שתף קטע נבחר

 

יום ללא עישון: גמילה מעישון מפחיתה דיכאון

בניגוד למה שחושבים המעשנים, מחקר בריטי חדש מוכיח כי הפסקת עישון מפחיתה דיכאון, חרדה וסטרס משפרת את מצב הרוח והגישה החיובית לחיים. לא רק זאת, ברוב המקרים יש קשר מובהק וחזק בין עישון לבריאות נפשית ירודה, במיוחד בקרב מעשנים כבדים

מעשנים רבים, במיוחד "כבדים", אומרים לעתים די-קרובות לחבריהם-מכריהם, כי יש בדעתם להפסיק לעשן – אלא שהם נמנעים מלעשות זאת. כאשר שואלים אותם מדוע אינם חדלים לעשן – והרי הבטחתם שתעשו זאת – הם מצטדקים: "מצאנו בכל זאת שהעישון מספק לנו יתרונות לא מעטים לשמירת הבריאות הנפשית". אלא שהם טועים! – ולכך יש עתה לראשונה סימוכין במחקר רפואי-מדעי.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מחקר חדש שנעשה בידי צוות בין-אוניברסיטאי ובין-תחומי בבריטניה, שכלל חוקרים מאוניברסיטת ברמינגהם, נוטינגהם, קינג'ס קולג' בלונדון ואוקספורד המתמחים במדעי הבריאות, באפידמיולוגיה הקשורה בגמילה מעישון וצריכת אלכוהול, בפסיכיאטריה ורפואה ראשונית – מצא כי בהפסקת עישון יש לא מעט יתרונות כדי להפחית חרדה, דיכאון וסטרס וכמו כן תורמת לשיפור מצב הרוח החיובי, לבריאות הנפש ולאיכות החיים בכלל – כל זאת בהשוואה למי שממשיך לעשן.

 

עוד על גמילה מעישון 

סדנת גמילה מעישון: 5 סיבות לא לעזוב

להפסיק לעשן: מה יעזור להצליח להיגמל?

לא רק לריאות: נזקי העישון לאיכות הסביבה

 

החוקרים ביצעו מטה-אנליזה לגבי 26 מחקרים קודמים שהוקדשו להפסקת עישון ולכל אחת מהבעיות הנפשיות השכיחות ביותר: חרדה, דיכאון, שילוב בין חרדה לדיכאון, לחץ-נפשי (סטרס).

 

כל המחקרים הללו נעשו באמצעות שאלונים על מעשנים בגירים והיו ארוכי-טווח. כלומר משתתפיהם נמצאו במעקב, להערכה ולמדידת מצבם המנטאלי לפני הפסקת העישון ובמשך לפחות שבעה שבועות לאחר שחדלו לעשן, ועד 9 שנים. הממצאים הושוו עם האוכלוסייה הכללית והחוקרים נטרלו בעיות כמו הפרעות פסיכיאטריות אחרות.

 

התוצאות היו חד משמעיות: אצל אלו שחדלו לעשן הסתמנה ירידה מדידה במצב הרוח הרע, בחרדה, דיכאון וסטרס. שיעור הירידה בחרדה הגיע ל-37% בדיכאון ל-25%. הירידה במצב המשולב של דיכאון וחרדה הייתה בשיעור של 31% ובסטרס – 27% השיפור במצב הרוח בכלל ובגישה החיובית לחיים עלה ב-22% וב-40% בהתאמה, בהשוואה לאלו שהמשיכו לעשן.

 

החוקרים גם ציינו כי ממדי האפקט (הפחתה באירועי חרדה, כניסה לדיכאון וסטרס ועליה במצב הרוח החיובי) – תודות להפסקת העישון וגמילה מסיגריה - היו גדולים אפילו בהשוואה לתוצאות של נטילת תרופות אנטי-דיכאוניות לשם טפול במצבי רוח וחרדות.

 

בדיווח על ממצאי המחקר שפורסמו לא מכבר ב-British Medical Journal (BMJ) כתב עת רפואי מוערך, ציינו החוקרים כי הולכים ומצטברים יותר ויותר נתונים על כך שהעישון הוא גורם מרכזי ומוביל למקרי מוות שניתנים היו למניעה.

 

5 מיליון מתים מדי שנה מעישון

הערכה זהירה מדברת על 5 מיליון מקרי מוות מדי שנה בעולם שניתן לקשור אותם ישירות לעישון סיגריות ועוד 600 אלף איש שאינם מעשנים אך נחשפו לעשן סיגריות פאסיבי. על-פי הערכת ארגון הבריאות העולמי, אם לא ינקטו צעדים להקטנת תופעת העישון ב-2030 מספר מקרי המוות יעלה ל-8 מיליון בעולם.

 

העישון גורם לנטל כספי כבד על מערכות הבריאות בעולם והוא מוערך ב"הרבה מאד מיליארדי דולרים בשנה", ציינו מחברי דו"ח המחקר. יש קשר בין עישון להופעת סוגי סרטן שונים, מחלות בדרכי הנשימה, בלב וכלי הדם. הפסקה וגמילה מעישון מפחיתים משמעותית את כל הסיכונים הבריאותיים הללו.

 

עד כה, כך טוענים החוקרים הבריטים, סוגיית הקשר שבין הפסקת עישון לבין הבריאות הנפשית של המעשן-לשעבר לא היה ברור. בין השאר משום שרוב המעשנים דיווחו כי הם רוצים מאד לחדול לעשן אבל ממשיכים רק משום שלדעתם העישון מקנה להם "כל מיני יתרונות הקשורים בבריאות הנפשית".

 

הם דיווחו כי מבחינתם העישון הוא בגדר מקלט: באמצעות העישון הם נרגעים, משפרים את מצב הרוח הרע אליו נקלעו, כאשר הם חווים חרדה, דיכאון או סטרס. דפוס התנהגות זה, ציינו החוקרים, זהה אצל מעשנים עם ובלי הפרעות נפשיות מאובחנות אחרות.

 

מפתחים תלות בסיגריות

אלא שהמחקר העלה כי ההיפך הוא הנכון – ברוב המקרים: יש קשר מובהק וחזק בין עישון לבריאות נפשית ירודה, יש קשר בין העישון להפרעות נפשיות במיוחד בקרב מעשנים כבדים. הם נעשים תלותיים בסיגריות.

 

המעשנים דיווחו שכאשר הם מפסיקים לתקופה מסוימת לעשן הם חווים מצבי חרדה, עצבנות, דיכאון והם חושבים משום כך שיש קשר בין הפסקת העישון לבין כל המצבים הנפשיים והתחושות הללו. וכדי להשתחרר מהן – עליהם לחזור ולעשן.

 

מעשנים נוטים פחות להיענות להמלצות רופאים ומטפלים בתחום הבריאות לחדול לעשן משום שהם חוששים כי בריאותם הנפשית תיפגע עקב כך. לא מעט בעלי מקצוע בתחום הבריאות נמנעים בעל כורחם להתערב מאחר שהם מאמינים כי יתכן שבריאותם הנפשית של אלו שחדלו לעשן – תיפגע.

 

אלא שכאמור זו גישה מוטעית. החוקרים ציינו כי אצל אנשים עם הפרעה בבריאות הנפשית נמצאה ירידה ב-8 שנים בתוחלת החיים בהשוואה לאוכלוסייה הכללית – והערכה המקובלת כיום היא שיש לכך קשר הדוק עם עישון.

 

המחקר בדק את נושא הפסקת העישון והקשר להפרעות נפשיות ובעיות בריאות בתחום הנפש ובכל זאת מצא כי הפסקת העישון משפרת את בריאות הנפש של מי שחדל לעשן. אלו חווים בסופו של דבר פחות אפיזודות שליליות רבות ומצבי רוח שליליים – וזאת לא מעט תודות להחלטתם להיגמל מהעישון.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גמילה מעישון תעזור לצאת מהדיכאון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים