כמה משתלם בכלל לארח מונדיאל?
הברזילאים שיארחו את גביע העולם יצאו להפגין בטענה שמוטב היה להשקיע בחינוך ובבריאות. הממשלה: זה ישתלם לטווח הארוך. מה מלמד ניסיון העבר?
גביע העולם בכדורגל שייפתח בעוד שבועיים בברזיל יעלה למדינה יותר מ-11 מיליארד דולר, סכום שעורר הפגנות מחאה נזעמות והעלה שאלה עתיקת יומין: האם אירוח אירועי ספורט בינלאומיים משתלם למדינה המארחת?
עוד חדשות מהעולם :
- דחתה את הארוס, נישאה לאָהוּב ונסקלה למוות
- 6 פקחי או"ם נחטפו: "טרור של המורדים"
- טקס אשכבה של בת 80 - בכיסא האהוב שלה
- 14.3 נרצחים ביום: זו המדינה האלימה בעולם?
המפגינים שיצאו לרחובות ברזיל, ולעתים אף נהגו באלימות, טוענים כי מוטב היה לו ברזיל הייתה משקיעה את סכומי הכסף האדירים שהשקיעה במונדיאל דווקא בחינוך, בבריאות ובתחבורה - תחומים שבהם הפער בין עשירים לעניים הוא הניכר ביותר במדינת הענק, שבה חיים 200 מיליון בני אדם.
אבל מנהיגי ברזיל אומרים כי אירוח הטורניר מביא עמו יותר מאשר בניית אצטדיוני ענק וקיום חגיגת ענק ברחובות. "גביע העולם אינו תרופת קסם לכלכלה הברזילאית, אלא זרז לפיתוחה של ברזיל", אומר שר התיירות של ברזיל, ויניסיוס לאגס, "זה היה גורם מפתח מאחורי החלטתה של ברזיל לבצע סוף-סוף שיפוץ כללי של התשתיות שלה".
לדברי שר התיירות הברזילאי, האירוע יזרים כ-13.6 מיליארד דולר רק השנה לכלכלת ברזיל, שהיא הכלכלה השביעית בגודלה בעולם עם 2.25 טריליון דולר בשנה, הודות לזרם התיירים האדיר מחו"ל ובתוך המדינה עצמה.
מעבר לכך, ישנה גם שאלת ההשפעה לטווח ארוך. לפי דו"ח שפרסמה בשנת 2012 סוכנות הייעוץ Ernst & Young וקרן גטוליו ורגס שהיא מוסד כלכלי ברזילאי, המונדיאל "יביא שטף של השקעות מפתיעות לברזיל". לפי הדו"ח, ההערכה היא שהמונדיאל השנה ואולימפיאדת 2016 שתיערך בריו דה ז'ניירו ייצרו כ-3.6 מיליון מקומות עבודה ויוסיפו 4% לשיעורי הצמיחה הכלכלית של המדינה עד 2019.
אלא שבדו"ח הזהירו גם כי ברזיל חייבת לוודא שהתועלת שתצמח לה תושקע באוכלוסייה כולה, ולא רק בחלקים ממנה. לפי Ernst & Young, ברזיל תישפט לפי יכולתה להפיק תועלת ממה שיישאר אחרי המונדיאל, ולהפוך את הירושה שיותיר אחריו המונדיאל לנכסים קבועים, וכך לעלות עוד רמה מבחינה סוציו-אקונומית ומבנית.
תועלת זמנית בלבד
המומחים חלוקים בדעתם. בדו"ח שפרסמה במרס השנה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס העריכו כי למונדיאל תהיה השפעה זניחה על כלכלת ברזיל, בהתחשב בצמיחה האטית שלה מאז 2011. האנליסטית הבכירה ברברה מטוס אמר כי הטורניר "יוליד עלייה לטווח קצר במכירות שאינה צפויה להשפיעה במידה ניכרת על רווחיה". בה בעת היא מזהירה כי "שיבושים הקשורים לתנועה, לדוחק ולימי עבודה אבודים יגבו מחיר מהעסקים בברזיל".
לדברי וולפגנג מאנינג, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת המבורג בגרמניה, מחקרים מעידים על רווחים כלכליים קטנים לטווח הארוך מאירוח אירועי ספורט גדולים. "מחקרים רבים בדקו את התועלת שצומחת מאירוח מונדיאלים ואולימפיאדות, ורובם הראו שהתועלת הכלכלית מהם הייתה זמנית בלבד", הוא אומר. "לגרמניה שאירחה את המונדיאל ב-2006 היו תקוות גדולות, אבל בסופו של דבר אנשים אמרו 'יופי של אירוע, הרבה כיף, אבל האם הרווחנו מזה משהו כלכלית? לא'".
מאנינג, אלוף אולימפי בחתירה בקיאק מאולימפיאדת 1988, אמר כי החלטתה של ברזיל לבנות כמה מהאצטדיונים המהודרים ביותר שלה דווקא בערים מרוחקות שיארחו משחקים ללא מסורת גדולה של כדורגל "מובנת מבחינה פוליטית - אבל מהווה אבסורד במונחים כלכליים טהורים".
מעבר לכך, יש מדדים לא-מוחשיים שבלתי אפשרי לחשב אותם במדויק. מאנינג אומר כי הפגנות ההמונים החוזרות ונשנות בברזיל, כמו אלה שהעיבו אשתקד על טורניר גביע הקונפדרציות שנערך שם, טורניר חימום והרצה לבדיקת מוכנות הברזילאים למונדיאל, עלולות לרוקן מתוכן כל הישג כלכלי שתרשום ברזיל על ידי פגיעה בתדמית שלה. "אם תהיה אלימות - הדבר יהיה פגיעה אדירה בתדמית של ברזיל, אבל אם ברזיל תראה שהיא מדינה ידידותית, תהיה לכך תרומה עצומה למעמדה", הוא אומר.
ברזיל מעריכה ש-600 אלף תיירים זרים ו-3.1 מיליון תיירים ברזילאים יגיעו לערים המארחות את הטורניר, ויוציאו כל אחד כ-2,500 דולר. אם הכול יילך כשורה, יש מקום נרחב לצמיחה בתיירות בטווח הארוך. אף שברזיל מפורסמת בעולם בזכות שלל אטרקציות תיירותיות, מיערות הגשם ועד לחופיה המקסימים ולקרנבל המסורתי, רק שישה מיליון תיירים הגיעו לברזיל אשתקד. לשם השוואה, למגדל אייפל בפריז לבדו הגיעו כשני מיליון תיירים.
כאן זה לא אירופה
פרופסור רפאל אלקדיפני, מומחה לענייני גביע העולם, וקרן גטוליו ורגס, מציינים שכלכלת ברזיל מקרטעת ביחס למצבה בימים שבהם היא הוכרזה כמארחת המונדיאל, לפני שבע שנים. "באותם ימים נראה היה שברזיל סוף סוף מצליחה להסתדר, אבל אנשים לא העריכו נכונה את המחירים ואת הכסף הציבורי שהושקע בבניית אצטדיונים שערכם לטווח הארוך מוטל בספק", הוא אומר. "אני חושב שאירוע צנוע וממוקד יותר יכול היה להניב תוצאה טובה יותר".
נשיאת ברזיל דילמה רוסף, שתתמודד על כהונה נוספת בבחירות באוקטובר, אומרת שהברזילאים צריכים לברך על ההשקעה הקשורה במורשת המונדיאל. "אף אדם שיבוא לכאן לא ישים את שדות התעופה, הנמלים או האצטדיונים במזוודות שלו כשהוא יעזוב. זאת המורשת שלנו", היא התעקשה.
אלא שראש הסגל שלה, גילברטו קרבליו, מודה על רקע ההפגנות המתמשכות שהממשלה לא הקפידה מספיק לנהל דיאלוג עם החברה
הברזילאית בנוגע לגביע העולם. לאגס, מצדו, קורא לסבלנות מכל הצדדים: "אנחנו חייבים שלא ליצור ציפיות גדולות מדי. מדובר בתוכנית ארוכת טווח", טוען שר התיירות.
סרז'ו במפי, פרופסור למדעי המחשב ומומחה לוגיסטיקה באוניברסיטת ריו גנדה דו סול שבעיר הדרומית פורטו אלגרה, שגם בה ייערכו משחקים במונדיאל, קורא לריאליזם. "הדבר שהרבה אנשים אינם מבינים הוא שברזיל עושה הכול בסגנון שלה. כאן זה לא אירופה".