שתף קטע נבחר

המוחים בתאילנד מעתיקים מ"משחקי הרעב"

הם לא יודעים מה פירושה בדיוק, אבל זה לא מפריע למפגינים בבנגקוק לאמץ את ההצדעה בשלוש אצבעות שמזוהה עם גיבורת סדרת הסרטים הפופולרית

מאז שהדיח את השלטון ב-22 במאי הטיל הצבא התאילנדי שורה של הגבלות שונות על חופש הביטוי במדינה, ובכל זאת, המחאה נגדו מתפשטת - בין היתר בזכות סרטי "משחקי הרעב". המוחים, שנאסר עליהם להתקהל או להפיץ דעותיהם בתקשורת, אימצו באחרונה את ההצדעה בשלוש אצבעות שמזוהה עם גיבורת הסדרה הפופולרית, כסמל למאבק בטוטליטריות. עתה הצבא מאיים לעצור את המצדיעים. 

 

עוד בחדשות:

פצמ"רים בגולן, כיפת ברזל פעלה לראשונה

אב שכול: "שחרור בו ברגדאל - בושה"

 

גם מול השוטרים: הצדעת המחאה בבנגקוק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם מול השוטרים: הצדעת המחאה בבנגקוק(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בניסיון לרסן את המפגינים, אסרה החונטה הצבאית בתאילנד התקהלויות של יותר מחמישה אנשים, סגרה תחנות טלוויזיה וחסמה אלפי אתרי אינטרנט. ביום ראשון האחרון היא אף שלחה 6,000 חיילים ושוטרים למנוע ממפגינים להתקהל בבנגקוק - ומעשה זה גרר תגובה מסוג אחר מצד המוחים: במקום להפגין, הם ארגנו הופעות "פלאש מוב" בכמה מרכזי קניות בעיר ובכמה אירועים הצדיעו בשלוש אצבעות.

 

לבכירי הצבא, כמו גם לציבור הרחב - בין שצפה בסרטים ובין שלא - ברור כי מדובר במעשה שמביע מחאה והתנגדות, אך משמעותו המדויקת נותרת שנויה במחלוקת, גם בקרב הפעילים עצמם. כשנשאלו על כך טענו חלק מהמפגינים כי ההצדעה מסמלת את שלושת העקרונות של המהפכה הצרפתית: חירות, שוויון ואחווה.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מנגד, אחרים טענו שהיא מסמלת חופש, בחירות ודמוקרטיה, ובתמונה שהופצה באינטרנט הופיעה ההצדעה המפורסמת

ולצדה רשום: 1. לא להפיכה 2. חופש 3. דמוקרטיה. במקביל, גם תומכי ההפיכה ניסו לרתום את ההצדעה לטובתם וטענו כי מדובר בסמל למגרעות של הממשל שהודח, ולא בהתנגדות לשלטון הצבא.

 

"אנחנו עוקבים אחר זאת", אמר דובר הצבא, "ואם התנועה תתברר כצורת ביטוי ברורה של ההתנגדות נצטרך למנוע הפרות סדר במדינה". הוא הסביר שאין בכוונתם לעצור יחידים שיצדיעו, אך הצבא לא יאפשר התקהלויות פומביות כאלו. על פי דיווחים בתאילנד, שבעה כבר נעצרו במהלך ההפגנות ביום ראשון.

 

אולם נראה שהמתנגדים להפיכה לא מתכוונים לעצור. אחד מפעילי המחאה, חבר בתנועת "החולצות האדומות", קרא לאזרחים "להניף שלוש אצבעות שלוש פעמים ביום למשך 30 שניות", כסמל למאבק על זכויות פוליטיות. מאז ההפיכה הצבאית במדינה התעוררו עוד קבוצות מחאה יצירתיות, בהן קבוצה שקוראת בפומבי את ספרו של ג'ורג' אורוול "1984". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים