"המודיעין הישראלי האזין לנשיא ביל קלינטון"
עוד טענות במגזין "ניוזוויק" לריגול נגד ארה"ב: בספר חדש נטען כי לפני פסגת שפרדסטאון ב-1999 האזינה ישראל לשיחות בין קלינטון לחאפז אסד. "הישראלים מדליפים הכול", אמר נשיא ארה"ב אז לאסד. "החשש: יש סנואודן ישראלי"
גורמי מודיעין ישראלים האזינו לשיחות בין נשיא ארצות הברית ביל קלינטון ושליט סוריה בעבר חאפז אל אסד, במהלך פגישה חשאית לפני 15 שנה. כך לפחות נטען בחשיפה החדשה של המגזין האמריקני "ניוזוויק", שמתבססת על ספר שייצא לאור בקרוב. מדובר בפרסום הרביעי תוך שבועות ספורים באותו מגזין ובאותו נושא - טענות לריגול ישראלי נגד ארצות הברית.
עוד בערוץ החדשות:
רגע המבחן: "סופר סיסי" יחסל את הטרור?
סוכל פיגוע: מחבל הטמין חגורת נפץ במעיל
השיחה נערכה בעיצומם של המגעים המדיניים לפני ועידת שפרדסטאון, פסגה שלא הובילה להסכם. לפי הטענות, המודיעין הישראלי האזין גם לשר החוץ הסורי, כשזה שהה בניו יורק והתקשר לאסד כדי לדווח לו על פגישותיו הפרטיות עם גורמים אמריקנים. כל זאת, על פי אהרון ברגמן, מדען מדינה ישראלי, שספרו "ניצחון מקולל: ההיסטוריה של ישראל והשטחים", ייצא לאור בעוד שבוע בבריטניה.
ברגמן מצטט "גורמים פרטיים", שסיפקו תמלולים של שיחות טלפון ושיחות חשאיות ב-1999 בין קלינטון לבין ראש ממשלת ישראל דאז, אהוד ברק. הוא גם השיג העתק ממכתב של מזכירת המדינה האמריקנית באותה תקופה, מדלן אולברייט, לבנימין נתניהו (בקדנציה הראשונה שלו כראש ממשלה), שסווג כ"סודי". במכתב זה הבטיחה אולברייט כי ארצות הברית תבדוק תחילה עם ישראל לפני שתציע שיחות שלום עם הערבים.
לפי "ניוזוויק", חשיפת ההאזנות צפויה לעורר סערה בישראל - לא בגלל תוכן השיחות שנחשף, אלא עקב הדלפתן. "זה אומר שיש אולי אדוארד סנואודן ישראלי", הגדיר זאת אחד הגורמים שדיברו עם המגזין האמריקני.
"הפערים לא גדולים", אמר קלינטון לאסד בשיחה ב-24 באוגוסט 1999, על פי התמליל שהשיג ברגמן. קלינטון הבטיח לנשיא הסורי כי ברק מודע להבטחה שניתנה לאסד על ידי יצחק רבין, על פיה ישראל תיסוג מכל הגולן. אבל המסר של קלינטון לאסד היה שברק לא יאמר זאת בפומבי, מחשש לתגובה שלילית של דעת הקהל בישראל. קלינטון הבטיח לאסד כי "הוא (ברק) מאמין שאתה אדם של כבוד. אני יודע שהוא לא משחק משחקים". תגובתו של אסד לא נמצאת בתמלול.
כמה ימים לאחר מכן, קלינטון התקשר לנשיא הסורי שוב, וברגמן כתב כי "סוכנים ישראלים" האזינו פעם נוספת, "אך לא ניתן לשמוע את אסד עצמו". "הנשיא, תן לי לנסות ולסיים", אמר אז קלינטון לחאפז אסד, לפי הספר החדש. "הוא (ברק) חושש שאם הוא יזכיר בפומבית את קווי ה-4 ביוני, הנושא יודלף - וזו לא תהיה אשמתך, הנשיא, כי בישראל מדליפים כל דבר".
לפי הדיווח, ב-29 בספמבר 1999 האזינו אנשי מודיעין ישראלים לשיחה בין שר החוץ הסורי פארוק א-שארע, ששהה בניו-יורק, לבין הנשיא חאפז אסד, כדי לדווח לו על פגישתו עם מזכירת המדינה האמריקנית מדלן אולברייט. "היא מפגינה הבנה רבה", דיווח לו לפי התמלול שהשיג ברגמן, "הסברתי לה שנושא השטח רגיש מאוד ושכל מטר של אדמה חשוב לסוריה... היא הבינה את זה, אבל אמרה שהאחרים (ישראל) מתעקשים. אמרתי לה 'תשכנעי אותם'". לפי התמלול, א-שארע גם אמר לאולברייט שהוא כועס על השפה "הגזענית" של ישראל בשיחות עם סוריה, כשכוונתו לאמירה של גורמים ישראלים שלא יאפשרו לסורים לשכשך את רגליהם במי הכינרת: "אמרתי לה שאלה מילים גזעניות, היא גילתה סימפתיה ואמרה לי 'אתה צודק', היא מבינה אותנו, אדוני".
פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, מעיר כי מהכתבה של "ניוזוויק" עולה בבירור שמכל אחת מהשיחות שלהן צותתה ישראל לפי ספרו של ברגמן, היה לפחות שותף אחד בסוריה. לפיכך, אין בכל הנאמר כי להוכיח שישראל ריגלה או צותתה למישהו בארה"ב. הדלפת מסמך אולברייט לברק אינה מפתיעה במיוחד שכן הדלפות של מסמכים סודיים וחומר סודי גם בישראל ובעיקר בארצות הברית הן מעשה של יום ביומו, ואין בהן כדי להוכיח ריגול ישראלי בארצות הברית או קיומו של "סנואודן ישראלי". במקום זאת נראה שמישהו מנסה לתפור בתפרים מאוד גסים סיפור שהוא רובו ככולו פרי משאלות לבו של הכותב, וחסרונו העיקרי שהכותב אינו מכיר היטב את השיטות והאמצעים שמפעילה קהילת המודיעין הישראלית.
את הכתבה הראשונה שלו בנושא הריגול הישראלי לכאורה בארה"ב פרסם "ניוזוויק" לפני שלושה שבועות, יום העצמאות בישראל. הוא טען בה כי גורמים מודיעיניים בארה"ב מוטרדים מאוד מהיקף הריגול הישראלי בארה"ב, שלדבריהם "חצה קווים אדומים". לפי הדיווח ההוא, גורמי מודיעין אמריקנים רשמיים אומרים בדיונים סגורים כי ה"חברים" (המרכאות במקור) הישראלים הלכו רחוק מדי בפעולות הריגול שלהם על אדמת ארה"ב. ב"ניוזוויק" כתבו אז כי לפי גורמים ביטחוניים בארה"ב, פעולות הריגול של ישראל באמריקה עולות על אלה של כל בת ברית אחרת כמו גרמניה, צרפת, בריטניה ויפן.
כמה ימים לאחר מכן פורסמה כתבה נוספת בנושא, שבה הציג "ניוזוויק" עדויות נוספות של בכירי מודיעין אמריקנים על מעשיה לכאורה של ישראל ברחבי ארה"ב. בעיתון מתעקשים כי למרות הזעם וההכחשות בישראל השבוע, גורמים במודיעין ובקונגרס אומרים שכבר עשורים שהיא מבצעת משימות ריגול נגד מטרות אמריקניות, וכי היא ממשיכה לעשות זאת - אך זוכה לטיפול מיוחד מרשויות החוק בארה"ב, שפוטרות אותה מעונש.
לפי אחת העדויות בכתבה זו, "מרגל ישראלי נכנס לחדר המלון של סגן נשיא ארה"ב אל גור בירושלים דרך תעלת האוורור". בנוסף נטען כי "הישראלים מפתים אנשי קשר אמריקנים לבוא אליהם ומציעים יין וסמים. הממשל מטפל בהם בכפפות משי בגלל הלובי הישראלי, אף מדינה לא מקבלת יחס כזה". בתגובה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי מאז פולארד "ישראל לא מרגלת בארצות הברית. כלום. אפס".