החוק שיפגע בפונדקאות הגאה
פתיחת ערוץ הפונדקאות בישראל לכולם מבורכת, אך זו מלווה בקללה בדמות הטלת פיקוח והגבלות על פונדקאות בחו"ל. המשמעות היא טריקת הדלת
ממשלת ישראל החליטה אתמול לקדם את התיקון לחוק הפונדקאות, והכותרות החגיגיות בתקשורת מיהרו להצהיר בחדווה על בשורת ה"שוויון לכל" שהובטחה על ידי שרת הבריאות יעל גרמן. למרבה הצער, מי שיטרח לקרוא את הצעת החוק לפרטיה, יגלה לאכזבתו כי מדובר אכן בשוויון, אך בנוסח סין העממית: לאחר אישור החוק יהיה קשה יותר לכולם להביא ילדים לעולם באמצעות פונדקאות.
אמנם החוק מביא ברכה חשובה בפתיחת ערוץ הפונדקאות בישראל לכולם, ללא יוצאים מן הכלל, אך זו מלווה בקללה בדמות הטלת פיקוח והגבלות נוספות של המדינה על פונדקאות בחו"ל, שמשמעותן טריקת הדלת להורות עבור רוב הנזקקים לפונדקאות.
עוד בערוץ הדעות של ynet
ואיפה ההורים מקריית גת? / ענבר כהן
אירופה חיה בהכחשה / שאול רוזנפלד
חוק הפונדקאות המקורי משנת 1996 היה אכן בעייתי. הוא הדיר קבוצות שלמות שאינן יכולות להביא ילדים לעולם באופן טבעי (יחידים, יחידות וזוגות חד-מיניים) ויצר מנגנון בירוקרטי שהכביד על הזוגות חשוכי ילדים, שכבר עברו מסכת ייסורים של טיפולי פוריות כושלים ועייפו מהמכשולים שבדרך. מעבר לכך, התברר עם השנים כי מספרם של הנזקקים לשירותי פונדקאות בארץ גדול בהרבה ממספר הנשים המעוניינות ויכולות להיות פונדקאיות. בשל כך נאלצו רבים לסלול דרכים חדשות למימוש הורותם ומצאו פתרונות פונדקאות מעבר לים, בארצות שבהן התהליך אפשרי חוקית.
כיום מתבצעות רוב לידות הפונדקאות של ישראלים בחו"ל, וההורים נאלצים בהגיעם ארצה לעבור מהמורות בירוקרטיות לא פשוטות. מנגנוני הפקידות במשרדי החוץ, הפנים והמשפטים לא רק שלא הקלו על חיי המשפחות הטריות, אלא שבמהלך השנים, ככל שהתרחבה התופעה, רק החמירו את הנהלים ואף גרמו לסגירת מסלולי פונדקאות, כמו זה שבתאילנד. לעיתים נדרשו ההורים המותשים אף לפנות לערכאות משפטיות בכדי לעצור את דורסנותה של המדינה.
שרת הבריאות ביקשה לתקן את חוסר השוויון בהליכי הפונדקאות בארץ ולפתוח אותם לכלל האוכלוסייה, אך כשביקשה להעביר תיקון זה התברר לה כי העברתו בממשלה כרוכה בהטלת מגבלות חדשות על מסלולי הפונדקאות בחו"ל. כאילו לא די בפיקוח ובמגבלות הקיימות, מבקשת כעת המדינה לפקח על מרפאות פוריות בכל העולם, כולל בארצות הברית, שבה משתלמים טובי רופאינו. כאילו לא די בטלטלות שנדרשים הורים מיועדים לעבור מעבר לים, מבקשת המדינה לבחון עתה את זכותם לפונדקאות באמצעות ועדות, אבחונים וחסמים בירוקרטיים.
תמוה כיצד משרד הבריאות, שקורס תחת עומס הרגולציות הקיימות כבר בתחומו, מבקש לקחת על עצמו משימה כה שאפתנית ומורכבת כפיקוח על הפונדקאות בעולם. הפטרנליזם בחוק החדש מרקיע שחקים בדמות מגבלה בהשראת מאו על מספר הילדים שניתן להביא לעולם בפונדקאות בחו"ל ובהגבלת גיל ההורים. מי שחלילה ינסה לעקוף את המגבלות אף צפוי לעונש מאסר. חישבו על צביקה פיק בן ה-65 שחבק באחרונה ילד, נשלח למאסר היישר מחדר הלידה, לו רק היה נשוי לעקרה או הומו. גם אם ניתן להבין מגבלות כאלה בנוגע לפונדקאות בארץ, קיומן לגבי תהליכים מחוץ לגבולות המדינה, הממומנים באופן פרטי לגמרי על ידי ההורים, חסר כל צידוק מוסרי.
בהיעדרו של צידוק מוסרי, מנסים למכור לנו את המגבלות באצטלה של מניעת ניצול הפונדקאיות. לו אכן ההגנה על הפונדקאיות הייתה בראש מעייניו של החוק, לא הייתה מוטלת בו תקרה דווקא על התגמול הכלכלי של הפונדקאית, אלא על שכר הטרחה של הגורמים המתווכים השונים. מעבר לכך, כל חוזי הפונדקאות בחו"ל נמסרים מאז ומתמיד לידי הרשויות בארץ עוד במהלך ההיריון, אך מעולם לא נטען כי התקיים בהם הליך מנצל ולא נעשה ניסיון לשנותם לטובת הפונדקאיות.
נראה כי שיקולים אחרים וזרים עומדים לנגד עיניהם של הפקידים המניעים את המגבלות. חלקם מבקש להסיר מעצמם את האחריות ואת העומס הכרוכים בטיפול בפונדקאות חו"ל, בעוד אחרים מונעים על-ידי השקפת עולם שמרנית ומבקשים לצמצם ככל האפשר את היווצרותם של תאים משפחתיים לא מסורתיים - חד-מיניים או יחידניים.
כוונת המשוררת אכן הייתה טובה כאן. אפשר להאמין לשרת הבריאות כי לנגד עיניה עמד הרצון לבטל אפלייה בלתי צודקת כלפי הקהילה הגאה. עם זאת, תחת המגבלות הרבות בחוק המוצע, גם ססמת השוויון, יפה וצודקת ככל שתהיה, לא תוכל להסתיר את התמונה העגומה. ללא השארתם של מסלולי הפונדקאות בחו"ל על כנם, לא יוכלו רוב חשוכי הילדים לממש את חלומם הלגיטימי במשפחה. לנוכח זאת, ללא שינוי מהותי בחוק, תיטיב לעשות השרה לו תמשוך את הצעת החוק. היא אמנם תאבד הישג יחצ"ני בטווח הקצר, אך תמנע תוצאות הרסניות בטווח הארוך.
ד"ר אילן טבק אבירם, פסיכולוג קליני
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il