אב שכול: "שחרור בו ברגדאל - בושה"
אב לחייל אמריקני שנהרג באפגניסטן התקשה להבין את החלטת ממשל אובמה לשחרר את השבוי. "זאת הייתה החלטה שלו לערוק. היה צריך להשאיר אותו שם". בינתיים, בעיר מגוריו של החייל בוטלו החגיגות לרגל שובו
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
ברגדאל שב הביתה - כתבות נוספות:
החייל החטוף חוזר, לבת זוגו יש חבר חדש
בו הוא לא גלעד: הוויכוח בארה"ב על המחיר
השבוי שוחרר: "בשם אללה - אני אביך"
בוב קרטיס, שאיבד את בנו קורט שנהרג מירי בחיפושים אחר בכיר טליבאני בשנת 2009 באפגניסטן, לא חסך ביקורת נגד הממשל האמריקני והנשיא ברק אובמה. "זו פשוט בושה שאובמה החליט למסור חמישה בכירים בטליבאן תמורה בחור שבעיקרון ערק", האשים קרטיס בראיון לעיתון מקומי ביוטה.
קורט קרטיס וברגדאל היו באותו גדוד וקרטיס נהרג תשעה שבועות לאחר שברגדאל נעלם. אלמנתו של קרטיס דווקא שמחה שהשבוי האמריקני שב הביתה, אבל מבקשת לא להפריז בסופרלטיבים כלפיו. "אני יותר משמחה שהוא שוחרר, אך אסור לקרוא לו גיבור", אמרה האלמנה אליזבת' אייבורי בראיון לרשת NBC. אביה של אייבורי שהתראיין עם בתו אמר כי הוא מחכה לראות מה יעלו מסקנות החקירה הצבאית בנוגע להיעלמותו של ברגדאל. "הייתי רוצה לשמוע את הצד שלו בסיפור. אני לא חושב שצריך לשפוט אותו לפני ששומעים מה שיש לו להגיד", אמר האב קן בלאק.
אתמול דיווחה רשת CNN כי ברגדאל השאיר מכתב לפני שנעלם מבסיסו באפגניסטן ובו כתב כי התפכח מהאשליה לגבי המלחמה האמריקנית במדינה והדגיש כי הוא אינו תומך בה. לפי הדיווחים, במכתב הוא הסביר כי החליט לעזוב בשביל לפתוח בחיים חדשים. מסקנות החקירה בדו"ח בנושא משנת 2009 אכן היו חד-משמעיות. ברגדאל עזב את המוצב בכוונה ומרצונו החופשי. בנוסף, פורסם כי ממצאים של המודיעין האמריקני העלו פעמיים מיקום אפשרי של המקום שבו מוחזק החייל האמריקני על-ידי שוביו, אך המסקנה הייתה שמבצע חילוץ הוא מסוכן מדי עבור חייו של ברגדאל עצמו. שלשום התייחס לנושא גם ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, הגנרל מרטין דמפסי, שהבהיר כי ברגדאל זכאי עד שתוכח אשמתו, אך אם יתברר שהוא ערק הצבא לא יתעלם ממעשיו.
ברשתות החברתיות בשעות הראשונות לאחר שחרורו של השבוי האמריקני בו ברגדאל, כשהאוירה הציבורית היתה עדין של שמחה והקלה. אבל אחרי שהאוירה התהפכה וברגדאל הגיבור הפך לברגדאל העריק, מיהרו פוליטיקאים למחוק את הברכות שכתבו ברשת החברתית טויטר.
"ברגדאל התגייס כי רצה לעזור"
למרות הביקורות הרבות נגד העסקה והרמיזות לכך שברגדאל סיכן את חייהם של חיילים רבים בהחלטה שלו לנטוש, יש כאלה שגם מבקשים לא למהר לשפוט אותו. שרי הורטון הייתה המורה לבלט של ברגדאל כשהיה בן 19. בראיון לרשת ABC היא סיפרה על בחור מעניין ושקט עם לב טוב. "אחת הסיבות שהוא התגייס לצבא הייתה כי הוא רצה לעזור והאמין במה שארה"ב רוצה לעשות באפגניסטן כדי לעזור לעם המקומי. הוא לא חי באשליות ומעולם לא חשבתי שזה מה שהוא יעשה", סיפרה הורטון.
בעיר היילי שבאיידהו, עיר מגוריו של ברגדל, הדעה מאוד ברורה. בימים האחרונים התמרקה העיר לקראת שובו של בנה האובד לאחר חמש שנים בשבי, אך לבסוף הוחלט לבטל את התהלוכה שתוכננה ל-28 ביוני בעקבות השאלות הרבות שעולות סביב נסיבות היעלמותו של ברגדל. גם פוליטיקאים אמריקנים שמיהרו לברך על שחרורו בשעות הראשונות החלו להסיר את הברכות מהרשתות החברתיות בעקבות הביקורת.
"אזרחי היילי מודעים לשאלות הרבות סביב בו, אבל זה לא משנה ואנו נתמוך בו", אמרה אחת ממארגנות התהלוכה. בשבת האחרונה, כשהנשיא ברק אובמה הכריז על שחרורו של החייל בן ה-28, הציבור היה מוכן לבלוע את המחיר של שחרור חמשת בכירי טליבאן מכלא גוונטאנמו תמורתו, אבל כשחבריו של ברגדאל האשימו אתו בנטישת המוצב ובאחריות למותם של חיילים שניסו לאתרו, השתנתה האווירה הציבורית.
סקרים בארה"ב מלמדים בימים האחרונים שמרבית הציבור דווקא מתנגד עכשיו לעסקת חילופי השבויים. השאלות הקשות רדפו את אובמה גם למסיבת העיתונאים שערך במהלך ביקור בוורשה, שם הוא נאלץ להתגונן והדגיש שהחזרת החייל הביתה הייתה חובתו.
"אנחנו לא מפקירים חיילים במדים מאחור. חילופי שבויים הם דבר שבשגרה בסיום מלחמות. בלי קשר לנסיבות, אנחנו צריכים להחזיר חייל אמריקני הביתה אם הוא מוחזק בשבי. נקודה. בלי תנאים", הבהיר הנשיא האמריקני.