תו נכה בלי כיסא גלגלים? אין חניה
נהגת מבאר שבע בעלת תו נכה רצתה להחנות את רכבה בחניית נכים ליד משרדי הרישוי. השומר במגרש החניה מנע ממנה להיכנס. "הלכתי ברגל, דרך חולות". החברה בעלת המגרש: הורינו לקבלן לפעול לפי הנחיות הנגישות
שומר שניצב בכניסה לחניה הציבורית בבית נועם בבאר שבע, שבו יש מספר מוסדות ציבוריים ובהם משרד הרישוי, ביטוח לאומי והסנגוריה הציבורית, לא אפשר לבעלת תו נכה לחנות בחניה שמיועדת לנכים. היא תיעדה את המקרה וההנחיה המקוממת שונתה.
- סיפורים נוספים - בפייסבוק שלנו
חיה שחר (50) סובלת ממוגבלות פיזית בגב וברגליים והיא מתקשה לצעוד למרחקים. היא בעלת תו נכה וכשהגיעה לבית נועם רצתה לחנות בחניית הנכים שהייתה ריקה, אך השומר בכניסה הודיע לה שאם אין לה כיסא גלגלים היא לא תוכל להיכנס. בנוסף אמר לה שאם ברצונה לחנות במקום, עליה לשלם. יש להדגיש שלבעלי תו נכה יש פטור מתשלום עבור חניה במקום ציבורי, על פי חוק חניה לנכים תשנ"ד - 1993. "ביקשתי שיפתח לי", מספרת שחר על המקרה, "אמרתי לשומר שיש לי תו נכה, אבל הבחור בכניסה אמר לי 'בשום פנים ואופן לא, את יכולה להיכנס רק אם את נכה בכיסא גלגלים'. הוא אמר לי שאין מה לעשות, וגם עם תו נכה אשלם על החנייה. אחר כך האחראי הגיע ואמר שמה שהשומר בכניסה אמר לי זה מה שיש".
שחר אומרת שלא נתקלה בעבר בבעיה דומה, במקומות אחרים שבהם רצתה להחנות את רכבה. "זה פשוט אסור על פי חוק", היא אומרת. "לכל מקום אני יכולה להיכנס בלי בעיה ומעולם לא קרה לי דבר כזה. התביישתי, הבנתי שאני הולכת לאכול אותה כי לא היו חניות אחרות באזור. הלכתי ברגל דרך חולות כדי להגיע למשרד הרישוי. הכי אוכל לי את הלב זה שהחניות של הנכים היו ריקות. זו פשוט בושה".
עו"ד עדי מרלה, היועצת המשפטית של עמותת "נגישות ישראל", ציינה כי "ישנה הגדרה מפורשת בחוק למהו תג נכה ומיהו נכה, ומלשון החוק עולה שלא כל מי שמתנייד בכיסא גלגלים הוא נכה.
לא ברורה האפליה בין אלה שיש להם כיסא גלגלים לאלה שלא. הדבר לא נתון לשיקול דעתו של מפעיל החניה. חל איסור לגבות תשלום עבור חניה מאדם עם מוגבלות הנושא תג נכה בתוקף, אם זו חנייה שהיא הדרך היחידה שלו להגיע ממנה למקום הציבורי. אסור להפלות, נכון להיום, בין התגים השונים, תג כחול או משולש. זו בעצם הפרת החוק".
חברת OSHIRA SK GROUP MEMBER היא הבעלים של בית נועם בבאר שבע, והיא משכירה את החניה לקבלן חיצוני. החברה מסרה בתגובה כי "חניון בית נועם מופעל על ידי קבלן חיצוני יותר מ-10 שנים. לאחר הפניית תשומת לבכם, הקבלן המפעיל קיבל הנחייה לפעול מיד על פי הנחיות עמותת נגישות ישראל. צר לנו אם נגרמה עוגמת נפש".
ביום שני תערוך עמותה "נגישות ישראל" ועידת נגישות, כדי להעלות את המודעות לחשיבות שבקידום נגישות לנכים בארגונים, רשויות, עסקים ובמשרדי ממשלה.