שתף קטע נבחר

 

מחלת הקפה שמדכאת את המגדלים

פטרייה עקשנית קוטלת בזה אחר זה את צמחי הקפה מגואטמלה ועד מכסיקו, ומאות אלפים מאבדים את עבודתם. מי יציל אותם - ואת האספרסו שלכם?

במשך שנים, חלקת צמחי הקפה של ארנן ארגואטה נראתה חסינה לפטרייה שהלכה והתפשטה באזורים אחרים במרכז אמריקה. המחלה שפוגעת בצמחי קפה, מכתימה את עליהם בנקודות וגורמת להם לקמול ולנשור, לא הצליחה להסב נזק גדול מדי לקפה באזורים הגבוהים והצוננים של הרי גואטמלה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

אבל אז, מזג האוויר השתנה. הטמפרטורות עלו באזורים הגבוהים והנקודות הצהובות-כתומות פגעו גם בצמחיו של ארגואטה. לטענתו של החקלאי בן ה-46, מאז שזוהתה מגמת ההתחממות בשנת 2012 משפחתו מוצאת עצמה מפיקה חמישה שקים בלבד של פולי קפה בחודש (במשקל 45 ק"ג כל אחד) במקום כ-12 לפני כן.

מגדל קפה בגואטמלה. קוטלי הפטריות לא עוזרים (צילום: AP) (צילום: AP)
מגדל קפה בגואטמלה. קוטלי הפטריות לא עוזרים(צילום: AP)
כעת ארגואטה הוא אחד מאלפי מגדלי הקפה באזור שנלחמים בפטרייה הנקראת "המיליה וסטטריקס", בתקווה להמשיך לספק את ההסחורה שממנה נהנים כל כך חובבי הקפה מסביב לעולם. אולם מרפא לפטרייה טרם נמצא ותנאי מזג האוויר צפויים לעודד את התפשטותה, כך שהחקלאים האלה נערכים לקרב הישרדות ארוך וקשה.

 

ארגואטה, כמו חקלאים רבים, מחליף את צמחי הקפה שלו בצמחי קפה חדשים שעומדים בצורה טובה יותר בפני הפטרייה, וגודע את ענפיהם של עצים קיימים בתקווה שיצמיחו עלים חדשים. עם זאת, יעברו עוד שנתיים או שלוש עד שהצמחים החדשים יצמיחו פולים שאפשר לעבוד איתם. בינתיים כדי לשרוד נאלץ ארגואטה לחפש עבודה בתחום הבנייה.

פחות פולים, פחות שקים - הרבה פחות מקומות עבודה (צילום: AP) (צילום: AP)
פחות פולים, פחות שקים - הרבה פחות מקומות עבודה(צילום: AP)
 

מחלת הקפה פגעה בצמחים במרכז אמריקה לראשונה בשנות ה-70. במשך העשורים שעברו מאז פשוט התמודדו החקלאים עם היבול המצומצם, אבל כשהמחלה החלה להתפשט לאזורים הגבוהים הדבר הצריך פעולה. בשנה שעברה הכריזה גואטמלה על מצב חירום לאומי, על רקע ההערכה שהמחלה פגעה כבר ב-70% מהגידולים במדינה.

כתמים על עלה פגוע (צילום: AP) (צילום: AP)
כתמים על עלה פגוע(צילום: AP)
 

באל-סלבדור השכנה נפגעו 74% מהצמחים, בקוסטה ריקה 64%, בניקרגואה 37% ובהונדורס 25%. בדו"ח שפרסם באפריל השנה קבע ארגון הקפה העולמי שמושבו בלונדון כי מחיר הקפה הגיע לשיא של שנתיים - יותר מ-1.70 דולר אמריקני לפאונד, וברקע הדאגה לייצור בברזיל, שם בצורת קשה משפיעה על שוק גידולי הקפה הגדול בעולם, והעובדה שמערכת אל-ניניו צפויה לפגוע בהמשך השנה עוד יותר בגידולי הקפה באזור.

 

התפשטות הפטרייה גרמה למגדלים לאמץ צעדים חדשים כמו למשל קטיעת כל חלקי הצמח הנגועים, בתקווה לעודד אותו להתפתח מחדש. הם ניסו להשתמש גם בחומר קוטל פטריות ולהציב צליות, שנראה כי מסייעות לצמחים. הנגע פגע גם בשטחי גידול בדרום מכסיקו, שם מובילה הממשלה מבצע של שתילת צמחים חדשים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

"יש לנו מטעים ישנים ולא יצרניים של קפה, חלקם בני 40 שנה", אומר בליסריו דומינגס מנדס, המנהל את ענייני הקפה במשרד החקלאות של מכסיקו. "מחלת הקפה היא תירוץ טוב לחולל מהפכה בתעשיית הקפה של מכסיקו". הוא סיפר כי הממשלה מתכוונת להחליף כ-20% מצמחי הקפה מדי שנה בתקווה להחליף את כולם בתוך חמש שנים.

 

אבל אף אחת מהפעולות האלה לא תעלים את המחלה. "זו רק דרך להתמודד עם זה, לשלוט בזה. חיינו עם הפטריות האלה 30 שנה, ונמשיך לחיות איתן כל עוד אנחנו כאן".

 

באל-סלבדור חוששת קלאודיה הררה דה קלרון לגורל הירושה המשפחתית שלה, שתי חוות קפה גדולות בהרים ליד הגבול עם גואטמלה. בהיעדר עזרה משמעותית מהממשלה היא נאלצה לפטר עובדים ואין לה הכסף הדרוש לה לצורך שתילה מחדש. "עכשיו כל החוות כבר נפגעו, ואלה מבינינו שכבר טרחו וריססו קוטל פטריות נאלצים להתמודד עם בעיות שנגרמות מחוות אחרות שלא עשו דבר", היא מספרת.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

עיירות מרוחקות רבות תלויות בקפה, ויש כעת חשש שאנשים רבים יאבדו את עבודתם. היצרנים בגבעות גואטמלה איבדו בממוצע בין שליש ל-

60% מהכנסתם בשנה שעברה, והתאחדות הקפה הלאומית של גואטמלה טוענת שכ-100 אלף בני אדם איבדו את משרותיהם בתעשיית הקפה.

 

האו"ם מספק סיוע חירום ל-14 אלף בתי אב בגואטמלה שאיבדו את הכנסתם בגלל מחלת הקפה, אלא שמדובר בפחות מ-10% מבין 160 אלף משקי הבית שלהערכת הממשלה זקוקים לעזרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פולי קפה בגואטמלה. הסיוע של האו"ם לא מספיק
צילום: AP
מומלצים