שתף קטע נבחר

 

בושות ביריד Expo: איטליה בשבי המושחתים

אחרי שבשנות ה-90 שלחה למאסר אנשי עסקים ופוליטיקאים שמעלו, איטליה חשבה שעברה תיקון. פרשת שחיתות ביריד "אקספו" עושה לה שוב בושות

בדרך כלל הם נפגשו במילאנו, בימי רביעי הם אכלו צהריים יחד ברומא. אבל עבור שבעת הגברים שנעצרו בחשד לשחיתות, התפריט היה תמיד זהה, לדברי התובעים: שוחד בתמורה לחוזי בנייה בתערוכת אקספו העולמית שתיערך באיטליה בשנת 2015.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

התובעים במילאנו חוקרים אם קבוצה של פוליטיקאים לשעבר ויזמים תפרו חוזים הקשורים לתערוכת אקספו ומכרזים ציבוריים אחרים. פרטי הפרשה הזכירו לאיטלקים את שנות ה-90, כשגל של פרשיות שחיתות גדולות הביא לשליחת אנשי עסקים ופוליטיקאים בכירים לכלא ולפירוק המערכת המפלגתית שאפיינה את איטליה מאז תום מלחמת העולם השנייה.

אתר הבנייה שבו תיערך התערוכה בשנה הבאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אתר הבנייה שבו תיערך התערוכה בשנה הבאה(צילום: רויטרס)
שני עשורים מאוחר יותר, למרות הבטחות מצד ראש הממשלה החדש מתאו רנצי שיפיח רוח חיים בכלכלה האיטלקית, ענן ערפל עדיין אופף עסקים באיטליה, וכמה מהחברות הבולטות ביותר במדינה נמצאות תחת חקירה. עורכי דין ותובעים מסבירים כי השחיתות עדיין קיימת באיטליה מפני שרבים מהעבריינים שביצעו עבירות בעבר עדיין נמצאים בסביבה - בחלק מהמקרים הרבה אחרי גיל הפרישה המקובל. לדבריהם החברה האיטלקית נוקטת בדרך כלל גישה סלחנית כלפי פשעיהם של העבריינים.

 

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים לטהר את הפוליטיקה והכלכלה באיטליה, המדינה עדיין מדורגת רק במקום ה-69 מתוך 177 במדד השחיתות העולמי, מתחת לרוב מדינות אירופה.

 

שניים מהאנשים שנמצאים תחת חקירה בפרשת אקספו הם ג'נסטפנו פריג'ריו בן ה-74, המנהיג לשעבר של מפלגת הנוצרים הדמוקרטים באיטליה, ופרימו גרגנטי בן ה-70, חבר לשעבר במפלגה הקומוניסטית שהתפרקה. שניהם כבר ישבו בכלא בתחילת שנות ה-90 אחרי שהורשעו בשחיתות ובגיוס כספים לא חוקי למפלגה פוליטית. שניהם מכחישים כי פעלו שלא כשורה בפרשת אקספו.

 

"יותר מכול, באיטליה השחיתות היא בעיה תרבותית", אמר רפאלה קנטונה, שופט המוביל את הרשות למלחמה בשחיתות באיטליה ושאחראי על ארגון תערוכת אקספו 2015, אחרי המעצרים האחרונים. "אלה שהיו מעורבים בפרשות שחיתות מתקבלים בברכה ובזרועות פתוחות על-ידי עולם העסקים, הפוליטיקאים והחברה כולה אחרי שהם מרצים את עונשם".

רה"מ רנצי. לעצור את הגנבים, לא את היריד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רה"מ רנצי. לעצור את הגנבים, לא את היריד(צילום: רויטרס)
 

קנטונה אומר כי פרשת אקספו מוכיחה עד כמה הפכה איטליה למושחתת ב-25 השנים האחרונות. במשפטי "הידיים הנקיות" של תחילת שנות ה-90 ניצבו מפלגות פוליטיות במרכז מזימות הונאה שהיו קשורות לחוזי עבודה ציבוריים. "היום לפוליטיקה יש תפקיד משני. החידוש האמיתי הוא שאנחנו רואים רשת של מתווכים עסקיים שרוצים לשים את ידיהם על כספי השוחד. עדיין יש לנו כמובן מפלגות פוליטיות, אבל כעת הן מהוות אמצעי יותר מאשר מטרה", טוען קנטונה, שהתפרסם באיטליה בזכות החקירות שלו נגד ה"קמורה", ארגון הפשיעה שמושבו בנאפולי.

 

בין פרשות השחיתות שנידונות כעת בבתי המשפט האיטלקיים אפשר למצוא חשד לשחיתות סביב חוזי הבנייה הקשורים לשיקום העיר לאקווילה, שנפגעה קשות ברעש האדמה ב-2009. תובעים חוקרים גם את ענקית הביטחון "פינמקניקה" וארגון שירותי הנפט "סאיפם" בחשד לשחיתות הקשורה לחוזים בינלאומיים. שתי החברות מכחישות כי ביצעו עבירה כלשהי.

 

המעצרים הקשורים לתערוכת אקספו הם בעיה פוליטית עבור ראש הממשלה רנצי, שנאלץ למהר למילאנו כדי להוכיח לכולם שהוא עדיין מחויב לאירוח היריד הבינלאומי. הוא הבהיר כי היריד ייערך במילאנו למרות החקירה: "אנחנו צריכים לעצור את הגנבים, לא את אקספו", אמר בביקורו.

עבודות הבנייה במילאנו. "הבעיה היא תרבותית" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עבודות הבנייה במילאנו. "הבעיה היא תרבותית"(צילום: רויטרס)
 

הסיכונים לאיטליה גדולים. המדינה מקווה למשוך כ-20 מיליון מבקרים למילאנו לרגל היריד, חגיגה של דוכנים עתירי טכנולוגיה עתידנית ושירותים אחרים מיותר מ-140 מדינות, ושתתמקד בנושא התזונה. הרשויות המקומיות והממשלה הקצו 1.85 מיליארד דולר כדי לסייע לממן את התשתיות ועבודות ציבוריות אחרות, ואתר היריד הפך לאתר הבנייה הגדול ביותר באיטליה. היריד יכול לסייע לכלכלת איטליה עם 10 מיליארד דולר ולהוסיף כ-200 אלף משרות, לדברי מארגני אקספו.

 

תערוכת אקספו היא מוסד בן יותר מ-150 שנה, ונחשבת לאירוע הכלכלי-תרבותי השלישי בגודלו בעולם, ורק המונדיאל והאולימפיאדה מקדימים אותו. החקירה סביב השחיתות ביריד עוררה דאגה בקרב אנשי עסקים מקומיים, החרדים מהאפשרות שההזדמנות הגדולה

שנקרתה בדרכם תרד לטימיון. כל זאת בשעה שאיטליה יוצאת מהמיתון הקשה ביותר שידעה זה 70 שנה. "יריד אקספו מייצג את התקווה שאיטליה תוכל להתגבר על ההאטה הארוכה הזו. אסור לנו לתת לאיש לגנוב את התקווה הזו", אמר קרלו סנגלי, מנהיג הלובי העסקי Confcommercio.

 

החוקרים החלו לחקור את האפשרות לשחיתות בחוזים הקשורים לאקספו 2015 בשנה שעברה, כשקיבלו טיפ ולפיו חברת הבנייה Maltauro SpA קיבלה יחס מועדף בחוזים ציבוריים הנוגעים ליריד. פריג'ריו ושותפיו פעלו לפי החשד כמתווכים בין החברה לבין אנשי ציבור בכירים. כדי להשפיע על אישי ציבור בכירים לטובת Maltauro נהג פריג'ריו לערוך פגישות עתיות במשרדי ארגון צדקה. ברוב ימי רביעי נערכה הפגישה במסעדת צ'זרינה היוקרתית ברומא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אתר הבנייה במילאנו שבו תיערך Expo2015
צילום: רויטרס
מומלצים