לפני האחדות: 'ערוץ חשאי בין ארה"ב לחמאס'
ארה"ב הודיעה כי תעבוד מול הממשלה הפלסטינית למרות דרישת ישראל - וכעת מתברר הרקע. גורמים דיפלומטים אמרו כי בחצי השנה האחרונה ניהלו מתווכים אמריקנים שיחות עם בכירי חמאס, וקיבלו ביטחונות. ארה"ב: לא נכון
שעות ספורות אחרי ההכרזה על ממשלת האחדות הפלסטינית הודיעה ארצות הברית כי תעבוד מולה, למרות הדרישה הישראלית החד-משמעית להחרים את הממשלה שנתמכת על ידי חמאס. כעת יכול להיות שנחשפת הסיבה לאותה הכרזה. גורמים דיפלומטיים בכירים אמרו לאתר האינטרנט "באזפיד" כי ארצות הברית ערכה בששת החודשים האחרונים שיחות חשאיות עם חמאס. בממשל האמריקני שללו זאת וטענו כי הפרסום אינו נכון.
- סיפורים נוספים - בפייסבוק שלנו
לפי אותם גורמים, הפגישות נערכו בין מתווכים אמריקנים לבין הנהגת חמאס הנמצאת מחוץ לרצועת עזה. הן התקיימו במצרים, קטאר וירדן. הנושאים שהצדדים דנו בהם באותן פגישות כללו בין היתר את הסכם הפסקת האש עם ישראל ואת הקמת ממשלת הפיוס הפלסטינית.
בכתבה נטען כי חמאס נתן ביטחונות לארצות הברית, שאיפשרו לה לתמוך בממשלת האחדות, למרות הלחץ הכבד מישראל. לדברי הגורמים הדיפלומטים - פלסטיני ואמריקני - הביטחונות הללו כללו התחייבות לשמור על הפסקת האש דה-פקטו עם ישראל, שנשמרת מאז מבצע "עמוד ענן". "הממשל שלנו רצה לשמוע מהם שממשלת האחדות תנוע לעבר בחירות דמוקרטיות, ולעבר פתרון של שלום באזור", אמר גורם אמריקני, "קו התקשורת הזה היה חשוב".
מארי הארף, דוברת במחלקת המדינה, הכחישה את הפרסום: "הטענות הללו לא נכונות לחלוטין. אין ערוץ סודי. העמדה שלנו מול חמאס לא השתנתה". גם בעבר הכחישו האמריקנים את קיומו של ערוץ חשאי מול חמאס, והדוברת דאז ויקטוריה נולנד טענה ב-2012 כי הדיווחים על כך הם "ביזאריים". מפעם לפעם גם ישראל משתמשת במתווכים, לרוב מצריים, כדי לשוחח עם חמאס. כך היה למשל בתום מבצע "עמוד ענן", ולאחר מבצעים צבאיים אחרים.
"נמשיך לסייע כלכלית לרשות הפלסטינית"
גורם אמריקני אמר ל-ynet כי הממשל האמריקני מתכוון להמשיך ולסייע לרשות הפלסטינית גם מבחינה כלכלית: "הצעד הזה צריך להיות מתואם עם הקונגרס, אבל ההכרה שלנו בממשלה החדשה ברשות הפלסטינית משמעותה שנמשיך להעביר כספים לרשות". הוא ציין כי משמעות ההכרה בממשלה החדשה היא "עבודה מלאה", אולם לנוכח השתתפות חמאס בממשלה הזו "אנחנו נעקוב מקרוב אחר התנהלותה. אפשר לומר שנהיה זהירים יותר ביחס שלנו כלפי מה שקורה שם".
בתוך כך, בימין האמריקני גברה בסוף השבוע הביקורת נגד הנשיא ברק אובמה והממשל האמריקני, בעקבות ההכרה בממשלת האחדות הפלסטינית, בניגוד לעמדת ישראל. חברי קונגרס וסנאטורים, בעיקר מהימין הרפובליקני, כבר בוחנים את האפשרות לעצור את הסיוע האמריקני לרשות. החוק האמריקני קובע כי לא ניתן לסייע כלכלית לגופים הנמצאים בקשר עם ארגוני טרור, וחמאס נחשב בארצות הברית לכזה.
אתמול הבהיר מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי כי הממשל האמריקני יעבוד עם ממשלת האחדות הפלסטינית שהושבעה ביום שני. "אנחנו נעבוד עמה כפי שאנחנו חייבים לעשות", אמר קרי במסיבת עיתונאים בביירות לרגל ביקורו בלבנון. דבריו של קרי נאמרו על רקע הניסיונות האמריקניים להרגיע את ישראל, שהביעה התנגדות נחרצת לתמיכת הממשל בוושינגטון בממשלת האחדות הפלסטינית.
קרי הבהיר כי ארה"ב לא מכירה בממשלה הפלסטינית כי זה מהווה הכרה במדינת פלסטין. "זה לא נושא של הכרה בממשלה. הנושא הוא אם יכול להיות מגע כלשהו עם הממשלה הזו בצורה כזו או אחרת", אמר מזכיר המדינה והוסיף כי "שוחחתי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בימים האחרונים ואנו מתכוונים להמשיך לשמור על קשר קרוב".
לדבריו, "אבו מאזן הבהיר לי כי הממשלה החדשה מחויבת להימנע מאלימות ולתמוך בשיחות ולהכיר במדינת ישראל. בנוסף, הוא הבהיר לי כי הפלסטינים התחייבו למלא אחר עקרונות הקוורטט וגם התיאום הביטחוני מול ישראל יימשך. הנשיא הפלסטיני הדגיש בשיחה עמי כי אין שרים מחמאס בממשלה החדשה. למעשה, מרבית עמדות המפתח בקבינט, כולל ראש הממשלה, שני סגני ראש הממשלה ושר האוצר, הם אותם שרים שכיהנו בממשלה הקודמת. והם כולם טכנוקרטים שאינם קשורים למפלגה פוליטית כלשהי והם אחראים לקדם בחירות חדשות".