שתף קטע נבחר

מחקר: הוריקן "נשי" מפחיד פחות - והורג יותר

מחקר מלמד עד כמה סטריאוטיפים מגדריים משפיעים עלינו גם כשה"גבר" או ה"אישה" אינם יצור חי. אנשים פוחדים פחות מסופות כמו "קתרינה" מאשר מסופות כמו "עומר ו"מרקו", לא מתפנים - ויש יותר הרוגים

האם יותר אנשים היו מתפנים מניו-אורלינס וניצלים אם לסופת ההוריקן קתרינה שהכתה בעיר ב-2005 היו קוראים "קורט"?

 

עוד כתבות בחג ב-ynet:

 

מחקר שפורסם השבוע מעלה את האפשרות שכן, ושמספר ההרוגים היה נמוך משמעותית מאשר 1,800 ההרוגים שגרמה הסופה בפועל. ההסבר: כיוון שאנשים חושבים באופן תת-מודע שסופה המקבלת שם נשי מסוכנת פחות מזו המקבלת שם גברי, סביר פחות שאלה הניצבים באזור הסכנה יעזבו את בתיהם ויחפשו מחסה, ולכן הם פגיעים יותר.

 

כתוצאה מכך, כך עולה מהמחקר, סופות הוריקן אטלנטיות עם השמות הנשיים ביותר גרמו לפי הערכות נזק הגדול פי יותר מחמישה מאלה ששמותיהן הם הגבריים ביותר. המחקר נערך באוניברסיטת אילינוי.

 

השמות הניתנים לסופות הוריקן הם לעתים גבריים ולעתים נשיים. בין השמות שבחר הארגון המטאורולוגי העולמי לסופות של שנת 2014 למשל, אפשר למצוא את השמות דולי,ג'וזפין ו-ויקי.

מכוניות שקועות במים בהוריקן סנדי, ניו יורק (צילום: AP) (צילום: AP)
מכוניות שקועות במים בהוריקן סנדי, ניו יורק(צילום: AP)

כשמרכז החיזוי הלאומי החל לתת לסופות שמות בשנת 1953 הוא השתמש רק בשמות של נשים. השם הגברי הראשון שניתן לסופת הוריקן אטלנטית היה "בוב", ב-1979. אלא שנראה כי הניסיון להנהיג שוויון מגדרי בהקשר של הסופות הביא לתוצאות לא רצויות.

 

בניתוח הנתונים מסופות הוריקן אטלנטיות בשנים 2012-1950, שבהן פגעו ביבשה 94 סופות הוריקן, מצאו החוקרים שהשמות של סופות חמורות פחות מאשר סופות הוריקן אינם משנים דבר. בין שאנשים נקטו צעדי זהירות מראש ובין שלא, מספר ההרוגים היה נמוך ולא היה הבדל משמעותי בין סופות חלשות יחסית עם שמות נקביים לסופות חלשות יחסית עם שמות זכריים.

הצפות בניו-ג'רזי במהלך הוריקן סנדי (צילום: AP) (צילום: AP)
הצפות בניו-ג'רזי במהלך הוריקן סנדי(צילום: AP)
 

אבל בכל הקשור לסופות הוריקן חזקות, ככל שהן קיבלו שם "נשי" יותר (שדורג על-ידי מתנדבים בסולם של עד 11) - כך הן גרמו ליותר הרוגים. הייזל מרקוס, מדענית לעניינים התנהגותיים באוניברסיטת סטנפורד שלקחה חלק במחקר, אמרה כי מדובר בהוכחה משמעותית מאוד לכך שסטריאוטיפים מגדריים משפיעים על ההתנהגות אפילו כשה"גבר" וה"אישה" אינם יצור חי.

 

במקרה אחד, הצוות מאילינוי נתן ל-346 מתנדבים שם של סופה - מבלי לספק להם נתונים נוספים לגביה, וביקש מהם לחזות את עוצמתה. התחזית של המתנדבים במחקר הייתה שהסופות "עומר" ו"מרקו" יהיו חמורות יותר מאשר "פיי"או "לאורה". בשלושה

ניסויים נוספים, במקרה של סופות "זכריות" שיעור הנשאלים שאמרו כי היו מתפנים מבתיהם במקרה של סופה "זכרית" לעומת במקרה של סופות עם שם "נשי" שהייתה אמורה לעבור באותו המסלול, היה גבוה ב-34%. התגובה לסופות עם שמות נייטרליים מבחינה מגדרית הייתה איפשהו באמצע.

 

דובר המרכז לחיזוי הוריקנים סירב לומר אם מדענים במרכז סבורים שהמחקר אמין, אבל הדגיש כי "בין שמדובר בסופה בשם 'סם' או 'סמנתה', אנשים צריכים למלא את ההוראות הקשורות לפינוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
הוריקן סנדי בצילום לוויין
צילום: MCT
מומלצים