ישראל הופתעה: "התמיכה האמריקנית - מכה"
גורמים ישראלים הביעו אכזבה מהחלטת ארה"ב להכיר בממשלת האחדות הפלסטינית והודו כי לא ציפו למהירות ולנחרצות הודעת התמיכה. החשש: מדינות אירופה ילכו אחרי ארה"ב. גורם אמריקני הכחיש שהמטרה היא הענשת ישראל: "טיפשי". והפלסטינים מרוצים: "על ישראל להבין שהעולם השתנה"
הכתבות האחרונות על ממשלת האחדות:
ארה"ב: נעבוד עם ממשלת פתח-חמאס
הקבינט: הרשות אחראית גם על טרור מעזהממשלת אחדות עם חמאס: "מחויבים להסכם"
בנט: ממשלת טרוריסטים בחליפות ברמאללה
גורם מדיני בכיר הודה כי שרי הקבינט לא דנו באפשרות כי ארה"ב תפעל כה מהר. "הייתה אפשרות כי יימשך דיאלוג נפרד בין וושינגטון לאבו מאזן, ובנושא המשא ומתן תעשה הפרדה בין החמאס לפתח", אמר. "העובדה שארה"ב הכירה כה מהר בממשלה החדשה היא הפתעה. זו מכה לישראל וזה מזיק לעמדה הישראלית".
"אנחנו מאוכזבים קשות מההערות של מחלקת המדינה האמריקנית", אמר גורם ישראלי נוסף. "הממשלה הפלסטינית נתמכת על-ידי חמאס, שהוא ארגון טרור שמחויב להרס מדינת ישראל. אם הממשל האמריקני רוצה לקדם שלום, עליו לקרוא לאבו מאזן לשים קץ להסכם עם חמאס ולשוב לשיחות עם ישראל. במקום, הממשל מאפשר לאבו מאזן להאמין שלהקים ממשלה עם ארגון טרור זה מהלך מקובל".
עוד גורם, שהיה שותף לדיונים רגישים בימים האחרונים, ציין גם כי לא מן הנמנע שההחלטה האמריקנית נועדה להעניש את ישראל על עמדותיה במשא ומתן עם הפלסטינים - עמדות שלדעת הממשל האמריקני הביאו למשבר העמוק בשיחות. בוושינגטון, מצדם, דחו סברה זו מכל וכול: "לא מדובר בהענשת ישראל, זו הנחה טיפשית", מתעקשים גורמים אמריקנים. "שקלנו את עמדתנו, ועד להצגת הממשלה לא ידענו בוודאות כיצד נפעל".
בארה"ב מתקשים להבין מדוע בישראל הופתעו כל כך מהודעת התמיכה שלהם, והזכירו כי ארה"ב מעולם לא פסלה את האפשרות להכיר בממשלה הפלסטינית החדשה. "אמרנו כי נשקול את האפשרויות לאחר שהממשלה תקום", הבהיר מקור אמריקני בשיחה עם ynet אתמול. יחד עם זאת, הוא הדגיש כי בכוונת הממשל לעקוב מקרוב אחר המתרחש ברשות. "נפעל בצורה זהירה", אמר.
"עלול להיווצר כדור שלג בעייתי מאוד"
הפלסטינים, לעומת זאת, הביעו אמש שביעות רצון מהמהלך האמריקני. דובר לשכת הנשיאות הפלסטינית, נביל אבו רדינה, אמר כי נכונות וושינגטון לעבוד עם ממשלת האחדות היא החלטה חשובה. "זהו מסר לממשלת ישראל ולקהילה הבינלאומית כי העמדה הפלסטינית עולה בקנה אחד עם ההחלטות הבינלאומיות והחוק הבינלאומי", אמר לסוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית וופא. "על ישראל להבין שהעולם השתנה והיא צריכה להפסיק את כל הצעדים שלה כדי ליצור אקלים מתאים לשמירת מה שעוד נותר מתהליך השלום".
בישראל מודים כי לישראל יש מעט מאוד יכולת לפעול כעת מול ארה"ב בסוגיה זו. "נצטרך לראות אם נכנסים לעימות או שמחכים לראות מה יהיו ההתפתחויות ברשות הפלסטינית", הדגיש הגורם הישראלי. "האפשרות שארה"ב תעבוד עם הממשלה לא הייתה לגמרי מתחת לשולחן, אך המהירות של האמריקנים מפתיעה. אין ספק שנוצר נזק, ועלול להיווצר כדור שלג בעייתי מאוד מבחינת ישראל".
משמעות ההחלטה האמריקנית היא שהסיוע הכלכלי לפלסטינים יימשך, ועדיין לא ברור אם ישראל תוכל להפעיל לחץ בקונגרס כדי להשפיע בעניין זה. יש המעריכים כי הודעת התמיכה נועדה למעשה למנוע הפעלת לחץ על הממשל בסוגיה הפלסטינית.
המחלוקת: מהי ממשלה פלסטינית לגיטימית?
רמזים לעמדה האמריקנית ניתן היה לזהות עוד במהלך הימים האחרונים, בהם אמירות גורם אמריקני ששוחח ביום שישי עם ynet וציין כי הממשל האמריקני אמנם לא הכיר עדיין בממשלה החדשה אך גם לא פוסל את האפשרות לשתף איתה פעולה בעתיד. "נצטרך לראות את הממשלה החדשה", אמר אז, "ולאחר מכן נשקול את עמדתנו". גם קרי שוחח שלשום עם אבו מאזן והביע דאגה ממעורבות חמאס בממשלה, אך הבהיר כי ארה"ב תשפוט אותה בהתאם להרכבה, למדיניותה ולפעולותיה.
ראש מכון וושינגטון למזרח התיכון רוברט סאטלוף הזכיר אתמול כי מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון התחייבה בתקופת כהונתה כי ארה"ב לא תנהל קשר עם ממשלה פלסטינית "בתמיכת החמאס", והמזכיר הנוכחי קרי אשרר זאת לפני תחילת המו"מ בשנה שעברה. עם זאת, בין ישראל לארה"ב יש מחלוקת לגבי מה בדיוק הבטיחו קלינטון ואחר כך קרי בנושא החמאס.
לפי בכיר בממשל ששוחח עם סאטלוף, מתמליל של שיחת קלינטון עם נתניהו עולה כי ארה"ב הביעה תמיכה בסירובה של ישראל לנהל מו"מ עם ממשלה שתכלול חברי חמאס בתפקידי שרים או בעמדות בכירות. עם זאת, בנסיבות הנוכחיות הממשל האמריקני מחויב להישמע לחוק האמריקני בלבד, ולפיו ממשלה
פלסטינית לגיטימית היא כזו שמקבלת את דרישות הקוורטט - הפסקת האלימות והכרה בישראל ובהסכמים שנחתמו עמה.
עמדת ישראל, מנגד, היא שהממשל האמריקני העניק לירושלים הבטחה נרחבת יותר לתמוך בסירובה לנהל מו"מ עם ממשלה שנתמכת על ידי חמאס. לפי העמדה הישראלית, קרי אשרר בשיחה עם נתניהו את ההבטחות של קלינטון וההבנות ביניהם כללו גם אפשרות של ממשלת טכנוקרטים שהרכבה עוצב ואושר על-ידי חמאס.
הקבינט המדיני-ביטחוני החליט אמש פה אחד לדבוק בהחלטתו שלא לנהל משא ומתן עם הממשלה החדשה, וכן הסמיך את ראש הממשלה נתניהו להטיל סנקציות נוספות על הרשות הפלסטינית. כמו כן, נקבע כי ישראל תפעל בזירה הבינלאומית נגד שיתוף ארגוני טרור בבחירות והובהר כי אבו מאזן ייתפס כאחראי לכל פגיעה ביטחונית, גם מכיוון רצועת עזה. במהלך הדיון דרשו השרים לבני ולפיד לא לנתק מגע לחלוטין עם הרשות ולא להכריז על נתק. לבסוף הוחלט כי ראש הממשלה יהיה זה שיחליט ויאשר פגישות של בכירים ישראלים עם מקביליהם ברשות.