מדריך: מה לא לאכול עם תרופות נגד לחץ דם?
תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, בגלאוקומה ובמיגרנות כוללות חוסמי בטא שעלולים להאט את קצב הלב. מדוע צריך להיזהר בצריכת אשלגן במהלך הטיפול ומה הסכנה באכילת בשר? כתבה שביעית בסדרה שמפרטת מה אסור לאכול עם כל התרופות הנפוצות
קבוצה זו של תרופות לטיפול ביתר לחץ דם כוללת מספר עצום של תרופות ויש בה הרבה סוגים ותת-סוגים של חוסמי בטא. על התאים שלנו מצויים קולטני בטא והתרופות האלו יושבות על הפתח כמו כלבי רוטוויילר ומונעות מחומרים אחרים להיצמד אליהם. באמצעות חסימת פתחי הבטא (הקולטנים) התרופות חוסמות את התשדורות העצביות שעשויות להאיץ את קצב הלב ולהעלות את לחץ הדם.
לכן, התרופות ממשפחת חוסמי בטא עלולות להאט את קצב הלב. בזמן לחץ נפשי, פעילות גופנית מאומצת או יחסי מין מהנים, הגוף משחרר הרבה אדרנלין (דרך אגב, זהו גם אחד מהורמוני הלחץ שלנו, האחראים לתגובת "הילחם או ברח"). שחרור מוגבר של אדרנלין עלול לגרום לפעימות לב מהירות מדי ולעלייה בלחץ הדם.
מהכתבות הקודמות בסדרה:
- סכנה: מה אסור לאכול עם תרופות לדילול דם?
- מה אסור לאכול עם תרופות להפרעת קשב?
- מה אסור לאכול עם תרופות נגד דיכאון או חרדה
חוסמי בטא יעילים במיוחד במקרים אלה, שכן הם חוסמים את השפעת האדרנלין על קצב הלב. לעתים הם ניתנים גם לאנשים שצריכים לדבר בפני קהל או להשתתף באירועים אחרים שגורמים להם ללחץ או חרדה וכתוצאה מכך, לעלייה בקצב הלב ובלחץ הדם.
חוסמי בטא מורידים את לחץ הדם, מונעים תעוקת חזה, מטפלים באי ספיקת לב ומסדירים את קצב הלב. חלק מחוסמי הבטא משפיעים גם על העיניים ומפחיתים את הלחץ התוך-עיני. לכן, ברשימה שהזכרתי תמצאו גם טיפות עיניים לטיפול בגלאוקומה. חלק מהתרופות ברשימה גם מקטינות את השכיחות של מיגרנות.
אילו שמות צריך לחפש?
נורמלול – Normalol, נורמיטן – Normiten, טרנדייט – Trandate, לופרסור – Lopressor, ניאובלוק – Neoblock, דרלין – Deralin, פרולול – Prolol, סקטרל – Sectral, קרדילוק – Cardiloc, קונקור – Concor, קרבדקסון – Carvedexxon, אסמולול – Esmolol, לבובונולול – Levobunolol, אוקספרנולול – Oxprenolol, פינדולול – Pindolol, סוטלול – Sotalol.
חוסמי בטא נלקחים גם כטיפות, לטיפול בגלאוקומה. תרופות כגון: אזרגה – Azarga, קומביגן – Combigan, קוסופט – Cosopt, דורזלמיד טימולול – Dorzolamide Timolol, דוטראב – Duotrav, גנפורט – Ganfort, נילול – Nyolol, טילופטיק – Tiloptic, ויאופטיק – V-optic, קסלקום – Xalacom Eye Drops.
מה אסור לאכול עם התרופות?
- תוספי אשלגן
הרופא שלכם צריך לשלוח אתכם באופן סדיר לבדיקת אשלגן כדי לוודא שהערכים נשארים בטווח התקין. רמה גבוהה או נמוכה מדי של אשלגן גורמת לסיבוכים בטיפול. אם אתם נוטלים תרופות משתנות שגורמות לאיבוד אשלגן (כגון הידרוכלורותיאזיד או פוסיד) הקפידו לצרוך כמות מספקת של אשלגן מדי יום, במיוחד אם אתם מטופלים בחוסמי בטא.
- אלכוהול
חוסמי בטא מאיטים את קצב הלב. גם אלכוהול עושה זאת, ולכן שתיית אלכוהול במקביל לטיפול גורמת להשפעה מוגברת. אצל חלק מהאנשים, האטת קצב הלב והנשימה בגלל התרופות עלולה להיות מסוכנת. השילוב של חוסמי בטא ואלכוהול עלול לגרום אפילו להפסקת פעילות הלב. אם הרופא המטפל יעץ לכם לשתות כוס יין אדום בארוחת הערב, בקשו ממנו להוריד את מינון התרופה במידה שתאפשר לכם לצרוך אלכוהול.
- מיץ תפוזים
אל תשתו מיץ תפוזים עם אטנולול (נורמיטן). הקפידו על מרווח זמן של כמה שעות לפחות בין השתייה לנטילת התרופה, שכן המיץ מפחית את זמינות החומר הפעיל. אין בידינו מספיק נתונים שיוכיחו כי השפעה זו נכונה לגבי כל התרופות ממשפחת חוסמי הבטא, אך ליתר ביטחון, כדאי להפריד בין המיץ לתרופה.
- מזונות מן החי
חלבונים (בשר) עלולים לגרום לעלייה ברמת התרופה בדם. אחד המחקרים גילה כי השילוב של פרופרנולול וארוחה עשירה בחלבונים הגביר את הזמינות הביולוגית של התרופה ב-53%! זו השפעה מסוכנת שעלולה לגרום לסחרחורת, חולשה, התעלפות והאטה בקצב הלב.
- תחליפי מלח
תחליפי מלח מכילים אשלגן כלוריד, ולכן, באופן טבעי הם מעלים את רמת האשלגן בדם. צריכת תחליפי מלח עם חלק מהתרופות לטיפול ביתר לחץ דם, במיוחד מעכבי ACE (מעכבי האנזים ההופך אנגיוטנסין) והתרופות ממשפחת ARB (חוסמי הקולטן לאנגיוטנסין 2), עלולה לגרום להיפרקלמיה (עודף אשלגן בדם). התסמינים לעודף אשלגן בדם הם, למשל בחילה, עייפות וחולשת שרירים.
מעכבי ACE כוללים את התרופות בנאזפריל – Benazepril, אסריל – Aceril, קונברטין – Convertin, אנלדקס – Enaladex, אנלפריל – Enalapril, וסודיפ קומבו – Vasodip Combo, פרדיקס – Perdix, רמיפריל – Ramipril, טריטייס – Tritace, רמיטנס – Ramitens, טנסופריל – Tensopril, סילריל – Cilaril.
מעכבי האנגיוטנסין כוללים למשל את אטקנד – Atacand, קו-דיובאן – Co-diovan, דיובאן – Diovan, אקספורג' – Exforge, וקטור – Vector, אולמסרטן – Olmesartan, לוסרדקס – Losardex, לוטן – Lotan, אוקסאר – Ocsaar ועוד.
- ליקוריץ
ליקוריץ טבעי, המצוי בכמה סוגי ממתקים, עלול לגרום לאגירת מלח ונוזלים, שמעלה את לחץ הדם ופועלת נגד התרופה.
המידע המלא בספר "האמת על התרופות
" מאת הרוקחת המוסמכת סוזי כהן, הוצאת פוקוס