שתף קטע נבחר

צריך תקציב? "תקיפה באיראן אינה אופציה כרגע"

משרד הביטחון נאבק על הכסף הגדול, מומחי גרעין בישראל מבהירים: "בינתיים האיראנים עומדים בהתחייבויות, פעולה תהיה שגיאה חסרת אחריות"

ברקע המאבק על תקציב הביטחון, כשמעל מרחפת שאלת סדרי העדיפויות, טוענים מומחים שהאופציה של תקיפה ישראלית באיראן אינה רלוונטית כל עוד מתנהל משא ומתן בינלאומי להסכם קבע סביב תוכנית הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית. מדובר בחוקרים העוסקים בתחום ומתבססים בין השאר על דו"ח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) שפורסם בסוף השבוע שעבר והצביע על כך שאיראן מפחיתה משמעותית את מצבור הגרעין המסוכן שלה.

 

 

עם זאת הם מקפידים להדגיש שחרף שיתוף הפעולה שמפגינה טהרן בתקווה להסרה מלאה של הסנקציות, כל הצעדים שביצעה הם הפיכים. כלומר, במקרה שתרצה לחדש את המרוץ להגיע ליכולת גרעינית, לא תהיה לה כל בעיה לעשות זאת. הדו"ח של סבא"א קבע שבמסגרת יישום הסכם הביניים עם המעצמות הפחיתה טהרן משמעותית את מצבור הגרעין המסוכן שלה, ונטרלה כ-80% מהאורניום שלה שמועשר ברמה גבוהה ויכול להפוך במהירות לליבת נשק גרעיני. פרופסור מאיר ליטבק, ראש מרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב, אומר היום (ה') שהאיראנים עומדים במחויבות שלהם כרגע מפני שהסנקציות עוד לא הוסרו והם בלחץ.

הדיונים על הסכם הגרעין בז'נבה (צילום: AP) (צילום: AP)
הדיונים על הסכם הגרעין בז'נבה(צילום: AP)

עם זאת הוא מוסיף: "צריך לומר במפורש שכל מה שהם עשו עד עכשיו לא ימנע מהם, אם ירצו, לשנות כיוון. כל הוויתורים שהם עשו עד עכשיו בוצעו מסיבות

טקטיות, אבל אם הם יחליטו לשנות כיוון, לדעתי לא תהיה להם שום בעיה לשלם את המחיר של סנקציות ואפילו יותר מזה. הוויתורים שהם עשו הם ויתורים הפיכים".

 

על רקע הדו"ח, יש עדיין מקום ללחץ בכיוון תקיפה צבאית של ישראל באיראן?

"אין היום אפשרות שישראל תפעל נגד איראן. האופציה הצבאית של ישראל לא קיימת מפני שאין סיכוי שהאמריקנים יתנו לישראל אור ירוק לבצע פעולה צבאית כל עוד מתנהל משא ומתן עם איראן על הסכם קבע".

 

הוא אף מזהיר כי "פעולה צבאית של ישראל נגד איראן בעת שמתנהל משא ומתן בינלאומי בחסות ארצות הברית תהיה שגיאה קשה וטעות חמורה מאוד של ישראל. זה יהיה צעד חסר אחריות".

 

ד"ר לנדאו: תקיפה היא לא ריאלית

גם ראש פרויקט בקרת נשק במכון למחקרי ביטחון לאומי, ד"ר אמילי לנדאו, מסכימה שהאיראנים עומדים במחויבויות שלהם בהסכם הביניים, אבל מדגישה שזוהי למעשה מחויבות מצומצמת מאוד: "בהתחלה שמענו הרבה על כך שאיראן עוצרת את הפעילות ובתמורה מקבלת הקלות בסנקציות לצורך מרחב נשימה למשא ומתן להסכם קבע. אבל בפועל אפשר להגיד שבעצם הכול מצטמצם למחויבות שלהם להפסיק להעשיר ל-20%, וגם לקחת את המאגר הקיים של ה-20% ולצמצם אותו".

 

לדבריה, לפי דו"ח סבא"א נשארו לאיראנים מעט מאוד קילוגרמים של אורניום שמועשר ברמה של 20%, "אבל צריכים לזכור שהתהליכים האלה הפיכים. כלומר, שאפשר להפוך את האורניום בצורתו החדשה לאורניום שמועשר ברמה של 20%. לכן, במחויבות של הסכם הביניים הם עומדים, אבל ממשיכים להעשיר עד לרמה של 5%".

 

ד"ר לנדאו מדגישה שהאיראנים גם ממשיכים במחקר ופיתוח בכל הקשור לדורות חדשים ומתקדמים של צנטריפוגות שמסתובבות במהירויות גבוהות, ומדובר בהתפתחות שלא מכוסה במלואה על ידי הסכם הביניים. "זה מדאיג מאוד, מכיוון שברגע שיש צנטריפוגות שמסתובבות במהירויות הרבה יותר גבוהות, ניתן להעשיר מהר יחסית את האורניום שכרגע עומד על דרגה של 5% לרמות גבוהות של יותר מ-90%", היא מסבירה.

 

"זה מנטרל במידה רבה את חשיבות ההעשרה עד רמה של 20%. נאסר על האיראנים להפעיל את הצנטריפוגות החדישות האלה, והם באמת לא מפעילים אותן, אבל מותר להם לערוך ניסויים. כל עוד הם ממשיכים לעבוד עליהן, זה לא מצביע על כך שתוכנית הגרעין נעצרה".

 

ד"ר לנדאו מסכימה שכל עוד הקהילה הבינלאומית נושאת ונותנת עם איראן, אופציה צבאית היא לא תוכנית ריאלית שנמצאת על השולחן כרגע: "לא סביר שיהיה שימוש בעוצמה צבאית, אף על פי שיכול להיות שבישראל רואים ערך בשיגור איומים כאלה ואחרים כחלק מהדינמיקה הכוללת. צריך להבחין בין דיבור על הפעלת עוצמה צבאית כאיום שאמור להוות מקור לחץ על איראן במסגרת המו"מ, לבין שימוש בעוצמה צבאית מעשית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images
F-16 של חיל האוויר
צילום: Getty Images
מומלצים