שתף קטע נבחר
 

הורים נגד העיריות: מחירי הקייטנות בגנים - אלפי שקלים

1,500 שקלים בראשון לציון, 1,800 שקלים בכפר סבא, 2,075 שקלים בפתח תקווה ו-2,100 שקלים בגבעתיים. אלו המחירים שגובות הרשויות המקומיות עבור קייטנות בגני הילדים העירוניים - מה שמעלה את זעמם של ההורים. "התחושה היא שהעיריות גוזרות עלינו קופון", הם אומרים

אחרי סערת מחירי הצהרונים בחופש הגדול, עכשיו מגיע תורם של הורים לילדי הגנים לזעום. הסיבה: בימים האחרונים התפרסמו מחיריהן של קייטנות הגיץ בגנים העירוניים ובמרכזים הקהילתיים - וגם כאן מדובר על סכומים גבוהים במיוחד. ההורים, שנעשו מודעים ואקטיביים במיוחד אחרי המחאה החברתית של קיץ 2011, אינם מבינים מדוע הרשויות המקומיות גובות סכומים גבוהים ממפעילי הקייטנות - אנשי צוות הגן או הצהרון - עבור הזכות להשתמש במבנה העירוני, עלות שמגולגת עליהם וגורמת לכך שמחירי הקייטנות בגנים יגיעו גם ליותר מ-2,000 שקלים לחודש.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

 

מאבק ההורים במחירי הקייטנות:

7000 שקל על קייטנות. מי יכול לעמוד בזה?

הורים: "מתקשים לעמוד בעול הקייטנות"

חד הוריות עובדות מתלוננות: אין סיוע בקייטנות

 

"מגיעים לספטמבר עם הלשון בחוץ"

מדובר בשוק פרוץ לחלוטין, בו כל רשות קובעת מי יפעיל את הקייטנה, מה יהיה מחירה, וגם כמה עליו לשלם לה תמורת הזכות לקיים את הקייטנה. בפתח תקווה, למשל, המפעיל של הצהרון אחראי גם על הפעלת קייטנת הגנים. בעקבות זאת יש פער של מאות שקלים בין מחיר הקייטנה ללקוחות הצהרון בשנת הלימודים לבין אלו שוויתרו על שירותיו: הורים שלא נעזרו בשירותי הצהרון במהלך השנה ישלמו בקיץ 2,075 שקלים לחודש יולי עד השעה 16:00 ו-1,500 שקלים עד השעה 13:00. ילדי הצהרון, לעומת זאת, ישלמו 1,600 שקלים עד השעה 16:00, ולהם אין אופציה לקצר את יום הקייטנה עד הצהריים.

 

אורנית, אמא לתאומות בנות שש ותינוקת בת שבעה חודשים, המתגוררת בפתח תקוה הייתה השנה בחופשת לידה והעדיפה לחסוך

את הכסף על הצהרון. "מתברר שכל מה שחסכתי במהלך השנה, אני הולכת לשלם בקיץ", היא אומרת בכעס. "בדקתי בשוק הפרטי והמחירים דומים. זה פשוט לא הגיוני".

 

בראשון לציון ישלמו הורי הגן למחזור הראשון של חודש יולי בקייטנה 1,000 שקלים עד השעה 13:00 ו-500 שקלים נוספים עד השעה 16:00. תושבת העיר חלי וקרט, אמא לבת שש ובן 4.5, אומרת כי בשנה שעברה הגיעו לקריסה כלכלית בחודש ספטמבר. "שילמתי במהלך הקיץ לקייטנות 6,000 שקלים, כי הייתי חייבת לשלוח אותם לשני מחזורי קייטנה בזמן ששנינו עובדים", היא מסבירה. "לספטמבר, שהוא חודש החגים, הגענו עם הלשון בחוץ. זה היה נורא קשה. השנה אני לקראת לידה ואהיה בבית, כך שנסתפק כרגע בחצי יום בקייטנה. אני רושמת אותם בכל זאת, כי הם לא יכולים להיות חודשיים בבית. הם משתגעים ומאבדים כל דבר טוב שיש בשגרה".

 

וקרט, כמו כל ההורים איתם דיברנו, זועמת על המחירים הגבוהים. "את הקייטנה אצלנו מעבירות הסייעות של הצהרון, שהן אינן קבועות. זה למעשה סוג של בייביסיטר. מה הם כבר עושים משמונה עד אחת? רוב היום מציירים, בונים בקוביות, משחקים בחצר, אוכלים פיתה עם גבינה, לא ממש משהו מעבר. בשביל זה אלף שקל? למה? אם קייטנה פרטית מצליחה לעמוד במחירים כאלה, למה העירייה צריכה לקחת אותם סכומים? זה פשוט מתסכל".

 

גם מיכל מכפר סבא, אמא לבן שש, בת ארבע ובן שנתיים, חשה מתוסכלת. מיכל תיאלץ לשלם עבור כל אחד מילדיה 1,350 שקלים לקייטנה בגן עד השעה 14:00 או 1,800 שקלים עד השעה 16:00. "מבחינת הילדים הקייטנה בגן ממשיכה את הרצף של השנה, וזה נהדר עבורם", היא אומרת. "הצוות הקבוע של הגן נשאר והגננת מפעילה את הקייטנה. הגננת הסבירה לי שעבורה מדובר בהכנסה נוספת לגיטימית ומשמעותית, ואני בהחלט מפרגנת לה על כך. המחיר לא תלוי בה כי היא קיבלה הוראה על כך מהעירייה. אני רק לא מבינה למה היא צריכה לשלם לעירייה על השימוש במבנה הגן. זה לא שהיא שוכרת מהם את המבנה, היא ממשיכה לתת לתושבי העיר בדיוק את אותו שירות שהיא נותנת במהלך השנה כעובדת העירייה. התחושה היא שהעירייה גוזרת עלינו קופון".

 

רומי דיין-שמאי, אמא לבת 5.5 ובת תשעה חודשים, עברה לאחרונה מתל אביב לגבעתיים ומתלבטת לאן לשלוח את בתה. בתל אביב למדה בתה בחטיבה צעירה, ושם מציעים לה קייטנה שמפעיל הצהרון מתחילת יולי ועד ה-11 באוגוסט בכל יום עד השעה 16:00 בסכום של 2,700 שקלים. בגבעתיים, לעומת זאת, הקייטנה נמשכת עד סוף יולי והמחיר עד השעה 13:30 הוא 1,320 שקלים או 2,130 שקלים עד השעה 16:00. ניתן להוסיף שבוע בקייטנה עירונית במרכזים הקהילתיים בתחילת אוגוסט תמורת 785 שקלים, כלומר שעבור תקופת זמן דומה עליה לשלם סכום בלתי נתפס של 2,915 שקלים. 

 

"בשנה שעברה הבת שלי הייתה בגן ויצ"ו, בו תמחרו את מחיר הקייטנה לאורך השנה במחיר החודשי ששילמנו לצהרון, כך שהסכום התחלק בצורה נוחה", אומרת דיין-שמאי. "ביולי שילמתי עבור הצהרון כמו חודש אחר, ולא נאלצתי פתאום להוציא אלפי שקלים נוספים בקיץ".

 

-החלטת כבר לאן לרשום את בתך?

"אני כרגע בהתלבטות, כי מדובר באמת בסכומים בלתי אפשריים. שמעתי על התארגנות של כמה הורים שעושים קייטנת בית וכל פעם הורה אחר לוקח יום חופש ומפעיל את הילדים. אני שוקלת לעשות את זה. זה נראה לי יותר כלכלי".

 

"הקייטנה אמורה להיות שירות לתושב ולא מותרות"

טלי בריל, אחת ממייסדות "הורים דורשים מהפך בהחינוך" ומחאת העגלות, מספרת כי מגיעות אליה פניות רבות בנושא. "מדובר בתופעה כלל ארצית", היא אומרת. "הורים צריכים לשלם אלפי שקלים על הזכות ללכת לעבוד בחודשי הקיץ. אנחנו מדברים על קייטנות במבנים עירוניים או בגנים עצמם, בלי אטרקציות ויציאות לבילויים יקרים מחוץ לגן. עבור הרשויות המקומיות מדובר במנוע כלכלי על חשבון ההורים".

 

-דווקא השנה משרד החינוך הולך לקראת ההורים, ויש שיאמרו שההורים סתם מפונקים ומתלוננים סדרתיים

"זהו מאבק שאנחנו מנהלים הרבה זמן. בשנה שעברה קיבלנו הבטחות של כולם שילכו לקראת ההורים בנושא מחירי הקייטנות. בעקבות זאת משרד החינוך פתח את בית הספר של החופש הגדול, אבל את ילדי הגנים אף אחד לא סופר. הציפייה שלנו היא שהרשויות המקומיות יבואו לקראתנו וישרתו את הציבור שעליו הן אמונות. העלויות של המבנים העירוניים, כולל מים וחשמל, הן לא גבוהות. הקייטנה אמורה להיות שירות לתושב ולא מותרות. אני לא מצפה מהרשות להפסיד על הקייטנות, אבל גם לא להרוויח".

 

אפרת מונשרי גורן, אמא לארבעה ויועצת בתחום ההורות, מדגישה את חשיבות מציאת הפתרון עבור ילדי הגנים. "בכיתות הגבוהות

של בית ספר יסודי הבעיה פחות מורגשת כיוון שהילדים יכולים להתנהל עצמאית", היא מסבירה. "בגילאי הגן הבעיה מורכבת וההורים שבויים לגמרי במענה הניתן על ידי משרד החינוך או העירייה. ילדים בגילאי ארבע עד שש קטנים מכדי להשתלב בקייטנות אחרות ולכן נשארים בגנים, והתשלום על כך יקר באופן לא פרופורציונלי למה שהם מקבלים".

 

במרכז השלטון המקומי מתנערים מאחריות ומסבירים כי אין ביכולתם לאכוף החלטה על הרשויות המקומיות ולכן אין טעם אפילו בקיום דיון עקרוני בנושא. "מרכז השלטון המקומי איננו גוף רגולטיבי. הרשויות המקומיות מקבלות באופן עצמאי ובלעדי את ההחלטה אודות הגוף המפעיל את תכנית המשך יום לימודים (צהרונים), כאשר גוף זה מרכז גם את הקייטנות בחגים ובחופשת הקיץ.

 

"הרישום לתוכניות אלו מתבצע כבר בחודש דצמבר שלפני תחילת שנת הלימודים. במסגרת הסיכומים עם הגוף המפעיל מקיימת הרשות דיונים אודות עזרה למשפחות שידם אינה משגת וכן על אפשרויות הסבסוד השונות הכוללות מלגות והשתתפות הרשות בעלויות" .

 

מעיריית גבעתיים נמסר: "בניגוד לרוב הקייטנות המוזכרות בכתבה בגבעתיים הקייטנות נמשכות עד ה-31.7 וכוללות פעילות גם בימי שישי, כך שבתחשיב הוגן עלות יום קייטנה עומד על 51 שקלים בלבד. מעבר למחיר, הקייטנות המתוכננות לחודש יולי כוללת תכנים ייחודיים חווייתיים וחינוכיים וכוללות העשרות חיצוניות. חשוב היה לנו שהילדים יגיעו לקייטנה איכותית במיוחד ולא לשמש 'בייביסיטר' לילדים בחופשה, הן בשעות הבוקר והן בשעות הצהריים".





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קייטנות בגנים העירוניים. המחירים בשמיים
צילום: shutterstock
מומלצים