תביעה: למי שייכת שיטת הבנייה במכולות
מהנדס עיריית ת"א לשעבר, ישראל גודוביץ, הגיש לביהמ"ש תביעה נגד חברת בנייה בטענה כי "גנבה" שיטת בנייה במכולות שהגה בשנות ה-70, שמטרתה לסייע למצוקת הדיור בישראל. "חוץ מראש וכישרון אין לי כלום, וכשלקחו לי את הרעיון נשארתי עירום", אמר ל-ynet. בחברת הבנייה מכחישים את הטענות
פטנט שמנסה לספק פתרון למצוקת הדיור בישראל באמצעות בנייה במכולות, הגיע השבוע לפתחו של בית המשפט המחוזי בתל-אביב. האדריכל ישראל גודוביץ, מהנדס עיריית תל-אביב לשעבר, הגיש לבית המשפט בקשה לצו מניעה, בטענה ששיטת בנייה במכולות שהגה לפני כמה עשורים נגנבה ממנו על ידי חברת הבנייה ישרא מרין מאשדוד.
- הצעה לשר השיכון: להקים ערי מכולות
- לגור באוטובוס או באוהל: דירות אלטרנטיביות
- סטודנטים מציעים: לגור במגדל אחסון לדגנים
בכתב התביעה טען גודוביץ כי את שיטת הבנייה, המכונה "אשקוביות" ומיועדת לבנייה באמצעות מכולות, המציא כבר בשנת 1971. "התובע פיתח (...) את יחידות ה'אשקוביות' - שיטה שהינה אם כל שיטות הבנייה במכולות, כפתרון מהיר ובר-השגה למגורים", נכתב בתביעה. "נוכח מצוקת הדיור הגה התובע תכנון חדשני ומיוחד לשימוש במכולות לצורך בניית מתחמים, והגה רעיון של דרך ייחודית להנחת מכולות למגורים, מלונות, אכסניות, מעונות סטודנטים ועוד".
לטענת גודוביץ, בחודשים האחרונים הוא נפגש עם נציגי חברת ישרא מרין מאשדוד כדי לקדם פרויקטי בנייה שונים, הכוללים בנייה בשיטת המכולות שפיתח. אחת מהן התקיימה במשרדו של ראש עיריית קריית אונו, ישראל גל, כדי למצוא פתרון לבעיית הדיור של הסטודנטים בעיר, שכללה תוכנית מפורטת לבניית מעונות סטודנטים למגורים.
הנתבעת: "זו תביעה חסרת בסיס"
"ממילא שמו של התובע הושמט מעל גבי התוכניות. הנתבע 2 (אדריכל דוד צביבק שעובד בחברת ישרא מרין - א.ב) ניכס לעצמו את הרעיון וערך תוכניות תוך שימוש ברעיון במקצועיות של התובע, תוך העלמת שמו של התובע מכל פני התוכניות וניכוס הרעיון לעצמו", כתב גודוביץ בתביעה.
במסמכים שהגיש לבית המשפט צורפה גם בקשתו של גודוביץ להכיר בהמצאה שפיתח כפטנט בארה"ב, בקשה שטרם אושרה. גודוביץ דרש שיינתן צו מניעה קבוע אשר יאסור על חברת הבנייה לעשות שימוש בשיטת הבנייה במכולות, ובנוסף דרש פיצויים גובה 150 אלף שקל על עוגמת הנפש והפרת זכויותיו. "חוץ מראש וכישרון אין לי כלום, כשלקחו לי את הרעיון - נשארתי עירום. נעלבתי מאוד מההתנהלות", אמר ל-ynet.
עו"ד יונתן אגמון, המייצג את ישרא מרין, מסר בתגובה: "לטענתנו מדובר בתביעה חסרת בסיס. נושא השימוש בהסבת מכולות הוא לא דבר חדש ומוכר בעולם, אין לגודוביץ זכויות עליה. חשוב להדגיש שעד היום אין אף פרויקט שיצא לפועל. ישראמרין היא חברה עם ותק של 40 שנה בתחום המכולות ובהסבתן למגוון שימושים לשוק הפרטי והמוסדי. היא בעלת הידע, היכולת והניסיון בהסבת מכולות ומכלול אפשרויות השימוש בהן וזו שהעלתה את הרעיון לדיור בר-השגה. החברה הקימה צוות שנפגש עם מספר יזמים ואדריכלים, ביניהם התובע, לצורך קידום רעיון הפרויקט.
"בחינת כל העובדות העולות מכתב התביעה, מעלה בבירור כי הנתבעת היא בעלת הידע והניסיון בתחום הסבת מכולות למבני מגורים... אותו רעיון לו טוען התובע אינו חדשני ומקורי וכי הנתבעת... הביאה ראיות לכך שרעיון זה ידוע בעולם זה 10 שנים... ברור הוא כי לתובע אין כל זכויות יוצרים ברעיון וכי הנתבעים לא הפרו או גזלו ממנו רעיון זה".
האדריכל דוד צביבק סירב להגיב.