תיעוד דרמטי: רגע החזרת השבוי האמריקני
4 ימים אחרי שהטליבאן שחרר את בו ברגדל, החייל האמריקני שנחטף לפני 5 שנים, מפרסם הארגון את רגעי הדרמה של חילופי השבויים. בסרטון הוא נראה מתוח מאוד, בלבוש אפגני. בדרך למסוק הביתה אומר לו אחד משוביו: "אם תחזור, נהרוג אותך". ביקורת בארה"ב: האם נחטף כשברח מבסיסו וערק?
כך נראה רגע של חילופי שבויים ממצלמתו של אחד הארגונים הרצחניים והאכזריים בעולם: ארגון הטליבאן באפגניסטן פרסם הבוקר (יום ד') סרטון וידאו המתעד את רגע העברתו של החייל האמריקני בו ברגדל, שהיה שבוי בידי הארגון הקיצוני במשך חמש שנים, לידי הכוחות האמריקניים ביום שבת האחרון במזרח אפגניסטן. זו הפעם הראשונה מאז שחרורו שבה מפורסמת תמונתו העדכנית של ברגדל.
בווידאו נראה ברגדל בלבוש אפגני מסורתי. הוא יושב בכלי רכב שחונה למרגלות גבעה, כשמסביבו לוחמי טליבאן חמושים. הוא נראה ממצמץ לעתים קרובות, בעודו מביט בשוביו ומקשיב להם. לאחר מכן נוחת מסוק "בלק-הוק" בשטח הפתוח, ושני לוחמי טליבאן, שאחד מהם מניף דגל לבן, מובילים אותו לעברו. הוא נלקח על-ידי שלושה גברים בעלי חזות מערבית ובבגדים אזרחיים למסוק, ושם ממתינים לו חיילים במדי צבא.
לפני שברגדל עולה למטוס, אחד מחמושי הטליבאן לצדו נשמע אומר לו: "אל תחזור לאפגניסטן. בפעם הבאה שנתפוס אותך, לא נשאיר אותך כאן חי".
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
השבוי האמריקני שוחרר - כתבות נוספות:
החייל החטוף חוזר, לבת זוגו יש חבר חדש
השבוי שוחרר: "בשם אללה - אני אביך"
בימים שעברו מאז שחרורו נמצא ברגדל בטיפול רפואי ופסיכולוגי בבסיס אמריקני בגרמניה. אפילו הוריו טרם ראו אותו, ונראה שהם ייפגשו עמו לראשונה בסוף השבוע כשיועבר למתקן רפואי צבאי בסן אנטוניו שבטקסס. בשתי היממות האחרונות מתעוררת בארה"ב ביקורת הולכת וגדלה מצד גורמים שמרנים על ההחלטה לבצע חילופי שבויים עם הטליבאן, ובכך לחרוג מהמדיניות האמריקנית שלפיה לא נכנעים לסחטנות של ארגוני טרור. לביקורת תורמות עדויות שלפיהן ביום שבו נעלם מבסיסו באפגניסטן ב-30 ביוני 2009 השאיר החייל מכתב ובו הוא מסביר כי התפכח מהאשליה לגבי המלחמה באפגניסטן, ומדגיש שהוא אינו תומך במשימה האמריקנית במדינה. לפי הדיווחים, במכתב כתב כי הוא עוזב כדי לפתוח בחיים חדשים.
שחרורו של ברגדל, כפי שתועד בסרטון:
במכתב, כך מדווחים בארה"ב, הצהיר ברגדל כי הוא התגייס בטעות לאחר ש"קנה" את הסיפורים והלחץ שהפעילו עליו בלשכת הגיוס כדי להתנדב בצבא. לדבריו, לאחר שהוצב באפגניסטן הוא הבין שהצבא אינו ארגון צדקה והחליט לעזוב וללכת לעזור בצורה עצמאית לעם האפגני. חבריו של ברגדל למחלקה טענו כי זמן מה לפני שהוא היה אמור לעלות לשמירה, הוא נטש את המוצב שלו בגבול פקיסטן, לקח איתו תרמיל גב עם סכין, יומן וכלי כתיבה והשאיר מאחור את כלי הנשק שלו ואת אפוד המגן.
מפקד הצוות של ברגדל אוון ביוטו סיפר לרשת CNN שברגדל לא הסכים עם מאמץ הלחימה האמריקני באפגניסטן. "כשהתברר שהוא נעדר וכל הציוד שלנו נותר מאחור זה היכה בנו חזק", סיפר בראיון. חבריו ליחידה טענו גם כי לפחות שישה חיילים נהרגו במהלך החיפושים אחריו.
מסקנות החקירה בדו"ח בנושא משנת 2009 אכן היו חד-משמעיות. ברגדל עזב את המוצב בכוונה ומרצונו החופשי. בנוסף, פורסם כי ממצאים של המודיעין האמריקני העלו פעמיים מיקום אפשרי של המקום שבו מוחזק החייל האמריקני על-ידי שוביו, אך המסקנה הייתה שמבצע חילוץ הוא מסוכן מדי עבור חייו של ברגדאל עצמו.
רמטכ"ל ארה"ב: "לא נתעלם אם ברגדל ערק"
הדו"ח הזה רק מחזק את הרוח שנושבת בקרב הרפובליקנים הקוראים לחקור לעומק את עסקת חילופי השבויים שהובילה לשחרורו של ברגדל בתמורה לחמישה בכירים בארגון הטליבאן. יו"ר ועדת השירותים המזוינים בבית הנבחרים, הסנאטור הרפובליקני באק מקיוואן, הודיע כי שר ההגנה צ'אק הייגל זומן לשימוע ב-11 ביוני בנוגע לעסקה. "אנחנו שמחים שברגדל חוזר הביתה, אך יש לנו אחריות כלפי העם האמריקני והחיילים שעדיין נמצאים באפגניסטן כדי לברר לעומק איך העסקה הזו יצאה לפועל", אמר הסנאטור.
גם ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, הגנרל מרטין דמפסי, התייחס לנושא ואמר כי העובדות יילמדו ברגע שיצליחו לדבר כמו שצריך עם החייל האמריקני. עם זאת, דמפסי ציין כי הוא אינו מוציא מכלל אפשרות את העמדתו לדין של ברגדל בגין עריקה. "כמו כל אמריקני, הוא זכאי עד שתוכח אשמתו, אבל לא נתעלם ממעשיו אם יתברר שהוא ערק", אמר דמפסי.
בשבת האחרונה, כשהנשיא ברק אובמה הכריז על שחרורו של החייל בן ה-28, הציבור היה מוכן לבלוע את המחיר של שחרור חמשת בכירי טליבאן מכלא גוונטאנמו תמורתו, אבל כשחבריו של ברגדל האשימו אתו בנטישת המוצב ובאחריות למותם של חיילים שניסו לאתרו, השתנתה האווירה הציבורית.
סקרים בארה"ב מלמדים בימים האחרונים שמרבית הציבור דווקא מתנגד עכשיו לעסקת חילופי השבויים. השאלות הקשות רדפו את אובמה גם למסיבת העיתונאים שערך במהלך ביקור בוורשה, שם הוא נאלץ להתגונן והדגיש שהחזרת החייל הביתה הייתה חובתו.
"אנחנו לא מפקירים חיילים במדים מאחור. חילופי שבויים הם דבר שבשגרה בסיום מלחמות. בלי קשר לנסיבות, אנחנו צריכים להחזיר חייל אמריקני הביתה אם הוא מוחזק בשבי. נקודה. בלי תנאים", הבהיר הנשיא האמריקני.