שתף קטע נבחר

"שרת הבריאות, תני לכל חולה לבחור הרופא"

במכתב פתוח אל שרת הבריאות יעל גרמן, העומדת בראש ועדה להצלת הרפואה הציבורית, קורא מנהל בית החולים רמב"ם פרופ' רפי ביאר לאפשר לכל חולה זכות בחירה ברופא המטפל - ללא קשר לביטוח שבידו. "צריך להוסיף שני מיליארד שקל לתקציב", הוא אומר, "אחרת כולם הולכים לרפואה פרטית"

לשרת הבריאות יעל גרמן שלום רב,

  

חלף זמן רב מאז שהופעתי בוועדה בראשית דרכה. לקראת גיבוש דיוני הוועדה המייעצת לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית בראשותך ולאור התבטאויות ופרשנויות בתקשורת מאנשים רבים שבחייהם לא עסקו בבריאות ומופיעים בתקשורת יומם ולילה, אני רוצה לשוב ולהדגיש את משנתי כאדם שכל חייו עוסק ברפואה הציבורית האקדמית.

 

ראשית, בבסיס חייב להיות גידול בתקצוב הציבורי לבריאות, כדי שיביא אותנו מ-7.5% מהתל"ג ל-9% מהתל"ג. החסר התקציבי שנאמד בעשרה מיליארד שקל בשנה חייב לבוא ברובו הגדול מתקציב המדינה ולא מהכיס הפרטי. לכן, הצעתי בעבר ואני חוזר ומציע: יש צורך בגידול של שני מיליארד שקל בשנה במשך חמש השנים הבאות כדי להשוות אותנו לחלק התחתון של מדינות הקהילה האירופית. הכסף הזה יאפשר חיזוק של שתי המערכות - האמבולטוריות (באחריות הקופות) והאשפוזיות (באחריות מעורבת לפי המצב בארץ, ואני בעד רשות אשפוז ממשלתית חזקה).

 

 

מי יציל את מערכת הבריאות ?

 

בתי"ח ציבוריים הם חוד החנית

לגבי בתי החולים הציבוריים, יש לזכור היטב שהם הגוף שבפועל גם מטפל בכלל הציבור וגם מחנך את הדורות הבאים של הרפואה הישראלית – רופאים, סיעוד וכל המקצועות הנלווים. מובן שיש לשלב גם מערכות אמבולטריות בחינוך, אך בתי החולים הציבוריים הם חוד החנית ויש להשקיע בהוראה ובמחקר בבתי החולים, הן דרך האוניברסיטאות והן באופן ישיר לגבי בחירת רופא או מחלקה. אני מאמין שזוהי זכותו הבסיסית של כל חולה הן במרפאה והן בבית החולים.

 

במערכת הנוכחית בחירת רופא נמנעת באופן גורף ברוב בתי החולים הציבוריים והמצב הנוכחי מנוצל באופן צורם ושיטתי להסטת החולים והכסף מהציבורי לפרטי. לכן, יש לחייב את הביטוחים המשלימים להוציא 30% מההוצאה שלהם עבור ניתוחים ועבור פעילויות בבתי החולים הציבוריים מעבר לשעות העבודה, תוך ניצול תשתיות ציבוריות ששובתות לאחר השעה 15:00.

 

אנו יודעים לנהל היטב בחירת רופא - הן בבוקר, ללא עלות, והן אחרי הצהריים במימון נוסף. אני מציע להגביל את הפעולות רק למקרים האלקטיביים. לגבי המקרים הדחופים שבאים דרך חדר המיון יש להמשיך את ההתנהלות הציבורית הנהוגה כיום.

 

התחרות תוזיל מחירים

אני רוצה להתייחס לשתי טענות שנשמעות בתקשורת:

1. "אנו נעלה את ניצול הביטוחים באופן דרסטי והמחירים והפרמיות יתפחו". ממש לא נכון! בתי החולים הציבוריים יתחרו בשוק במחירים שהם לא יותר מחצי או שליש הניתן במערכת הפרטית. התחרות הזאת תוזיל מחירים. שמירה על מסגרת סבירה של 30% בציבוריים תאפשר ריסון של המערכת.

 

2. "בתי החולים יעוותו את השר"פ - ראו את מודל הדסה". אין להסיק ממודל הדסה לכלל בתי החולים. ראו את מודל שערי צדק, שבו השר"פ לא פגע בהתנהלות הכלכלית. אנו, מנהלי בתי החולים, יודעים לנהל פעילות בוקר ופעילות אחרי הצהריים. אנו יודעים לפעול לפי מודלים כלכליים מוכתבים ויזומים. אנו יודעים לנהל תורים ולכוון את המאמצים ליצור תורים סבירים.

  

אני חוזר ומדגיש, החזירו לחולה את זכותו לבחור בבית החולים, במחלקה וברופא, ולנצל את הביטוח הנוסף שרכש במיטב כספו לפי הבנתו. תנו לבתי החולים הציבוריים להתחרות על החולים דרך האיכות.

"אל תסתכלו על הדסה כעל מודל". הפגנת עובדי בית החולים (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
"אל תסתכלו על הדסה כעל מודל". הפגנת עובדי בית החולים(צילום: בראל אפרים)
 

זכויות לרופא שבוחר ברפואה ציבורית

למי תהיה הזכות לקיים פעילות נוספת בבתי החולים במסגרת הביטוחים הנוספים? אני דוגל במשרות "זמן מלא". זה יכול להיות במסלול קליני או מחקרי. במסלול הקליני, הזכות לפעילות נוספת תינתן לאותם רופאים שבוחרים לעבוד רק ברפואה הציבורית. יתאפשר להם לפעול מעבר לשעות העבודה עבור חולים עם ביטוחים משלימים ופרטיים. תמורת זאת הם יתחייבו לפעילות קלינית מקבילה בשעות הבוקר. במסלול הזה תתאפשר בחירת רופא לכולם.

 

במסלול המחקרי עבור רופאים-חוקרים צעירים ובכירים יתאפשר מסלול "זמן מלא" תוך הקדשת זמן מלא במסגרת, מעבר לפעילות הקלינית למחקר ממומן. צריך לזכור שבמסלול רופא-חוקר יבחרו רק מיעוט של רופאים מצוינים.

 

ולסיום פיתוח המחקר ופיתוח תשתיות בתי החולים. ברצוני לציין שיש להקצות לרשות האשפוז המתהווה סכום שנתי לפיתוח תשתיות בבית חולים. מדובר בתשתיות לבינוי ותשתיות ציוד כבד נוסף.

 

בנוסף, יש ליצור סל טכנולוגיות באשפוז (הצעת י- 100 מיליון שקל בשנה), דוגמת סל התרופות עבור טכנולוגיות חדשות בבתי החולים.

  

אני מאחל לוועדה בהצלחה בהמשך דיוניה והחלטותיה.

 

פרופ' רפי ביאר הוא מנהל המרכז הרפואי רמב"ם




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים ואורי דוידוביץ'
עומדת בראש ועדת המומחים. יעל גרמן
צילום: בראל אפרים ואורי דוידוביץ'
להגדיל את התקציב לבריאות. פרופ' רפי ביאר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים