ההורים סובלים, המורים: "מגיע לנו חופש"
בעקבות הפתיחה המוקדמת של שנת הלימודים נוצר צורך להחזיר ימי חופש למורים. שיבוצם דווקא השבוע ייצור 5 ימים שבהם הילדים בבית סביב החג, ויש הורים שכבר מטפסים על הקירות: "נפסיד ימי עבודה"
בפני ההורים לילדים בגיל בית ספר יעמוד השבוע אתגר גדול: ארבעה ימי חופש מבית הספר שיתחילו מערב חג השבועות ביום שלישי, ואליהם יתווסף שבת כיום חמישי רצוף שבו ישהו הילדים בבית. לאלה יצטרפו באוגוסט הקרוב עוד ארבעה ימים שיאריכו את החופש הגדול, שיסתיים השנה ב-1 בספטמבר, כפי שהיה נהוג בעבר, ולא ב-27 באוגוסט, כמו בשנה שעברה.
שמונת ימי החופש מאלצים למשל את אלית מזא"ה מירושלים, אם לשלושה ילדים - שניים בכיתות ה' ו-א' ואחד בגן טרום חובה - למצוא סידור לילדים. "בנוסף לערב חג השבועות בשלישי ולחג עצמו ברביעי", היא אומרת, "יום החופש השלישי, ביום חמישי, הוא יום עבודה וכל ההורים אמורים להגיע למקומות העבודה שלהם. אבל הילדים בחופש, אז אין להם סידור.
"זה יביא הורים להפסיד יום עבודה או להצטרך למצוא סידור אחר. שישי הוא גשר עבור הילדים, ולא ברור למה עשו אותו. אפשר היה להשאיר אותו כיום לימודים רגיל ולחזור לשגרה כבר ביום שישי. אני לא רואה צורך ביום הגשר הזה".
לדברי מזא"ה, משפחתה תיעזר כנראה בשירותי סבא וסבתא או בשירותי בייביסיטר בתשלום בימים שנוספו בשבועות ואחריו. "יהיו הורים שללא שירותי בייביסיטר בתשלום ייאלצו להפסיד ימי עבודה או לקחת את הילדים לעבודה - דבר מסורבל שמקשה על העבודה".
גם החזרת תאריך הפתיחה של שנת הלימודים ל-1 בספטמבר יוצר להורים לא מעט קשיים. "זה די תמוה", אומרת מזא"ה, "משרד החינוך הכריז על קיצור החופש הגדול למרות שהחופשים בחגים לא ממש התקצרו. לא ברור למה החליטו שהחופש הגדול יהיה שוב ארוך כל כך. הוא ארוך מדי גם עבור הילדים וגם עבור ההורים, וגורר הוצאות כספיות משמעותיות מאוד.
"מחזור קייטנה אחד עולה 1,500 שקל, ואפילו 1,600 שקל אם מדובר בקייטנה של יום ארוך, שהיא עד ארבע. צריך להכפיל את כל זה בשלושה ילדים. אם שולחים כל ילד לשני מחזורי קייטנה, זה עדיין משאיר עוד שבועיים-שלושה בלי סידור. רוב ההורים לא יכולים להרשות לעצמם עוד קייטנות. זה קשה לכולם".
מורה: אין מתנות
ע', מורה בבית ספר יסודי בצפון הארץ, מסבירה את התארכות חופשת שבועות: "שנת הלימודים הנוכחית התחילה ב-27 באוגוסט והיו צריכים להחזיר לנו את הימים האלה. זו לא מתנה, אין פה מתנות חינם. זהו חופש שמגיע למורים על פי חוק. אלה ימי חופשה שמגיעים לנו לפי הסכמי העבודה שלנו, והסכמי עבודה אי אפשר להפר בגלל שהורים חושבים אחרת. אנחנו עובדים מספיק קשה".
לדבריה, בשנה שעברה הוחזרו ימים אלה בתוספת לל"ג בעומר, וההורים טענו שזה יוצר חוסר נוחות, ולכן השנה הועברו הימים לשבועות. "זה מגיע לנו, משרדי החינוך והאוצר לא נותנים מתנות למורים. ההורים רצו לקצר את החופש הגדול, אז החופשים מתחלקים במהלך השנה".
עוד מוסיפה ע': "אני מציעה לכל ההורים ללמד בכיתה, והם יגלו שהמאמץ שלהם בבית עם שניים-שלושה ילדים מוכפל פי
עשרה בכיתת לימוד. שיבואו ויהיו עם 40-30 תלמידים בכיתה יום אחד, ושאחר כך יבקשו לגזול למורים את החופש שמגיע להם".
על החופש הגדול אומרת ע': "צריכים להסתכל על זה לא כעל הארכה, אלא כעל חזרה למסלול התקין שהיה בתאריך פתיחת שנת הלימודים בשנים עברו. אין כאן שום הארכה של החופש. השנה, כשקיצרו את החופש, זה בא על חשבון ימים במהלך השנה".