חשש באיראן: אחמדינג'אד בדרך לקאמבק?
מקורבים לנשיא הקודם טוענים שהוא עשוי לנסות לשוב לתפקיד בבחירות בשנה הבאה והאליטה הימנית כבר יורה חזרה, עם מעצרים וביקורת חריפה
עוד בערוץ החדשות:
יש נשיא בקייב: לא אתפשר על קרים והמערב
קלינטון חושפת: הטעויות של אובמה עם ישראל ומובארק
אתר החדשות "אל מוניטור" ציין כי גורמים באליטה הימנית באיראן מתייחסים לאפשרות הזו ברצינות רבה, וקשר זאת לביקורת הפומבית שנשמעת באחרונה על אחמדינג'אד מצד שריו לשעבר ולמעצר של שני גורמים פוליטיים המקושרים אליו.
השניים, שנעצרו בהפרש של חמישה ימים, היו מנהלים בכירים בקמפיין של ראש הסגל לשעבר של אחמדינג'אד אשר ניסה להתמודד לנשיאות ב-2013 אולם נפסל על-ידי מועצת שומרי החוקה. הרשויות טרם פירטו את הסיבות למעצרם, אולם סוכנות הידיעות הרשמית אירנא כבר ציינה כי אחד מהם חשוד ב"פרסום שקרים על אודות גורמים רשמיים".
בחודשים האחרונים אותו גורם הרבה להתבטא בפייסבוק ובתקשורת האיראנית והגן על המדיניות של אחמדינג'אד בתקופתו כנשיא. כמו כן, הוא מתח ביקורת חריפה על הנשיא הנוכחי חסן רוחאני ועל האייתוללה אכבר האשמי רפסנג'אני. עם זאת, בדיווח צוין כי יותר סביר שהמעצרים נועדו כתמרור אזהרה מאשר כעונש על ביקורת פומבית.
האחראים לכך, לפי ההערכות, הן אליטות פוליטיות שמתנגדות נחרצות לאפשרות שאחמדינג'אד או גורמים המקורבים אליו ישובו לעשייה פוליטית. "סיעות מסוימות מעבירות מסר לאחמדינג'אד: 'אל תחשוב אפילו על הבחירות הבאות לנשיאות, העתיד שלך הוא באקדמיה'", הצהיר פרופסור באוניברסיטת טהרן.
בין הנשיא הקודם למנהיג הרוחני העליון עלי חמינאי פרץ סכסוך ב-2011 על רקע פיטוריו של שר המודיעין אז היידר מוסלחי, ונגד אחמדינג'אד התייצבו גם משמרות המהפכה, הפרלמנט וכלי תקשורת ימניים בולטים. אחרי שמוסלחי הוחזר לתפקידו בצו של חמינאי, אחמדינג'אד לא יצא מביתו במשך כמעט שבועיים וסירב להתייצב לעבודה. הסיעות הימניות פירשו זאת כהתרסה כלפי חמינאי ועצרו כמה ממקורביו. המתח בין הגורמים נותר גבוה עד יומו האחרון של אחמדינג'אד בתפקיד.
גורמים ימניים שונים עדיין נותרים טינה לאחמדינג'אד בשל עמדותיו המפלגות, לטענתם. מוחמד ג'הרומי, למשל, ששימש שר העבודה תחת הנשיא הקודם,
סיפר בראיון בחודש שעבר כי הוא מתחרט על שעבד עם אחמדינג'אד: "לפעמים הוא היה אומר דברים שלא היו הגיוניים במאה אחוז". הוא גם ביקש ממועצת שומרי החוקה, שאמונה על אישור המועמדים לבחירות, לא לאפשר לנשיא לשעבר להשתתף בבחירות העתידיות: "אם הם לוקחים את תפקידם ברצינות, ואני בטוח שאכן כך, הם לא יראו בו מועמד מיומן".
חרף המתיחות בין שני הבכירים, בחודשים האחרונים צולם אחמדינג'אד יושב לצד חמינאי בכמה אירועים פומביים ופרשנים ראו זאת כאות לכך שהנשיא הקודם עדיין נתפש כגורם בעל השפעה ושטרם הוסר לחלוטין מרשימת מקורביו של חמינאי. תמיכה רעועה זו כנראה גם מחזקת את ידיו של אחמדינג'אד ותומכיו, ומלבה את השמועות על קאמבק פוליטי.
"כרגע אין לנו תוכנית מגובשת לקראת הבחירות הבאות, אולם זה עשוי להשתנות בעתיד", אמר באחרונה אחד ממקורביו. "אם הממשל הנוכחי ימשיך במדיניות שלו, אני מאמין שאחמדינג'אד יחדש את הפעילות הפוליטית שלו כדי להגן על זכויות עמו".