אכילת דבש גרמה להרעלה הקשה של התינוק?
בבית החולים קפלן מאושפז במצב קשה תינוק בן 7 חודשים שלקה בהרעלת בוטולינום, חיידק הנמצא בדבש ולכן אסור לאכילה בתינוקות מתחת לגיל שנה. מהו החיידק, איזה קשר יש בינו לבין בוטוקס, כיצד הוא מגיע אל בני האדם ומהו הטיפול? מדריך
זהו אחד הרעלנים הקטלניים ביותר בטבע: אתם מכירים אותו וודאי מתעשיית החלקת הקמטים, שם הוא מוכר תחת השם "בוטוקס", אבל מקורו בעצם ברעלן אותו מייצר החיידק קלוסטרידיום בוטולינום, החובב דבש. הרעלן הקטלני התגלה בתינוק בן שבעה חודשים, המאושפז בבית החולים קפלן, כאשר לא ברור כיצד הגיע לגופו. התינוק טופל בנסיוב ממחסני החירום של משרד הבריאות, והוא נמצא כרגע במצב קשה.
חיידק הבוטילנום: 15% תמותה
מקרים של תמותה עקב הרעלת בוטוקס מוכרים כבר מהמאה התשיעית לספירה, לאחר שכ-230 אנשים לקו בחולשות שרירים עקב אכילת בשר נגוע - ככל הנראה נקניקיות, מחציתם מתו מהמחלה. רק שנים רבות לאחר מכן חוקרים שבדקו מזון שגרם לתופעה דומה, הצליחו לבודד את החיידק קלוסטרידיום בוטולינום, המייצר את הרעלן הקטלני.מדובר בחיידק ממשפחת חיידקי "גרם חיובי אנאירובי", המסוגל לחיות בתנאים של היעדר חמצן. הוא מצוי כמעט בכל מקום: באבק, בקרקע, במים מתוקים ובמזונות רבים. החיידק יוצר קפסולות המכונות "נבגים", מה שמאפשר לו לשרוד לאורך זמן. כשהוא מגיע לאיזור המעי, שם תנאי מחיה נוחים לו, הוא מייצר את הטוקסין בוטולינום.
פגיעה מבוטולינום נדירה ביותר, ובעשרות השנים האחרונות תוארו בארצות הברית כ-4,000 מקרים בלבד, מרביתם בתינוקות. באירופה נגרמת התופעה עקב צריכת מזון מקולקל, בעיקר במדינות מזרח אירופה. בעבר 70% מאלה שהורעלו מתו מהבוטולינום, אולם כיום, בזכות הטיפול, צנחו אחוזי התמותה ל-15% בלבד.
הבוטולינום הוא כאמור הרעלן הטבעי העוצמתי ביותר המוכר כיום, והוא פעיל פי 15 אלף יותר מגז העצבים סרין, ולכן משמש גם בתעשיות הנשק הביולוגי. הוא מונע את העברת האותות העצביים מתא עצב אחד למשנהו, באמצעות מניעת איחוי שקיקים המלאים בחומר "אצטיל-כולין" לקרומי תאי העצב. התוצאה: העצבים והשרירים המחוברים אליהם אינם מקבלים אותות חשמליים, ונוצרת חולשת שרירים עד כדי שיתוק.
רעלן הבוטולינום מצוי בתעשיית הקוסמטיקה, בהזרקות להשטחת קמטים, וגם במזונות, בעיקר בדבש, ובשימורים ביתיים. בוטולינום עלול להתפתח גם בפצעים מזוהמים. לאחר שנמצא, כאמור, כי בדבש עלולים להימצא נבגים רבים של החיידק קלוסטרידיום בוטולינום, חל איסור לתת אותו לתינוקות מתחת לגיל שנה, ויש להימנע גם משימוש במוצרי מזון שהיו בקופסאות שימורים, שכן מיצי הקיבה של הפעוטות בני כמה חודשים עדיין אינם מסוגלים להרוס את הנבגים שנבלעו.
מהם הסימפטומים להרעלת בוטולינום?
ההרעלה מתבטאת תחילה בהקאות ושילשולים, אחריהם מתפתחת עצירות עקב תחילת שיתוק עצבי המעיים. אחר כך מתחילים להיפגע שרירים באיזור הפנים, ובהם שרירי הנעת העיניים, כך שהחולים ידווחו על ראיה כפולה, טשטוש ראיה, חוסר יכולת מיקוד או הסטת מבט. בהמשך מתרחשים שינויי לחץ דם, אצירת שתן, יובש בפה וקשיי בליעה.
איבחון המחלה מתבסס על זיהוי החיידק בדגימות צואה, לצד הביטוי הקליני של חולשת שרירים בבדיקת הולכה חשמלית בשריר - EMG.
כיצד מטפלים?
הטיפול בהרעלת בוטולינום הוא באמצעות הזרקת נסיוב כנגד החיידק. מדובר בתמיסה סטרילית אשר הופקה מנוזל הדם (פלסמה) של סוסים בריאים שחוסנו כנגד הרעלן. התמיסה מכילה נוגדנים כנגד רעלן החיידק שעברו ניקוי מיוחד, כך שלא יגרמו לתגובה אלרגית. הזריקה ניתנת לתוך השריר או בעירוי, אחת לארבע שעות, עד לשיפור במצבו של החולה, כשניתן לתת עד חמש מנות בלבד של הנסיוב.
האם האשם הוא בדבש?
צילום: shutterstock
מומלצים