים ביום: זו המדינה האלימה בעולם?
הנתונים בסקר שפורסם במגזין "Forsa for Stern" מהווים עלייה חדה לעומת הנתון שנרשם לפני כמעט עשור, ב-2005, אז 52% מהגרמנים התנגדו לצירוף הטורקים לאיחוד האירופי. שיעורם של אלה שמצהירים בפה מלא כי הם תומכים בצירוף טורקיה לאיחוד פחת מ-43% ב-2005 ל-26% כיום.
רבות ממדינות האיחוד האירופי תומכות בצירוף טורקיה לאיחוד וטוענות כי אירופה צריכה לנצל את ההשפעה שיש לאנקרה במזרח התיכון. אלא שמפלגת השלטון השמרנית של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, מתנגדת זה שנים לצירוף הטורקים. גרמניה הביעה תמיד הסתייגות ברמה כזו או אחרת לאפשרות לשלב את טורקיה, מדינה מוסלמית בת 76 מיליון נפשות, באיחוד האירופי, מחשש שהבדלי התרבויות והגודל העצום של טורקיה יקשו עליה להשתלב באיחוד.
טורקיה החלה את המשא ומתן על צירופה לאיחוד האירופי בשנת 2006, 18 שנים אחרי שהגישה את הבקשה להצטרף. אלא ששורה של מכשולים פוליטיים, שהעיקרי בהם הוא כישלון הניסיונות לאחד את החלקים הטורקי והיווני של קפריסין, וההתנגדות להצטרפות טורקיה מצד גרמניה וצרפת, האטו את ההתקדמות בתהליך הצירוף.
ביום שבת האחרון נאם ארדואן בפני 16 אלף טורקים החיים בגרמניה באולם בקלן, וזכה לתשואות. בנאום בן שעה הוא קרא לטורקים בגרמניה להשתלב במדינה אך לא להיטמע בה ולא להתבולל. כ-45 אלף מפגינים קיימו הפגנה נגד נאומו של ארדואן.
כשלושה מיליון בני אדם ממוצא טורקי חיים כיום בגרמניה, ו-1.4 מיליון מהם הם אזרחים טורקים שיכולים להצביע בבחירות בטורקיה. רק לשם השוואה, זהו מספר השווה למספר המצביעים הכולל באדנה, העיר החמישית בגודלה בטורקיה, מה שהופך את גרמניה למחוז בחירה מכריע של ממש.
היחס הנוקשה של ארדואן להפגנות נגד ממשלתו בשנה האחרונה וההוראה שלו לחסום את טוויטר ויוטיוב במדינה מוקדם יותר השנה גררו ביקורת עליו בתוך טורקיה עצמה ומחוצה לה, כולל מצד ממשלת גרמניה. טורקיה אמרה כי היא נשארת נחושה לדבוק במסלול ההצטרפות לאיחוד האירופי, אולם גורם רשמי בממשלת ארדואן הביע תסכול לנוכח מה שהממשלה הטורקית רואה כמכשולים בירוקרטיים ופוליטיים לא-נחוצים.
בינתיים הגיב היום ארדואן על תוצאות הבחירות לפרלמנט האירופי, שבהן רשמו מפלגות הימין המתנגדות להגירה אל היבשת הישגים
מרשימים ביותר שחוללו רעידת אדמה פוליטית באיחוד. ארדואן אמר כי הבחירות הוכיחו שהדאגה שמביעה טורקיה זה שנים בנוגע לגזענות באירופה ולעלייה בהתקפות הגזעניות ביבשת "לגיטימית ונכונה".
בדברים שנשא בפני חברי מפלגת השלטון הטורקית בפרלמנט אמר ארדואן כי טורקיה תיאבק בגזענות ובאנטישמיות באירופה: "אירופה זקוקה לטורקיה יותר משטורקיה זקוקה לאיחוד האירופי", אמר.