שתף קטע נבחר
 

בוגרי סוריה בשירות הג'יהאד הגלובלי

מלחמת האזרחים בסוריה היא האפגניסטן של המאה ה-21: אלפי לוחמים איסלאמיסטים ממצים את "החוויה" בלחימה נגד אסד ואז מתפרשים בעולם בשירות הג'יהאד הבינלאומי. על הקשר בין הפיגוע בבריסל לרקטות מסיני

בשנות ה-80 וה-90 אלה היו "בוגרי" אפגניסטן - הג'יהאדיסטים שהתפזרו בעולם ופעלו בשירות הטרור האיסלאמי הגלובלי. הם חזרו מהמלחמה באפגניסטן חדורי תחושת עוצמה אחרי שהביסו את האימפריה הסובייטית וחיפשו תעסוקה חדשה. אוסמה בן-לאדן וארגון אל-קאעידה, שהחל אז להתפתח, נתנו להם כסף והנחיות למעבר בין המזרח התיכון, אירופה וארצות הברית. המסגדים בשלוש היבשות - בעיקר במזרח התיכון - היו להם לחדרי מבצעים ומרכזי הפעלה ברשות אימאמים פנאטים.

 

פרשנויות נוספות של רון בן ישי

שכח את סוריה: "הכוח הרך" של אובמה

חברים לנשק: היועצים הרוסים בשירות אסד

 

היום אלה בוגרי סוריה שפועלים בדיוק על פי אותה מתכונת ובשירות אותו ג'יהאד גלובלי מבוזר. אלא שהיום המרכז הוא השטח שבו נלחמים צבא אסד והמורדים, ושם הם מקבלים אימון וכלי נשק, ואחרי כמה חודשי לחימה - או אפילו שנים - הם חוזרים לארצות מוצאם חדורי תחושת עוצמה ולהט דתי מיליטנטי.

 

האידיאולוגיה היא אותה אידיאולוגיה וגם התיאולוגיה היא אותה תיאולוגיה. סוריה היא אפגניסטן של המחצית הראשונה של המאה ה-21.  
התביעה בבריסל על החשוד    (צילום: רויטרס)

התביעה בבריסל על החשוד    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תיעוד הפיגוע במצלמות האבטחה    ( )

תיעוד הפיגוע במצלמות האבטחה    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קורס לוחמי ג'יהאד בסוריה (רויטרס) (רויטרס)
קורס לוחמי ג'יהאד בסוריה(רויטרס)

כלי נשק מפורקים במזוודות

באירופה – כמו בישראל – חוששים כבר זמן רב מהבסיס והחממה של הג'יהאד האיסלאמי הגלובלי שהתמקם בסוריה, אף שהם עדיין בחיתוליהם. הפיגוע בבריסל הוא לא הראשון שביצע טרוריסט ג'יהאדיסטי שחזר ממלחמת האזרחים, אבל למרבה המזל שלטונות צרפת, שכבר חוו פשע שנאה רצחני נגד יהודים בשנה שעברה, היו הפעם מוכנים.

 

עוד על הפיגוע בבריסל:

 

מתברר שהם מקיימים מעקב צמוד אחרי צעירים שיצאו לסוריה וחזרו ממנה, ולכן, בסיוע טכנולוגיות סייבר ומחשוב, הצליחו לפצח במהירות את זהותו של מבצע הרצח בבריסל, לעקוב אחריו ולתפוס אותו.

 

ניתן לשער שמה שסייע לצרפתים ולמשטרה הבלגית הייתה העובדה שהרוצח מבריסל היה מצויד בקלצ'ניקוב ובאקדח, כלי נשק שנמצאים בידי ארגוני טרור או שאנשים הביאו אותם מזירות קרב במזרח התיכון, שם הפיקוח בשדות התעופה אינו כה דקדקני והם יכולים לנוע עם כלי נשק מפורקים במזוודותיהם. סוריה, לוב, תימן ועיראק הן המקור הזמין לא רק לפעילים לומדי קרב שזורמים לאירופה, אלא גם לנשק שהם מביאים איתם.

 

הפיגוע בבריסל הוא נורת אזהרה בוהקת, והמהירות והאופן שבהם נתפס הרוצח מבריסל מעידים שזו אינה גזירה משמים ואפשר לאתר אותם לפני שהם מבצעים פעולות רצחניות. המשטרים הערביים שנמצאים בסדר העדיפויות לפיגוע של אל-קאעידה לפני אירופה, כבר פועלים במרץ למיגור של "הסכנה הסורית". אירופה יכולה ללמוד מהם.

 

מסוריה לארגונים הסלפים בסיני

רוב המתנדבים הזרים בסוריה, שמספרם מוערך בכ-8,000-5,000 איש, מגיעים ממדינות

 ערב ולא מאירופה וצפון אמריקה. חלקם מצטרפים לג'בהת א-נוסרה ואחרים פונים לסניף העיראקי של אל-קאעידה, הדע"ש והחזית האיסלאמית. אחרים מתגנבים דרך גבולות ירדן ולבנון ומצטרפים לקבוצות הסלפיות. בין המתנדבים האלו יש גם כמה צעירים ערבים ישראלים מהמשולש ובודדים מהבדואים שבנגב, מספרם מוערך בפחות מחמישה עשר.

 

המתנדבים האלו, שכאמור רוכשים ניסיון קרבי בתפעול נשק קל כגון רובי קלצ'ניקוב, מטולי אר-פי-ג'י, מטעני נפץ ואפילו טילים נגד טנקים ומטוסים, לא נשארים זמן רב בסוריה. אחרי שמיצו את החוויה הם חוזרים הביתה ומתחילים לאיים על המשטרים ועל האזרחים בפיגועי טרור.

לוחמי ג'יהאד בסוריה. נקודת מוצא לטרור ברחבי העולם (רויטרס) (רויטרס)
לוחמי ג'יהאד בסוריה. נקודת מוצא לטרור ברחבי העולם(רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במדינות ערב החשש הזה התממש כבר בשנה שעברה. בוגרי סוריה הצטרפו לארגון "אנצר בית אל-מקדס" שפועל בסיני, בעיקר נגד שלטונות מצרים, ושולח את פעיליו גם עמוק לתוך מצרים גופא כדי לבצע פיגועים נגד המשטר הצבאי ששולט מאז נפילת האחים המוסלמים. אותו ארגון ואותם בוגרי סוריה הם אלה שיורים רקטות מסיני לעבר ישראל ומאיימים גם על התעופה האזרחית במפרץ עקבה בגלל הניסיון שצברו בתפעול רקטות נגד מטוסים בסוריה. הם מאיימים כמובן גם על ירדן.

 

ככלל, אפשר לומר שהיעד הראשון של בוגרי סוריה הוא מדינות ערב. ליתר דיוק: המשטרים במדינות ערב שאל-קאעידה רואה בהם כופרים, בעיקר בערב הסעודית ובמדינות המפרץ. בשנה אירעו פיגועי טרור בערב הסעודית שכתוצאה מהם נרתם בית המלוכה למאבק בארגונים האיסלאמיסטיים הקיצוניים הפועלים בסוריה, אותם ארגונים שבעבר הוא עצמו סיפק להם נשק ומימון.

 

לאחרונה הודיע שר הפנים הסעודי שארגונים אלה הוצאו מחוץ לחוק והוא מטיל הגבלות רבות, הן על צעירים המבקשים לנסוע לסוריה להילחם והן על החוזרים משם. הוא משליך אותם לבתי כלא - או למתקני "שיקום" שבהם הם עוברים אינדוקטרינציה שאמורה להחזיר אותם למוטב. תהליך דומה של מעבר מתמיכה למלחמת חורמה באיסלאמיסטים הנלחמים בסוריה עבר גם על מדינות מפרץ אחרות כמו כוויית, דובאי, בחריין ואחרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
החשוד בפיגוע בבריסל, מהדי נמוש
צילום: AFP
מומלצים