שתף קטע נבחר

 

האם סין מסוגלת לחסל את הטרור האיסלאמי?

מאות נרצחו ונפצעו בפיגועים איסלאמיים בסין לאחרונה, אך מערכת הביטחון נבנתה לדכא מרידות פוליטיות, ולא את המחבלים שיוצאים מ"צ'צ'ניה של סין"

סין הכריזה ביום שני השבוע כי עצרה יותר מ-200 חשודים בטרור במהלך החודש האחרון באזור שינג'יאנג, שממנו יצאו לטענתה לאחרונה שלל פיגועים קטלניים של גורמי איסלאם קיצוני נגד אזרחים סינים. ההודעה הזו נועדה להפגין את המחויבות שלה למלחמה בטרור גם אחרי הפיגוע הקטלני בשבוע שעבר, שבו נרצחו 43 בני אדם בשוק בבירת המחוז אורומצ'י, ושהעלה שאלות בנוגע ליעילות המלחמה שלה בטרור.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

בייג'ינג הגיבה על הפיגוע בהפגנת כוח מצד המשטרה וחיילים שהתפרסו ברחובות העיר, הודעה על מבצע נגד הטרור שיימשך שנה והקמת צוותי אד-הוק למלחמה בטרור ברחבי המדינה. אבל חלק מהפרשנים סבורים כי האסטרטגיה, יהיה יישומה נוקשה ככל שיהיה, אינה יעילה ואף עלולה להביא לתוצאות שאינן רצויות עבור סין.

שוטרים בזירת פיגוע אחרי אחת המתקפות האחרונות (צילום: AP) (צילום: AP)
שוטרים בזירת פיגוע אחרי אחת המתקפות האחרונות(צילום: AP)
"מתקפות הטרור הללו מוכיחות שאלה המוציאים אותן לפועל מסוגלים לתקוף בכל מקום בשיטות ובתזמון שהם בוחרים", אמר הפרשן הצבאי העצמאי ז'או צ'ו משנגחאי במאמר שכתב, ושבו העריך כי חבל שינג'יאנג הופך במהירות להיות דומה למה שצ'צ'ניה מהווה עבור

רוסיה. "המאבק לכאורה בטרור אינו יותר מאשר הידוק ההגבלות החברתיות, שנוקשות גם כך כבר היום. אין ספק שזו מדיניות שתוסיף שמן למדורה".

 

פיגועי הטרור שגברו לאחרונה בסין מקושרים זה זמן רב למתיחות האתנית בחבל שינג'יאנג. רבים מתושביו המוסלמים, המשתייכים למיעוט האויגורי, אומרים כי הם סובלים מאפליה מצד השלטון הסיני, שמנוהל על ידי בני ההאן, המהווים את הרוב במדינה. הפיגועים האחרונים, שהאחריות להם הוטלה על המחתרת האויגורית, הפכו קשים יותר וכוונו נגד אזרחים.

 

האבטחה הדוקה זה שנים באזור, שבו יש נוכחות גדולה מאוד של המשטרה הצבאית החמושה, משטרה עירונית ומצלמות אבטחה המשקיפות על הרחובות ומנסות לאתר כל סימן קטן למהומות. כלי רכב משוריינים הם מחזה נפוץ ברחובות אורומצ'י. המשטרה מבצעת כדבר שבשגרה מבצעים מיוחדים שמטרתם לסכל גורמי טרור אפשריים ולהרתיע את תומכיהם.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ההתקפה האחרונה באורומצ'י בוצעה רק יום אחד אחרי שבתי משפט בשינג'יאנג שלחו למאסר 39 בני אדם בגין אישומים הנוגעים לטרור והקשורים בעיקר להפצת קטעי וידאו ושמע שלדברי הרשויות מקדמים טרור. היא באה גם אחרי ועידה ביטחונית של מדינות מרכז אסיה, שאותה אירח בשנגחאי נשיא סין, שי ג'ינפינג.

 

שלושה שבועות מוקדם יותר הפציר שי במשטרה לנקוט יד ברזל במאבק בטרור במהלך ביקור באזור המוסלמי, שבמהלכו פוצצו עצמם שני מחבלים מתאבדים בתחנת רכבת שם, הרגו אדם אחד ופצעו עוד עשרות. מוקדם יותר השנה טבחו לפי החשד קיצונים אויגורים בסכינים ב-29 בני אדם בתחנת רכבת בדרום-מערב סין, ובשנה שעברה דהרו מחבלים בג'יפ לתוך קהל בכיכר טיאננמן המפורסמת בבייג'ינג, והרגו את עצמם ושני תיירים.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא סין שי ג'ינפינג(צילום: רויטרס)

אחמד א"ס האשים, מומחה לטרור מאוניברסיטת נניאנג הטכנולוגית בסינגפור, אמר כי לרשויות בסין כבר יש "משאבים אדירים" כדי לנסות למנוע התקפות בשינג'יאנג, אבל רבות מיחידות האבטחה של סין "אינן מיומנות בדיוק במגע עם אזרחים". לדבריו, "ככל שהם ינקטו קו נוקשה יותר - אסטרטגיית ה'להכות בחזקה' - כך הם ייטו יותר להזין עוד יותר את מורת הרוח והחיפוש אחר נקמה, וכך יהיה סביר יותר שבדלנים אויגורים יזכו לתמיכה מארגונים מחוץ לסין, במיוחד באזור מרכז אסיה".

המדיניות הנוכחית היא כמו "תקיעת אצבע בסכר". זירת פיגוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המדיניות הנוכחית היא כמו "תקיעת אצבע בסכר". זירת פיגוע(צילום: רויטרס)

מומחה סיני לטרור, לי וויי, אומר כי המדינה חייבת להגביר את אמצעי המלחמה שלה בטרור ברחבי המדינה מפני שאם בעבר הפיגועים של האויגורים בוצעו בשטח מחוז שינג'ינאג בלבד, שבו רוצים להקים מדינה איסלאמית, כעת הם קורים גם מחוץ לאזור זה. הוא הגן על המאמצים שעשתה סין עד כה.

 

"זה לא שהצעדים הנוכחיים שלנו הנוגעים למלחמה בטרור אינם יעילים, אבל הפצת המחשבה הקיצונית מילאה תפקיד חשוב ביצירת מחבלים נוספים", אמר לי, מנהל המכון למחקרים ביטחוניים ואסטרטגיים במכון הסיני ליחסים בינלאומיים בני זמננו. "אנחנו לא נלחמים רק

בטרוריסטים שמשתתפים ישירות בפעולות טרור, אלא גם באנשים שמפיצים את דרך החשיבה הקיצונית, מייצרים חומרי נפץ ומתכננים ומארגנים פעולות טרור, מפני שהם כולם רכיבים שונים של פעילות טרור", הוא מתעקש. "רק על ידי כך נוכל להפחית את הסכנה שאנשים יהיו קורבנות לטרור".

 

אלא שלפי שעה ז'או הרבה פחות אופטימי. לדבריו, מערכת הביטחון של סין כשלה מפני שהיא נבנתה כך שתוכל לדכא התקוממויות חברתיות ופוליטיות ולא כדי להתמודד עם איומי טרור. "אל מול פיגועי הטרור הגואים, מערכת הביטחון של סין אינה יותר מאשר תקיעת אצבע בסכר". ז'או הזהיר גם מפני דיכוי של דיון ציבורי בנוגע לטרור וסוגיות אתניות בסין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כוחות הביטחון הסיניים בפעולה, אחרי פיגוע
צילום: רויטרס
מומלצים