וינשטיין ונתניהו עיכבו את חוק המחבלים של הבית היהודי
החוק שאמור להקשות על עסקאות לשחרור רוצחים לא אושר בממשלה. היועץ המשפטי התריע מפני "קשיים", פרי אמר שהחוק יפגע בהסדר עתידי ונתניהו העביר את הדיון לקבינט (והבטיח לתמוך). בין לבין, בבית היהודי זעמו: "הוא שחרר הכי הרבה רוצחים". בנט: בלעתי צפרדע ענקית
עוד התנגשות בין בנימין נתניהו לנפתלי בנט, ועוד ביטוי לסדקים הנפערים בקואליציה: הממשלה הייתה אמורה לאשר היום (א') את "חוק המחבלים", שלפיו ניתן יהיה למנוע מראש חנינה לרוצחים שנידונו למאסר עולם. ואולם הדיון בנושא הועבר לקבינט, לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין העלה "קשיים משפטיים" שטמונים בהצעה - ובבית היהודי זעמו וטענו ש"נתניהו ברח". בהמשך כבר נשמעו מפויסים.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
החוק, שאושר לפני שלושה שבועות בוועדת השרים לענייני חקיקה - החלטה שעליה הוגש ערר - אמור להקשות על שחרור מחבלים במסגרת מו"מ עתידי עם הפלסטינים. על פי ההצעה, שהובילו חברי הכנסת איילת שקד (הבית היהודי) ודוד צור (התנועה), בהכרעת דינו של מי שנידון למאסר עולם רשאי בית המשפט לקבוע כי מטעמים מיוחדים שיירשמו לא יוכל נשיא המדינה לחון אותו או להקל בעונשו של הרוצח.
וינשטיין התבטא באופן חריג יחסית: "נשגב מבינתי מדוע הממשלה תרצה לחוקק חוק כזה. הוא כובל את ידיה של הממשלה". היועץ המשפטי הסביר כי יש לדון בחוק יחד עם המלצות דו"ח ועדת שמגר על משא ומתן בעניין שחרור אסירים. הוועדה בראשות נשיא בית המשפט העליון לשעבר הגישה את מסקנותיה כבר לפני כמה שנים, והמליצה בין היתר לקבוע מחיר מוגבל עבור חטופים ישראלים.
בעקבות חוות דעתו של היועמ"ש, ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע שיעביר את הדיון לקבינט, ומלשכת נתניהו נמסר כי ייתכן שהדיון יתקיים עוד השבוע.
בבית היהודי זעמו על הצעד, מפני שקודם לכן נפתרו המחלוקות עם יש עתיד והוסר הווטו על העברת חוק שבמפלגה הדתית-לאומית התנגדו לו - על הרפורמה בפונדקאות בישראל. במהלך הדיון בנט היה חסר סבלנות. הוא ראה שהדיון נמשך, שחוק הפונדקאות עבר ועלו עוד נושאים - והחוק לא עולה. בנט שאל כמה פעמים במהלך הישיבה: "מה עם החוק, מה עם החוק?" בכירים בבית היהודי אמרו כי "נתניהו, ראש הממשלה ששחרר הכי הרבה רוצחים, מנע הצבעה על חוק הגיוני".
גורמים במפלגה המשיכו לתקוף את ראש הממשלה. "נתניהו, אלוף העולם בשחרורי רוצחים, שבר שיא חדש: הוא ברח מההצבעה על החוק שהוא בעצמו תומך בו. גם כשנלחצים מהמתנגדים לחוק, חשוב לשמור על מעט כבוד עצמי, ובטח כשמדובר בביטחון אזרחי ישראל. כל יום נוסף שהחוק אינו עובר, זה מסכן את אזרחי ישראל. כאן לא מדובר במשחקים פוליטיים שאפשר לדחות לרגע האחרון. אלה חיי אדם".
במהלך הישיבה טען השר יעקב פרי, שהגיש ערר נגד החוק, כי מדובר בחוק עוקף מנהיגות שכובל את ידי הממשלה ופוגע בסיכויים להשגת הסדר מדיני עתידי. היועץ וינשטיין חיזק את דבריו של פרי ואמר כי "נשגב מבינתי מדוע הממשלה רוצה לחוקק חוק כזה".
נתניהו השיב כי יש לקיים דיון מעמיק יותר בשילוב עם דיון על מסקנות ועדת שמגר ולקבל הנחיות בקבינט. בנט השיב לנתניהו ולמזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט ואמר להם: "אתם הולכים נגד ההסכמות. בלעתי צפרדע ענקית היום". בסופו של דבר ייתכן שבנט קיבל את מבוקשו, לאחר שראש הממשלה שוחח עמו ונתן לו התחייבות להעלות את החוק להצבעה בממשלה בשבוע הבא, וציין בפניו כי הוא יתמוך בו. "אם בעקבות הדחייה של שבוע החוק יידון יחד עם מסקנות ועדת שמגר אפשר לומר כי מעז יצא מתוק", אמרה ח"כ שקד.
הבעיות המשפטיות
בחוות הדעת שהגיש מצא וינשטיין שתי בעיות. הראשונה היא שדברי ההסבר של תיקון חוק היסוד מתייחסים בעיקר לחנינה מדינית במסגרת עסקאות שחרור מחבלים, ואילו שהתיקון בלשון חוק היסוד מתייחס לחנינות בתיקי רצח באופן כללי. בלשון החוק המתוקן מצוין כי בעת גזר דין יוכל שופט לקבוע שלא תינתן אפשרות לחנינה מצד הנשיא בתיק רצח, אך לא מצוינת מהי זהות הרוצח.
הנקודה השנייה שמפניה מתריע היועמ"ש היא שהצעת החוק אינה בוחנת שינויים עתידיים אפשריים בעת קביעת ביטול החנינה באופן סופי. כלומר, מוסד החנינה אמור לשקול שינויים עתידיים קיצוניים בחלוף הזמן, בהם שיקולים הומניטריים ואחרים שאינם ניתנים לשקלול בזמן מתן גזר הדין אלא לאחר שנים ארוכות.
לעמדת היועץ, ההצעה מבטלת לגמרי את שיקולים אלה, דבר שעלול לגרום לקשיים משפטיים. לכן אמר וינשטיין שהוא רואה לנכון שהקבינט ידון בכך שוב וישקול גם שיקולים אלה לצד אחרים.
הערר, הקפאת כספים והפשרה
הדרך לאישור החוק הייתה ארוכה. שרי יש עתיד בוועדת השרים, יעל גרמן ויעקב פרי, התנגדו לחוק, ולא עבר זמן רב ופרי הגיש ערר לאחר אישורו בוועדת השרים. דבר זה הוביל לעימות חזיתי בין מפלגתו של שר האוצר יאיר לפיד לבין מפלגת הבית היהודי והעומד בראשה השר נפתלי בנט.
בתגובה לערר של פרי, הגישו בבית היהודי כמה עררים על חוקים חשובים של יש עתיד, כמו חוק הפונדקאות (שאושר היום ועבר לכנסת), ואז החליט לפיד להקפיא בתגובה העברת מאות מיליוני שקלים למשרד השיכון.
לפיד ובנט החליטו לחתור להפסקת אש, ותוך כדי השיחות שניהלו יושבי ראש הסיעות של שתי המפלגות, איילת שקד מהבית היהודי ועפר שלח מיש עתיד, החליט שר האוצר לשחרר את הכספים שהקפיא עבור משרד השיכון - בתנאי שהכספים ישמשו רק לבנייה בתוך הקו הירוק.
מאוחר יותר הסכימו שקד ושלח כי שתי המפלגות יוכלו להתנגד לחוקים שמפריעים להן, דוגמת חוק הפונדקאות, אולם לא יוכלו להטיל עליהם וטו. ההסכם הקואליציוני מאפשר לסיעות הקואליציה להטיל וטו על חקיקה בנושאים רגישים של דת ומדינה, ובעקבות ההסכמות בין יש עתיד לבית היהודי, ניסיונות הבלימה יתבצעו אך ורק במסגרת ההצבעות בממשלה.
עוד לפני הסערה שהתחוללה בישיבה, התייחס נתניהו בפתח ישיבת הממשלה להכרזה הצפויה על ממשלת אחדות פלסטינית וקרא לקהילה הבינלאומית לא לרוץ להכיר בממשלה פלסטינית שחמאס מהווה חלק ממנה ונשענת עליה. "החמאס הוא ארגון טרור שקורא להשמדת מדינת ישראל ואל לה לקהילה הבינלאומית לאמצו לחיקה, הדבר הזה לא יחזק את השלום, הוא יחזק את הטרור", אמר נתניהו.