שתף קטע נבחר

 

"הבכיר האיראני שערק חי בארצות הברית"

בספר חדש נטען כי עלי רזה עסגרי, שהיה ממתכנני הפיגוע בשגרירות ארה"ב בביירות וממייסדי חיזבאללה, קיבל חסות מהאמריקנים לאחר שסיפק מידע חשוב על הגרעין האיראני. האיראנים טוענים עד היום כי ישראל חטפה אותו

התעלומה נפתרה? הסופר קאי בירד כותב בספר חדש שיצא לאור בשבוע שעבר כי עלי רזה עסגרי, גנרל איראני במשמרות המהפכה וסגן שר ההגנה בעבר, חי בארצות הברית ונמצא תחת חסותם לאחר שסיפק מידע חשוב על הגרעין האיראני.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הפרטים התגלו לבירד, עיתונאי מוערך וזוכה פרס פוליצר, במהלך עבודתו על הספר "המרגל הטוב" על חייו ומותו של רוברט איימס, מי שהיה ראש סוכנות ה-CIA בביירות. עסגרי היה ממתכנני הפיגוע בשגרירות ארצות הברית בשנת 1983, שבה נהרגו 63 בני אדם ובהם איימס.

"קיבל מקלט תמורת מידע על הגרעין האיראני". הכור בבושהר (צילום: AP) (צילום: AP)
"קיבל מקלט תמורת מידע על הגרעין האיראני". הכור בבושהר(צילום: AP)

בדצמבר 2006 נסע עסגרי לאיסטנבול עם משפחתו ולאחר יומיים נעלמו עקבותיו. בספר טוען בירד כי הגנרל הבכיר, שנטען גם כי היה ממייסדי ארגון חיזבאללה בלבנון, קיבל מקלט בשנת 2007 מידי נשיא ארצות הברית דאז ג'ורג' בוש הבן לאחר שבממשל האמריקני האמינו שהוא מסוגל לספק מידע קריטי על תוכנית הגרעין האיראנית. בירד טוען כי לצורך כתיבת הספר הוא ראיין 40 סוכנים בשירות ה-CIA בהווה ובעבר והמסקנה הייתה שעסגרי קיבל מחסה בארה"ב ואף כתב על כך שהבכיר האיראני טלפן פעמיים מארה"ב לחברים איראנים ששהו בגרמניה.

 

דובר של ה-CIA הכחיש בתוקף את הטענות שעולות בספרו של בירד. בנוסף, סגנית הדוברת במחלקת המדינה מארי הארף צייצה בחשבון הטוויטר שלה שלושה ימים לפני הוצאתו לאור של הספר וכתבה: "הדברים שמובאים בספרו של קאי בירד הינם האשמות חסרות ביסוס ללא כל בדיקה של העובדות".  

 

"ישראל מעורבת בהיעלמות"

זו לא הפעם הראשונה שהתיאוריה, שלפיה עסגרי ערק לארה"ב עולה על הפרק. בשנת 2007 דיווח העיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הבכיר האיראני מצא מקלט בארה"ב חודש לאחר שנעלם באיסטנבול.

 

מקור בקונסוליה האיראנית באיסטנבול מסר כי עסגרי הגיע לטורקיה בטיסה של חברת תעופה ערבית בשבעה בפברואר באותה שנה. משם המשיך עסגרי, הנושא דרגה המקבילה לתת-אלוף, למלון וכעבור שעות אחדות נעלמו עקבותיו. בדיווח ב"א-שרק אל-אווסט" נטען כי עסגרי מצא מקלט בארה"ב ומיד עזב את טורקיה.

 

ממשלת איראן פנתה בתלונה לאינטרפול 17 ימים לאחר היעלמותו והודיעה לשלטונות הטורקים רק חודשיים לאחר מכן. בתקשורת הערבית נכתב כי עסגרי הוחזק במעצר בבסיס חיל האויר האמריקני אינצ'רליק בטורקיה ומשם הועבר לבסיס של נאט"ו ליד פרנקפורט בגרמניה.

ג'ורג' בוש הבן. בספר נטען כי הוא הנשיא שהעניק מקלט לעסגרי (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'ורג' בוש הבן. בספר נטען כי הוא הנשיא שהעניק מקלט לעסגרי(צילום: AP)

עם זאת, האיראנים מיהרו להאשים את המערב וכמובן את ישראל באחריות להיעלמותו של עסגרי. בשנת 2009 דיווח אתר חדשות איראני כי הגנרל הבכיר נמצא בכלא בישראל. לפי הדיווח, מבדיקת גורמי הביטחון באיראן עולה כי "עסגרי נחטף בשיתוף פעולה של המוסד ושל שרותי הביון של בריטניה וגרמניה, ובסופו של דבר הועבר לישראל". בעבר דיווח גם העיתון הבריטי "טלגרף" כי המוסד אחראי לחטיפת עסגרי בשל היותו אחראי על פעילות המודיעין של איראן בלבנון ובגלל הרקע שלו והאפשרות שהוא מחזיק במידע על גורלו של הנווט השבוי רון ארד.

 

דיווח זה הגיע שנתיים לאחר שגורם אמריקני בכיר טען בראיון ל"וושינגטון פוסט" כי ישראל עומדת מאחורי עריקתו למערב של תת-שר ההגנה האיראני לשעבר. הגורם האמריקני אמר כי עסגרי ערק מרצונו למערב, בסיועה של ישראל. גורם אמריקני אחר אמר לעיתון כי עסגרי אכן עזב את ארצו ומספק מרצונו לסוכנויות מודיעין מערביות, מידע על שיתוף הפעולה ההדוק בין איראן לחיזבאללה. הגורם אמר כי המידע שהוא מוסר מועבר לגורמי מודיעין אמריקנים.

 

לישראל היה עניין לשים יד על הגנרל שהיה הקצין האיראני הבכיר ביותר שעסק בהקמת החיזבאללה והיה לו ידע לא מבוטל על הגרעין האיראני, בגלל תפקידו כסגן שר ההגנה תחת הנשיא חתאמי. גורמים רשמיים בישראל הכחישו לאורך כל הדרך את הטענות.

 

בעבר טענה אחת מנשותיו של עסגרי, זיבא אחמדי, כי ישראל מחזיקה בבעלה. "אנחנו רואים במשטר הציוני כאחראי לחטיפתו של בעלי. על ישראל לדעת שהיא תישא בעונש לפעולה הלא חוקית ולא אנושית הזאת ועליה לצפות לכך", אמרה הרעיה בראיון לסוכנות הידיעות האיראנית "מאהר".

 

במרס 2009 טען בכיר לשעבר במשרד ההגנה הגרמני שעסגרי סיפק מידע על פרוייקט גרעיני שאיראן מימנה בסוריה, הלא הוא הכור שהפצצתו יוחסה לישראל לפי מקורות זרים. הסאנדי טיימס כתב בעבר כי עסגרי סיפק מידע למודיעין האמריקני משנת 2005.

 

בשנים האחרונות מנסה איראן בכל הכוח לנסות ולגלות מה עלה בגורלו של עסגרי. בשנת 2010 פנתה הרפובליקה האיסלאמית למזכ"ל האו"ם באן קי מון בבקשה שיסייע. שר החוץ דאז, עלי אכבר סאלחי, ציין בבקשתו לבאן כי כל הסימנים מעידים על מעורבותו של "המשטר הציוני" בחטיפה והוסיף כי על הקהילה הבינלאומית לפעול בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סוף לתעמולה? עלי רזה עסגרי
צילום: רויטרס
מומלצים