שתף קטע נבחר

 

הקיץ של ג'ורדי: המאמנים "נוטשים" את מכבי

שנתיים ברציפות נשארת האלופה עם משימה גדולה – למצוא מאמן חדש. מדוע אין המשכיות, מה זה אומר על הצהובים והאם זה בהכרח דבר רע? ניסינו לענות על השאלה שמטרידה את האוהדים

בימים הקרובים, אולי תוך כמה שבועות, כשמכבי ת"א תמנה מחליף לפאולו סוזה, מיץ' גולדהאר ירשום סטטיסטיקה לא ממש מחמיאה – שישה מאמנים בחמש שנים.

 

 

באתר האוהדים Kick כבר ביקרתם?

 

א נתון היסטרי, אבל כזה שבדרך כלל מצביע על בעיה מסוימת בקבוצת כדורגל. לפעמים זה מעיד על בעלים קפריזי, על בחירות גרועות בצוות המקצועי, כישלונות, או סתם חוסר מזל. אבל במקרה של גולדהאר והצהובים – הסיפור שונה לחלוטין.

 

שישה מאמנים בחמש שנים. גולדהאר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שישה מאמנים בחמש שנים. גולדהאר(צילום: EPA)

 

אחרי אוסקר גרסיה שהגיע בתחילת העונה שעברה מהנוער של ברצלונה, הצעיד את הקבוצה לאליפות ראשונה מזה 10 שנים ועזב, הגיע אתמול תסריט דומה – פאולו סוזה הגיע, הצעיד את הקבוצה לאליפות ועזב. אז מה זה אומר על מכבי ת"א? מה זה אומר על העתיד שלה? מה זה אומר על גולדהאר? מה זה אומר על החיים?

 

על השאלות, לפחות חלקן, נענה בהמשך. קודם כל, כדאי להשוות בין שני האלופים הנוטשים.

 

אוסקר גרסיה - המושיע

מה עשה לפני: כמי שגדל בברצלונה ושיחק בשורותיה 6 עונות, משרת האימון הראשונה שלו הייתה במחלקת הנוער של המועדון הקטאלוני. בעונתו הראשונה הוא זכה בטרבל והדיבור סביבו החל לגדול כמי שעשוי להפוך למאמן מעניין גם בקבוצות בוגרים. ב-22 במאי 2012, ג'ורדי קרויף מינה אותו למאמנה החדש של מכבי ת"א.

 

הגיע אחרי הצלחה בנוער של בארסה. אוסקר מוצג במכבי (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
הגיע אחרי הצלחה בנוער של בארסה. אוסקר מוצג במכבי(צילום: ראובן שוורץ)

 

מה עשה באמצע: אחרי 10 שנות בצורת, הספרדי החזיר את האליפות לקריית שלום. זו הייתה אליפות מוצדקת, משכנעת, ללא מתחרות, עם תוצאות זכורות כמו 2:4 בדרבי האחרון, 0:5 על בית"ר, 0:4 בדרבי הראשון מול הפועל ת"א, 74 אחוזי הצלחה בליגה וממוצע כיבושים של 2.1 שערים למשחק.

 

מה עשה אחרי: למרות האליפות, אוסקר החליט לעזוב. הסיבות שפורסמו נעו בין רצון אישי להתקדם לבין סיבות אישיות/משפחתיות (במהלך העונה שוגרו טילים לעבר ת"א שיצרו פחד אצל משפחת גרסיה). ההבדל הגדול בין אז, למה שאירע השבוע עם סוזה – הספרדי עזב ללא שום מקום מובטח אחרי, ללא חתימה על חוזה.

 

החזיר את האליפות למכבי אחרי עשור, ועזב (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
החזיר את האליפות למכבי אחרי עשור, ועזב(צילום: ראובן שוורץ)

 

הוא הגיע לברייטון מליגת המשנה באנגליה ולמרות ציפיות לא יותר מדי גבוהות, הצליח לסיים איתה במקום ה-6 ולהעפיל לפלייאוף העלייה, רק כדי להפסיד 6:2 בסיכום הכללי בחצי הגמר לדרבי. אוסקר הצליח בעונה אחת ליצור לעצמו שם ולהיות מוזכר כמועמד למספר קבוצות בפרמייר-ליג. כרגע רק כספקולציה. לאחר עונה אחת בלבד הוא החליט להתפטר, שוב, כשאין לו שום דבר מובטח ביד. או שאולי יש?

 

פאולו סוזה – מה שמוריניו לא עשה

מה עשה לפני: שחקן עבר גדול שזכה בליגת האלופות עם בורוסיה דורטמונד ונחשב לאחד הכוכבים של פורטוגל בשנות ה-90, עבר דרך ארוכה יותר לפני שהגיע לקריית שלום.

 

עבר דרך ארוכה לפני האליפות עם מכבי. סוזה (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
עבר דרך ארוכה לפני האליפות עם מכבי. סוזה(צילום: ראובן שוורץ)

 

החל מנבחרת הנערים של פורטוגל, תקופה לא מוצלחת בקווינס פארק ריינג'רס מהצ'מפיונשיפ במהלכה פוטר, סוונזי, לסטר והחל ממאי 2011 בווידאטון ההונגרית. סוזה הצליח לעלות עם המועדון לראשונה לשלב הבתים של הליגה האירופית, מה שהוביל אותו ב-12 ביוני 2013 לידיו של גולדהאר.

 

מה עשה באמצע: אליפות שנייה ברציפות, ללא יותר מדי נפילות אבל עם המון חזרות על מילה אחת – "רוטציה". כמו קודמו, גם הוא נכשל בגביע המדינה, אבל בניגוד לאוסקר, סוזה הצליח לשלב הצלחה מקומית עם הצלחה באירופה, כשהוא עולה עם מכבי ת"א לראשונה בתולדות המועדון לשלב הנוק-אאוט של הליגה האירופית, רק כדי להיות מודח על ידי באזל. בתקופתו היו למכבי 77.7 אחוזי הצלחה, ממוצע של 2.1 שערים למשחק ותוצאות מרשימות באירופה כמו 2:4 בבית על פרנקפורט ו-1:2 בחוץ על בורדו.

 

הודחה ע"י באזל. סוזה עם מי שהוא יחליף בבאזל, מוראט יאקין (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
הודחה ע"י באזל. סוזה עם מי שהוא יחליף בבאזל, מוראט יאקין(צילום: ראובן שוורץ)

 

מה עשה אחרי: ז'וז'ה מוריניו הפסיד פעמיים בשני משחקים לבאזל בעונה שעברה, פאולו סוזה הצליח להוציא שתי תוצאות תיקו ב-4 משחקים מול אלופת שווייץ. הפורטוגלי עוזב את מכבי ת"א לטובת חוזה מובטח בקבוצה הכי חזקה בשווייץ, שיש לה מקום בשלב הבתים של ליגת האלופות. הניסיון הקצת יותר עשיר, השם הקצת יותר מוכר והסיטואציה הקצת יותר מתאימה – גרמו לכך שסוזה יגיע למקום נחשק יותר מאשר אוסקר.

 

אז מה המסקנה?

אז מה מוסר ההשכל מכל זה? שלא בטוח שזה דבר כל כך רע למכבי ת"א. לאט לאט הקבוצה של מיץ' גולדהאר מבססת את עצמה כתחנת מעבר, או יותר נכון – כקרש קפיצה, עבור מאמנים שרוצים להגיע רחוק באירופה. וזו נקודה מצוינת להיות בה כשאתה בסך הכל אלוף ישראל.

 

קרש קפיצה. שחקני מכבי ת"א חוגגים זכייה באליפות (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
קרש קפיצה. שחקני מכבי ת"א חוגגים זכייה באליפות(צילום: אורן אהרוני)

 

העובדה הזו יכולה למשוך לקריית שלום שמות קצת יותר מוכרים, שיודעים שיש להם גב מקצועי וכלכלי להצליח בליגה המקומית ושאיפה גדולה להצליח בזירה האירופית, בדרכם לקבוצות הגדולות של אירופה. נכון, יש כאן גם סיכון, יש חשש מפגיעות לא מוצלחות, אבל החשש הוא זעיר.

 

כי בסופו של דבר, מהות הכוח של מכבי ת"א טמונה בשלושה גורמים מרכזיים: היכולת הכלכלית של גולדהאר, המבנה הניהולי והמקצועי, וג'ורדי קרויף. אם הוא שם, לא צריך לדאוג. המנהל המקצועי הוא זה שבנה את הקבוצה, זה שבוחר את השחקנים וזה שלוקח את ההחלטות המקצועיות שמתרחשות מחוץ לדשא. והן רבות. קרויף הפך את מכבי ת"א לקרש קפיצה מרשים. עכשיו רק צריך לדאוג שהקרש הזה לא יישבר.

 

  • אוהבים ספורט? עמוד הטוויטר של שרון דוידוביץ'

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
ג'ורדי קרויף
צילום: אורן אהרוני
מומלצים