שתף קטע נבחר

 
צילום: אבישג שאר ישוב, EPA, ירון ברנר, מאיר אזולאי, ששון טירם, גיל יוחנן

בין הנמל לפואד. מי אתה אברהם נניקשווילי?

העולה החדש מישיבת פוניבז' הפך למיליארדר שנהנה מקשרים פוליטיים ועסקיים בגיאורגיה. איך הגיע פקיד בנק צנוע למעמד הזה? וכיצד הוא נקשר לפרשת השחיתות בנמל ובמרוץ לנשיאות? פרופיל

פעמיים בשבועיים האחרונים – ובשתיהן בנסיבות מפוקפקות - עלה לכותרות שמו של איש העסקים אברהם נניקשווילי (54). בראשונה הוא נחקר כבעל מניות בחברת הקידוח הציבורית "שמן", בחשד שכסף עבר ממנה לחברת השירותים "דנה" שעומדת במרכז פרשת השחיתות בנמל אשדוד. אתמול (שישי) בצהריים הוזכר שמו בפעם השנייה: ח"כ בנימין בן אליעזר, אז עדיין מתמודד על הנשיאות, נחקר על 1.2 מיליון שקל שהועברו לו מנניקשווילי, לכאורה כדי לסייע לו ברכישת דירת הפאר ביפו.

 

עוד על הפרשה:

 

בעקבות החקירה הודיע היום ח"כ בן אליעזר על פרישתו מהמרוץ, וכעת מסתמן שלא רק התנהלותו הכספית של הח"כ תיחשף לעיני הציבור על רקע החקירה, אלא גם דמותו של איש העסקים האשדודי המקורב אליו.

 

אז מי הוא נניקשוולי? עולה מגיאורגיה, תלמיד ישיבה שגדל להיות פקיד בנק, לאחר מכן בעלי סוכנות ביטוח, ולבסוף איש עסקים שהתפרקות ברית המועצות הפכה אותו מיליארדר.

נניקשווילי (ראשון משמאל) עם בן אליעזר בברית המילה של נכדו ()
נניקשווילי (ראשון משמאל) עם בן אליעזר בברית המילה של נכדו

נניקשווילי מגיע לחקירה במשרדי יחידת להב בלוד (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
נניקשווילי מגיע לחקירה במשרדי יחידת להב בלוד(צילום: אבי מועלם)

עבור רבים שאינם בקיאים בשוק ההון הישראלי השם נניקשווילי לא היה מוכר עד כה, ויש שאומרים שזהו חלק מסוד ההצלחה העסקית שלו: הוא שמר על פרופיל נמוך. מנגד, בעיר מגוריו אשדוד ספק אם תמצאו מישהו שלא יודע עליו ועל פועלו, או אפילו כזה שלא מזהה את האיש בעל הבלורית הכסופה והשופעת. הוא מהווה את אחד מעמודי התווך – וגם מקור לגאווה – עבור הקהילה הגיאורגית בישראל בכלל ובאשדוד בפרט, בשל פעילות פילנתרופית הכוללת סיוע לנזקקים, קרן מלגות שמימנה לימודים למאות צעירים ותרומה למבני ציבור. מכר שלו מספר שהוא מימן פעם הקמת בית כנסת בקריית עקרון "סתם כי ביקשו ממנו. הוא אחד שלא יודע להגיד לא".

 

כשהוא בארץ מקפיד נניקשווילי להגיע למשחקי הבית של מ.ס אשדוד. תמיד הוא יגיע לפני שריקת הפתיחה, ללא גינוני הכבוד המוכרים מאוליגרכים אחרים, ויתיישב באותה שורה בה יושבים בני משפחתו.

 

מכריו מאשדוד גאים לספר על בן העיר שהצליח, על הדרך המפותלת שעשה מאז שימש פקיד בבנק ועד עסקאות הנפט הגדולות ברוסיה שהביאו לו את הון אדיר, על האופן שבו "גידל" את ג'קי בן זקן שהפך בעצמו לטייקון ושותף עסקי בחברת הבורסאית "מנופים ופיננסים" ובעוד עשרות פרויקטים נדל"ניים. אלא שכעת העין הציבורית לא מסתכלת על הפילנתרופיה או סיפור חייו המרתק. העין הציבורית מתמקדת בקשר שלו לפרשות נמל אשדוד ובנימין בן אליעזר.

 

בן זקן עם נניקשווילי (צילום: באדיבות one , אלעד דיין) (צילום: באדיבות one , אלעד דיין)
בן זקן עם נניקשווילי(צילום: באדיבות one , אלעד דיין)

 

נפט, טיטולים ו"במבה"

נניקשווילי, הבכור מבן ארבעה, עלה כילד מגיאורגיה, ולאחר כמה שנים באור יהודה עברה המשפחה לאשדוד. הוא היה תלמיד ישיבת פוניבז' בבני ברק ונדמה היה שעולם העסקים רחוק ממנו. אלא שאחרי שירות צבאי של שלוש שנים בחיל המודיעין הוא החל לעבוד בבנק דיסקונט ברובע ב' באשדוד, ועלה על הנתיב שעיצב את חייו.

הנשיא לשעבר אדוארד שוורדנדזה. ידיד בגיאורגיה (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
הנשיא לשעבר אדוארד שוורדנדזה. ידיד בגיאורגיה(צילום: איי פי)

במסגרת העבודה בסניף הוא ניהל את חשבון הבנק של אפרים גור, בעל סוכנות ביטוח בעיר ולימים חבר כנסת. כשגור נבחר לתפקיד סגן ראש העיר ונאלץ לעזוב את הסוכנות, הוא העביר אותה לנניקשווילי, שעשה בה את צעדו הראשון בעולם העסקים. שרשרת הירושה נמשכה בסוכנות: נניקשווילי הכיר בה נער בן 16 בשם ג'קי בן זקן שעבד שם והפך יד ימינו. כשהגיע לגיל 22 קיבל בן זקן מנניקשווילי את ניהול הסוכנות. שנים רבות אחר זה עזב בן זקן את הסוכנות והשאיר אותה לאמו, שמנהלת אותה עד היום.

 

את ההון הגדול שלו החל נניקשוולי לצבור שנים ספורות לאחר התפרקות ברית המועצות, ב-1992. הוא השתמש בקשרים שלו ושל גור בגיאורגיה, ויחד הם הנחיתו בישראל את הטיסה הראשונה מהרפובליקות של דרום ברה"מ לשעבר: הייתה זו טיסה מגרוזיה ועליה שחקני הכדורגל של קבוצת דינמו טיביליסי שהגיעו למשחקים בישראל.

 

הקשרים שלהם קירבו אותם לאדוארד שוורדנדזה, שר החוץ של ברה"מ בשנות ה-80 ונשיא גיאורגיה בשנים 2003-1995, וההיכרות הזאת סייעה שלהם לפתוח דלתות שדרכן נכנסו לעולם הנפט. נניקשווילי אותר על ידי "גלנקו" – חברת הסחר השנייה בגודלה בעולם - שהקימה איתו שותפות לייצוא גז מרוסיה ברחבי העולם. נניקשווילי עשה חיל במסגרת השותפות הזאת והפך למיליארדר, אבל בגיאורגיה הוא מוכר עד היום בעיקר כיבואן הראשון שהכניס למדינה את הטיטולים ואת הבמבה הישראלית.

 

פואד הוא אב רוחני

בעוד הקשר שלו במסדרונות השלטון בגרוזיה וברוסיה מתהדקים, נניקשוולי לא שכח את ביתו בישראל. אף שרוב הזמן היה בחו"ל, תמיד אמר שביתו הוא באשדוד. בן זקן, שהחל להתפתח עצמאית בעסקים בישראל, נעזר מאוד בנניקשוולי למינוף שלו. בעסקת הנדל"ן הראשונה שלו, ששווייה היה כ-200 אלף דולר, נניקשווילי השקיע מחצית הסכום. הדפוס הזה נשאר גם בהמשך: בן זקן היה מביא את העסקאות, ונניקשווילי את הכסף. מאז הפכו השניים לשותפים בחברות רבות בהן "מנופים פיננסים", ויחד הם הקימו את ה"סטאר סנטר" באשדוד ועוד עשרות פרויקטים של נדל"ן.

נניקשווילי ובן זקן. יד ימינו מגיל 16 (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
נניקשווילי ובן זקן. יד ימינו מגיל 16(צילום: אורן אהרוני)

בן זקן, שהיה קשור למפלגת העבודה, גם היה זה שהכיר לנניקשווילי את פואד בן אליעזר. מכריו מספרים שמאז נוצרה חברות בין איש העסקים לפוליטיקאי – חברות שהתהדקה והלכה עם השנים עד כדי כך שהיו מדברים בטלפון מדי יום. כאשר פואד אושפז בבית החולים הגיע נניקשווילי לבית החולים כמעט בכל יום שבו היה בארץ, גם אם זה בשעות לילה מאוחרות.

 

על ההלוואה שנתן לבן אליעזר מסביר האח יהודה שזו הייתה חלק מההתנהלות של נניקשווילי מול האנשים שאהב: "הוא עזר לבני משפחה וחברים על בסיס קבוע. הוא ראה בפואד בן משפחה, שלא לומר אב רוחני".

 

פואד עצמו נהג אכן להגיע לאירועים משפחתיים של נניקשווילי, גם כשאלה היו מצומצמים מאוד. הוא היה זה שהעביר את הנכד של נניקשווילי לידי הסנדק בברית המילה שלו, וכמו שמסביר חבר קרוב: "זאת זכות שלא נותנים סתם לכל אחד".

 

בסביבתו של נניקשווילי טוענים שההלוואה הייתה על בסיס חברתי ולא במטרה לקצור פירות כלשהם בעתיד. בן זקן עצמו מסביר: "תבין, כשאברהם נתן לו את ההלוואה הזאת, פואד בדיוק יצא מטיפול נמרץ ובמצב ממש לא טוב. היה ברור שאין לו כל עתיד פוליטי ובטח שלא ניתן יהיה לקבל ממנו משהו בתמורה להלוואה. כל מה שאברם רצה זה לעזור לחבר שהוא בן משפחה לסיים את חייו בכבוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברית המילה של נכדו של נניקשווילי. עם בן אליעזר
מומלצים