הכירו הפמינסטית הראשונה בפרלמנט האירופי
בעוד עשירית מאזרחי שבדיה הצביעו עבור הימין הקיצוני, 5% מהם העניקו קולם למפלגה הפמיניסטית והעניקו לראשונה מושב לנציגה חדורת רוח קרב: "הפמיניסטיות הן אויבות הפאשיסטים"
לצד ההתחזקות חסרת התקדים של הימין הקיצוני, הבחירות לפרלמנט האירופי צפויים להניב הפתעה נוספת - דווקא מצדה השני של הקשת. אמנם התוצאות הסופיות בבחירות עדיין לא פורסמו, אך בין המפלגות האירו-סקפטיות והפוליטיקאים האנטי-מהגרים צפויה להשתלב גם סוראיה פוסט (57) השבדית, חברת הפרלמנט הראשונה השייכת למפלגה פמיניסטית.
- התמכר לשוקולד, גנב וייכלא: "לא אגע בו עוד"
- 6 פקחי או"ם נחטפו: "טרור של המורדים"
- טקס אשכבה של בת 80 - בכיסא האהוב שלה
פוסט, אם לארבעה ממוצא צועני (רומה), היא פעילה פוליטית זה שנים רבות למען זכויות הצוענים באירופה ובנובמבר אשתקד היא הצטרפה לשורות מפלגת "היוזמה הפמיניסטית" בשבדיה. בראיון ל"ניו יורק מגזין", טוענת פוסט כי הקולות שקיבלה מפלגתה הם תגובה ישירה להתחזקות הימין הקיצוני באירופה.
"הימין האמיתי, הנאצי והפאשיסטי, מתפשט במהירות ביבשת", היא מזהירה. "אנחנו לא רק מייצגים את הנשים בפרלמנט, אלא נוקטים בעמדה ברורה למען שוויון מגדרי ושוויון עבור הקהילה ההומוסקסואלית. הפמיניסטיות הן האויב הגדול ביותר של הפאשיסטים".
מפלגתה של פוסט התפרסמה במדינה הסקנדינבית בשנים האחרונות בין היתר בזכות שריפה פומבית של 100 אלף קרונות שבדים (כ-53 אלף שקלים) במטרה למחות על פערי שכר בין נשים לגברים. עקרונותיה הפמיניסטיים משכו אליה כמה מפורסמים מרחבי העולם, בהם השחקנית האמריקנית ג'יין פונדה וחבר להקת "אבבא" בני אנדרסון, שתרם למפלגה יותר ממיליון קרונות (530 אלף שקלים).
מנהיגת היוזמה הפמיניסטית, גודרון שיימן, אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי "אנשים רבים רואים את שבדיה בתור גן עדן עבור נשים באירופה, אבל זה מיתוס. יש לנו פער מגדרי ואלימות כלפי נשים". שיימן הדגישה כי המאבק בלאומניות הגוברת באירופה הוא בעל חשיבות עליונה. "אם תסתכלו על האג'נדה שלהם תוכלו לראות שהם רוצים להחליש זכויות אדם, דבר שתמיד משפיע על נשים ומיעוטים".
ההישג של המפלגה, שנכנסה לראשונה בתולדותיה לפרלמנט האירופי, מרשים במיוחד נוכח העובדה שלפני כמה חודשים היא סבלה קריסה כמעט מוחלטת בסקרים. מאז הפופולריות שלה צמחה ובבחירות בתחילת השבוע היא גרפה יותר מחמישה אחוזי הצבעה בקרב אזרחי שבדיה, שזיכו אותה במושב בפרלמנט האירופי. את הצלחתה חייבת המפלגה במידה רבה לסלוגן הבחירות שבחרה: "גזענים בחוץ, פמיניסטיות בפנים".
ניצחון המפלגה מדגיש את השבר שקיים בשבדיה בנוגע לזכויות נשים - בעוד המדינה מתגאה ביחסה כלפי נשים ומיעוטים, היא מתמודדת עם פערי שכר עמוקים ועם קריאות חריפות נגד מהגרים, שהביאו למפלגת הימין הקיצונית "הדמוקרטים השבדים" 10 אחוזים מקולות הבוחרים את הפרלמנט האירופי..