שתף קטע נבחר

הספרייה הלאומית חושפת: בדרך לספר האלקטרוני

דו"ח הספרייה הלאומית מסכם את שנת הספר החולפת, ומצביע על בולטות הספר האלקטרוני בשוק, על גידול במספר ספרי ילדים בישראל ועל ירידה בספרים העוסקים בסכסוך הישראלי-פלסטיני

לקראת שבוע הספר שיפתח ביום ד' הקרוב, 11.6.2014, מפרסמת הספרייה הלאומית את הנתונים השנתיים העוסקים בעולם הספר בישראל של השנה הקודמת. מבין הנתונים העיקריים: 8,411 פרסומים חדשים יצאו לאור בישראל בשנת 2013 - גידול של חמישה אחוזים בלבד במספר הפרסומים משנה שעברה.

 

82 אחוזים מהספרים היוצאים לאור הם ספרים ישראלים, ורק 18 אחוזים מתורגמים. הנושאים הפופולרים ביותר בספרות הפרוזה בישראל: חיי הנישואין והיחסים בתוך המשפחה. הכי פחות פופולרי: ספרי מתח וריגול. בשנת 2013 חלה ירידה משמעותית במספר הספרים העוסקים בסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

כעשרה אחוזים מספרי הילדים שיצאו השנה עוסקים בחיות והשכיחה שבהן - החתולים. הסופרות הפוריות ביותר השנה לילדים הן גלילה רון-פדר-עמית ומנוחה פוקס (סופרת במגזר החרדי שהוציאה למעלה מ-120 ספרים בשבע השנים האחרונות). 20 אחוזים מהפרסומים בארץ יוצאים בהוצאות עצמאיות. 215 ספרים אלקטרונים יצאו בישראל בשנת 2013 (גידול של למעלה ממאה אחוזים משנה שעברה). בשנה שחלפה הגיעו לספרייה 1,098 דוקטורטים ו-1,465 עבודות תזה (מחקר אקדמי) לתואר שני ממוסדות ישראליים.

 

מבין הנתונים: אנגלית מובילה כשפת המקור המועדפת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מבין הנתונים: אנגלית מובילה כשפת המקור המועדפת(צילום: shutterstock)
 

מתוך הספרים החדשים שנרשמו לספרייה הלאומית השנה, 7,155 הם בשפה העברית, 335 באנגלית, 144 ברוסית ו-165 בערבית. יתר 64 הספרים יצאו ב-13 שפות, ביניהם גאורגית, ארמית חדשה ולא מעט יידיש.

 

רוב גדול של הספרים הם ישראליים במקור, ו-1390 הם תרגומים משפות שונות. אנגלית מובילה כשפת המקור המועדפת לתרגומים, אך יש גם תרגומים מ-27 שפות נוספות.

 

מה קראנו בשנת 2013?

1,257 ספרי קריאה למבוגרים, מתוכם 1,127 בעברית, נקלטו השנה בספרייה, גידול קל מ-1,224 אשתקד. מבין כל הספרים 810 הם ספרי מקור (בניגוד לתרגומים). הרוב הגדול של הספרות המתורגמת ממשיכה לבוא מאנגלית, אך אנו קוראים גם חומרים שמקורם ב-24 שפות נוספות, ביניהם צ'כית, לטינית ושבדית.

 

ישראלים כותבים במגוון של סוגות ספרותיות. נרשמה עלייה בכמות אוספי סיפורים קצרים מקוריים שהגיעו לספרייה. גם בשירה נרשמה עלייה, כאשר 333 ספרי שירה עברית מקוריים מגיעים לספרייה, יחד עם 61 ספרי שירה מקוריים בשפות אחרות (ביניהן 33 ברוסית, 20 באנגלית ) ו-38 מתורגמים, ירידה משמעותית ביחס ל-75 אשתקד. גם לרשתות הדיגיטליות יש מקום: ספר שירים בשם "פייסבוק" מצטרף גם הוא למדפי הספרים בספרייה הלאומית.

הספר האלקטרוני צובר תאוצה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הספר האלקטרוני צובר תאוצה
 

בספרים המיועדים למגזר מסוים נכללים 22 ספרי ילדים בערבית ו-94 ספרים המיועדים למגזר הדתי והחרדי. הספרים הם בעלי צורות מגוונות. השנה יצאו 66 ספרים בקרטון קשיח, 50 ספרים עם חלקים זזים, 49 בצורות ייחודיות ו-15 עם חומרים נלווים.

 

רק 331 ספרים. שתי הסופרות הפוריות ביותר השנה, גלילה רון-פדר-עמית ומנוחה פוקס, מובילות את שוק הכתיבה לילדים. ברשימה של מחברים שפרסמו ארבעה ספרים ומעלה, יש 12 נשים ועשרה גברים. בממוצע, מחברות הוציאו השנה 1.41 ספרים, לעומת 1.37 לגברים.

 

נתון מעניין הוא ההפרש בכמות המחברות הישראליות המקוריות. נשים כתבו 48 אחוז יותר ספרי ילדים מאשר גברים (505 לעומת 331). בספרות מתורגמת ההפרש קטן, ובספרות ילדים ישראלית מקורית, לעומת זאת, ההפרש בולט יותר. 

 

על המדף הדיגיטלי

השנה חל גידול ניכר במספר הספרים האלקטרוניים שנקלטו בשרתי הספרייה. 215 ספרים חדשים ב-2013, ועוד 140 ספרים מהשנים שקדמו לה. מדובר במגמת גידול מואצת, אם כי פחותה מזו הקיימת

בארצות הברית. מתוך הספרים האלקטרונים החדשים, 130 יצאו בהוצאות מסחריות, 38 על ידי מוסדות להשכלה גבוהה, והיתר מגופים ומאנשים פרטיים.

 

בדוח של הספרייה שתוצאותיו פורסמו על ידי מכון ירושלם לחקר ישראל נמצא שירושלים היא בירת ההוצאה לאור של ספרים לאורך מספר עשורים. גם השנה הדבר ללא שינוי. מיקומם של משרדי הוצאה לאור גדולים במושבים מעידים על הצורך בהוזלת עלויות על ידי מעבר לפרברים. 

 

במאגר הספרייה הלאומית רשומים 1664 מו"לים וגופי הוצאה לאור שונים. מתוכם 1,099 הם מו"לים מסחריים, ו-520 הם גופים ומוסדות שעיסוקם העיקרי אינו מו"לות אך הם מפיקים ומוציאים לאור פרסומים שונים. 530 מהמו"לים והגופים הרשומים במאגר מפרסמים ספרים עבור המגזר החרדי והדתי.

 

44 מו"לים הרשומים במאגר מוציאים לאור בעיקר בשפה האנגלית, ועוד 341 מו"לים מוציאים גם ספרים באנגלית בנוסף לספרים בשפה העברית. 28 מו"לים מוציאים לאור בעיקר בשפה הרוסית, ועוד 51 מו"לים מוציאים ספרים ברוסית לצד ספרים בעברית. 35 מו"לים מוציאים לאור בעיקר בערבית, ו-52 מו"לים מוציאים בערבית לצד ספרים בעברית או בשפות אחרות. בשנה האחרונה נרשמו במאגר 7 הוצאות ספרים וחברות הפקה המתמקדות בהוצאת ספרים אלקטרוניים בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנושאים הפופולרים בפרוזה הישראלית: חיי נישואין ומשפחה
צילום: shutterstock
לאתר ההטבות
מומלצים