שתף קטע נבחר

 

תמיכה גורפת בחוק להעסקת בעלי מוגבלויות

80 ח"כים תומכים בהצעה המגדירה רף מינימלי של 3% בעלי צרכים מיוחדים בין העובדים בגופים הציבוריים. ח"כ איציק שמולי: "זה אינטרס של כולם"

תקווה למאות אלפי בעלי מוגבלויות : הצעת חוק חדשה, בחתימת 80 ח"כים, מבקשת לחייב גופים ציבוריים להעסיק אותם. לפי ההצעה, בכל גוף כזה יהיו לפחות 3% בעלי צרכים מיוחדים.

 

עוד בחדשות:

 

בישראל מאות אלפי בעלי צרכים מיוחדים, שמעטים מהם מצליחים להשתלב במעגל התעסוקה. בהצעת החוק מסבירים כי הסיבה היא "דעות קודמות והיעדר מידע לגבי הכישורים והיכולות שלהם". לפי דו"ח מבקר המדינה האחרון, רק 18% מהמוגדרים בעלי נכות כללית עובדים, ובמשרדי הממשלה ובשירות המדינה שיעור בעלי המוגבלויות הוא רק 2.05%, אף ששיעורם באוכלוסייה הוא כ-5%.

 

לפי הצעת החוק, של חברי הכנסת איציק שמולי (העבודה), אילן גילאון (מרצ), רוברט אילטוב (הליכוד ביתנו) ויריב לוין (הליכוד ביתנו), גוף ציבורי יחויב להעסיק בעלי מוגבלויות כחלק מהחובה ל"ייצוג הולם". כמו כן, למעסיק ש-3% מעובדיו הם בעלי מוגבלויות יהיה ממונה תעסוקה שישמש כתובת לפניות הציבור והמעביד. אחת לשנה, השר הממונה על אותו גוף ידווח לממשלה, לוועדת הרווחה ולמבקר המדינה על ייצוג בעלי המוגבלויות בגוף זה באותו זמן, ותוכניותיו לעתיד.

 

בהצעת החוק צוין כי אי-שילוב בעלי מוגבלויות בשוק העבודה פוגע באיכות חייהם ובזכותם להתפרנס בכבוד, אבל ח"כ שמולי מציין כי "משק שמשלב אנשים בעלי מוגבלויות הוא אינטרס של כולם – של המדינה, העובדים וגם המעסיקים – וראוי שהמדינה תהיה מגדלור שיאיר את הדרך לכולם בעניין הזה".

 

ח"כ אילטוב הוסיף כי "להצעת החוק חשיבות רבה בשילוב אוכלוסייה עם מוגבלויות בשוק העבודה. היא תיתן ביטוי לאלו שלמרות המוגבלויות מוכנים לתת מעצמם, מכישוריהם ומהמוטיבציה הגלומה בהם, כדי להגיע להגשמה עצמית ולמיצוי הפוטנציאל, ולהרגיש חלק אינטגרלי מהציבור".

 

ח"כ לוין: "שילוב בעלי מוגבלויות בשירות הציבורי הוא זכות וחובה של המדינה. אין לי ספק שהם יכולים לתרום תרומה משמעותית בכל מקום שבו יעבדו".

 

לדברי ח"כ גילאון, יו"ר השדולה למען בעלי מוגבלויות, "תת התעסוקה של אנשים בעלי מוגבלויות, שפורסמה בדו"ח מבקר המדינה האחרון, היא לא פחות מעבריינות. תעסוקה היא האמצעי הראשי והעיקרי לשילוב בעלי מוגבלויות בחברה".

 

אורן הלמן, סנמכ"ל בחברת החשמל, המעסיק בעצמו בעלי צרכים מיוחדים ומנסה להעלות את הנושא לסדר היום, אמר: "כאבא של ליה, שיש לה צרכים מיוחדים, אני מתרגש מהצעת החוק וגם מהתמיכה של חסרת התקדים של 80 חברי כנסת. הדרת בעלי מוגבלויות חייבת להיפסק. דו"ח המבקר דיבר על הפסד של חמישה מיליארד שקל בשנה בגלל אי העסקה שלהם. זה אינטרס של המדינה ושל כל אחד מאיתנו.

 

"חוק כזה ייצור לבעלי מוגבלויות עשרות אלפי מקומות עבודה, וזה מנוע צמיחה אדיר. בגופים ממשלתיים אין ברירה אלא לחייב בחוק שיעור מינימלי של העסקת בעלי מוגבלויות – 3% כנהוג בעולם – ולא להסתפק במכבסת המילים 'ייצוג הולם', שלפי הניסיון לעולם לא מיושם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
ח"כ אילן גילאון
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים