שתף קטע נבחר

 

אינטרנט הדברים: נקמת הטוסטרים

סטוקרים קיברנטיים, ספאמינג פוגעני ומכשירים חשמליים רצחניים: העתיד של עולם הטכנולוגיה יכול להוביל לכמה תרחישים קודרים במיוחד . בואו לצלול איתנו לניסוי מחשבתי

הקונספט הלוהט של עולם הטכנולוגיה כיום הוא "האינטרנט של הדברים". טריליוני גאדג'טים וחפצים מחוברים לרשת ואחד לשני, אוספים ומחליפים כמויות עצומות של מידע, בכל מקום וכל הזמן עם התערבות אנושית מינימלית בלבד. לפי עתידני האינטרנט של הדברים, הפלנטה נמצאת היום רק מרחק פסיעה בלבד ממהפכה המבשרת על עולם חכם ואלקטרוני, בו כל החפצים סביבנו, החל מהסמארטפון שמחובר כבר עכשיו, מכונת הכביסה וחיות המשק ועד לבניינים ואפילו ערים שלמות, ידעו לאסוף, לעבד ולהשתמש במידע באופן חכם, וכך, פוטנציאלית, לשנות את חיי המין האנושי מין הקצה אל הקצה.

 

 

למרות החזון האופטימי על עולם חכם ומחובר, קשה להפטר מתחושת העקצוץ המטרידה שצצה כל פעם שמדברים על הענקת מתת התבונה לחפצים דוממים. אחרי הכל, ספרים וסרטי מדע בדיוני מנסים להזהיר אותנו במשך שנים מהתרחיש הזה בדיוק: תחזיות אודות אינטליגנציה מלאכותית שיוצאת משליטה והופכת לרצחנית, או מדינת אח גדול אפלה שמחטטת באמצעות עיניים אלקטרוניות אחר חיי אזרחיה.

 

לפיכך, החלטנו לנסות ולתאר חמישה תרחישים קיצוניים  ולא בהכרח מידיים, כיצד הרעיון האוטופי של האינטרנט של הדברים יכול להשתבש בצורה נוראית. חשוב לציין שמדובר בתחזיות אפוקליפטיות למדי שעדיין רחוקות מלהתממש, ויתכן גם שלעולם לא יבשילו טכנולוגית. אולם ניסוי מחשבתי שכזה יכול לסייע לנו להבין את הסכנות הגלומות בקונספט הטכנולוגי המרתק הזה. מוכנים לצלול לדיסטופיה?

 

תרחיש 1- סטוקרים 2.0

אז היה לכם דייט מזופת, הצלחתם להתחמק ממנו איכשהו, אבל אז גיליתם שנתקלתם באימתם של כל רווק ורווקה, נבל-העל המכונה "הסטוקר"? בדור האינטרנט של הדברים הסטוקר יוכל לעשות הרבה יותר מלשלוח סמסים קריפיים או מכתבי אהבה-שנאה בפייסבוק.

 

אז נתראה בסמארטפון שלי? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אז נתראה בסמארטפון שלי?(צילום: Shutterstock)

 

כך למשל הסטוקר יוכל לשלוח לכם שיר אהבה מטריד בוידאו-מייל של הטלוויזיה החכמה שלכם, ולתזמן אותו כך שהוא יתחיל להתנגן באמצע הלילה. לחילופין, הוא יכול לדאוג לכך שלמעיל האלקטרוני שלכם, המילה האחרונה בתחום המחשוב הלביש, יהיה את הריח של הבושם החביב עליו-והשנוא עליכם. לבסוף, סטוקרים יצירתיים במיוחד יוכלו לפרוץ למשקפי המציאות הרבודה האהובים עליכם, ו"להקרין" את פרצופם החינני על כל שלט חוצות, רמזור או בניין ברחוב.

 

תרחיש 2- ספאם: הדור הבא

חושבים שהספאם של גלולות ההרזיה במייל או הטלפונים מקבר רחל מעצבנים? בעתיד שבו הכל יהיה מחובר לרשת, כל חפץ יהפוך במהרה לפלטפורמה פירסומית פוטנציאלית. כך הבוקר שלכם יכול להתחיל עם ג'ינגל של חברת קפה או משקה אנרגיה במקום צליל השעון מעורר, ולהמשיך בכך שהמקרר ימליץ לכם אודות התפריט המומלץ לארוחת הבוקר- עליו תיאלצו לשלם כמובן.

 

בהמשך היום, על תחנות הרדיו ברכב ישתלטו פרסומות למוצרים שונים ומשונים, החל מהמלצה על מוסך קרוב, תחנת דלק מומלצת ואפילו עד שינוי מסלול הנסיעה בג'י-פי-אס למרכז הקניות הקרוב, וזאת לאחר שהורדתם בטעות את האפליקציה לא נכונה למוח החכם של המכוניות האוטונומית שלכם. בעתיד שבו תוכנות ואפליקציות יותאמו לכל חפץ, ומשואות חכמות ידעו לקרוא את מיקום המשתמש והתנהגותו (כמו האיי-ביקון של אפל למשל), כך גם גובר בהתאמה הסיכון לספאמניג חסר גבולות, שנמצא במרחק קליק בודד על לינק מפוקפק. 

 

בוודאי שאתה צריך עוד חלב! (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
בוודאי שאתה צריך עוד חלב!(צילום: Shutterstock)


 

תרחיש 3- החלטות זה לחלשים

ככל שהמכשירים סביבנו יהפכו לחכמים יותר, כך גוברת האפשרות להקנות להם אחריות גדולה יותר בקבלת החלטות. אם זה נשמע מופרך, שימו לב שכבר היום אנחנו מאפשרים למחשבים לתכנן לנו את מסלול הנסיעה, לפקח על השקיה של יבולים חקלאיים, לווסת את תנועת התחבורה ועוד. רעיונות אודות מתן אוטונומיה למכשירים חכמים פושטים לתחומים רבים, כולל לעולם הטלפונים החכמים עם "המחשוב הקונטקסטואלי". אז איפה הבעיה? ובכן, ככל שתחומי קבלת ההחלטות של המכשירים החכמים יתרחבו, כך גם ההחלטות שהם יקבלו ינשקו יותר ויותר לתחום המוסרי.

 

כך לדוגמה, בשיחה שניהלנו לא מכבר עם העתידן ד"ר רועי צזנה, הוא העלה תרחיש מעניין במיוחד: לפי צזנה "... רכב ללא-נהג, למשל, המחליק על כתם שמן בכביש ומתקדם ללא-שליטה לקראת אדם על מעבר החציה, יצטרך להחליט מה נכון יותר לעשות – לפגוע באדם שעל הכביש, או לסטות ברגע האחרון ולפגוע בגן הילדים שלצד הכביש. המשמעות היא שבעתיד יתכן ונצטרך לתכנת למחשבים פונקציה של מוסר".  רק השבוע הוצג הרכב האוטונומי הראשון של גוגל, שבו אין מנגנון ידני שמאפשר לנהג להשתלט על אמצעי התחבורה המסוכן הזה במקרה של תקלה. ועם כלי הרכב הללו מגיעים גם החוקים הנוקשים.

 

כפי שאייזק אסימוב קשישא וסופרי מד"ב נוספים ידעו לספר באופן מופתי, ההגדרה של בינות מלאכותיות למוסר יכולה להיות מאוד חלקלקה. למשל, מה אם מחשב-על שאחראי על התחבורה יחליט שמטעמים תועלתניים-גרידא, יהיה זה מוסרי יותר לרסק עשרה אחוזים מהרכבים על הכביש- רק כדי שלתשעים האחוז הנותרים תהיה נסיעה מהירה, נוחה יותר ויעילה כלכלית? גרוע מכך, מה אם מחשב מרכזי של בית חולים גדול יחליט לנתק חלק מהחולים ממכשירי ההחייאה שלהם- כי זה הדבר שמוסרי לדידו לבצע?

 

 

 

תרחיש 4- טוסטר רצחני

המשמעות של מתן בינה וחיישנים לכל מכשיר ביתי, הינה יצירת פתח לפשעים קיברנטיים מתוחכמים וקטלניים יותר מכל מה שהכרנו עד היום. כך לדוגמה, סוכנויות ריגול לא יסתפקו במעקב אחרי מייל ורשתות הסלולר, אלא יוכלו לעקוב אחרי יעדים פוטנציאליים גם דרך מכונת הכביסה, המיקרוגל ועינית בקר התנועה של הפלייסטיישן. קולגה שאתם לא מחבבים מהעבודה יוכל לשכור האקר שישנה את תצוגת תאריכי התפוגה במקרר החכם שברשותכם, וכך לגרום לכם לקלקול קיבה זדוני במיוחד. ארגוני פשיעה יוכלו לבצע חיסולים באמצעות יצירת קצרים חשמליים מרחוק במכשירים ביתיים חכמים כגון מכונת הקפה והטוסטר.

 

תרחיש מאיים במיוחד מתעצב נוכח האבולוציה המהירה של המכוניות החכמות. ככל שכלי הרכב שברשותנו ממשיכים להתפתח לכיוון של אוטונומיה ובינה מלאכותית עצמאית, כך גובר הסיכון לחבלות דיגיטליות, ולהפיכת המכונית החכמה למלכודת מוות. כיום, גנבים יודעים לאתר יעדים פוטנציאליים על ידי גניבת מכשיר הג'י-פי-אס. בעתיד, פריצה קיברנטית מרחוק למכונית חכמה ואוטונומית יכולה לנעול את הקורבן האומלל ברכב ולהוביל אותו למחוז חפצם של חורשי רעות- במקרה הטוב, ולתוך עץ רענן במקרה הפחות נעים.

 

זהירות טוסטר (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
זהירות טוסטר(צילום: Shutterstock)

 

תרחיש 5- מגה פיגוע טרור

התלות הגוברת של התשתיות במערכות דיגיטליות הופכת אותן גם לפגיעה במיוחד. בטור שכתב הנשיא אובמה לפני כשנתיים לוול סטריט ג'ורנל, הוא מתאר מספר תרחישים אפשריים למתקפות סייבר, כגון השבתה של תחנות כוח, סטייה של רכבות ממסלולן ופגיעה במפעלי תשתית חיוניים. התפתחות האינטרנט של הדברים יכולה להקל את התממשותם של תרחישי אימים אלו, שהם סכנה אמיתית לעומת השבתה ארעית של אתר משרד ממשלתי לכמה שעות.

 

בדו"ח פדרלי שהתפרסם לא מכבר בארה"ב, נקבע כי מתקפת סייבר ממוקדת בתשע תחנות כוח בלבד יכולה לגרום להחשכה מוחלטת של המדינה החזקה בעולם. מוחות יצירתיים יכולים לחשוב על חבלות זדוניות עוד יותר: נסו לחשוב למשל על הפסקת מערכת האוורור במערכת הרכבות התת-קרקעיות המסועפת של ניו-יורק, או הרעלה מקוונת של מקורות מים. זה לא העתיד שהוגי האינטרנט של הדברים רוצים שנדמיין-אבל הוא מסוגל בהחלט להתממש.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

אפשרי או הזוי?

עד כמה אנחנו קרובים לסיוט דיגיטלי כפי שתואר לעיל? ניצנים מסוימים של חבלה דיגיטלית קיימים כבר היום. כך למשל, "באג" במחשב של כלא שמור במיוחד בארה"ב גרם לפתיחה אוטומטית של כל הדלתות באגף האסירים המסוכנים. ביוסטון, האקר אלמוני הצליח לפרוץ למצלמה שנועדה לפקח על עולל, ואף להשמיע את קולו באמצעותה (מקרה שחזר מספר פעמים במקומות שונים בגלל העדר אבטחה ראויה לרשת או לפחות העדר מודעות אליה). לפני כשנה, כתבת במגזין "פורבס" הדגימה כיצד הצליחה לפרוץ מרחוק לבית חכם, ולהפוך אותו לבית רפאים.

 

מצד שני, עדיין קיימות מספר מגבלות לפני שאנחנו צוללים לעתיד אפוקליפטי הנשלט על ידי האקרים מרושעים. ראשית, החזון אודות עולם שלם של מכשירים חכמים עוד רחוק מלהתממש, וכישלון של חלק מסמלי המהפכה, כמו הגוגל-גלאס למשל, יכול אולי לעכבה. בנוסף לכך, לרוב ההאקרים הביתיים אין את היכולות והמשאבים הכבירים הנדרשים לבצע את רוב המעללים שתוארו לעיל, ואלו שמורים בעיקר למעצמות העולם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים