שתף קטע נבחר

מס' העובדים הזרים לבניין יעלה ל-15,000

הממשלה אישרה להגדיל את מספר העובדים הזרים, בניסיון להוריד את מחירי הדירות ולענות על מחסור של עשרות אלפי עובדים בעבודות "רטובות". לפי ההערכות, כיום יש כ-5,500 עובדים זרים בענף. במקביל, אושרה תוכנית חדשה לעידוד העסקת כ-2,000 ישראלים בענף בשנתיים הקרובות

ממשלת ישראל אישרה היום (א') להגדיל את מספר העובדים הזרים בענף הבנייה ל-15,000 עד לחודש יולי 2019. במקביל, ביום חמישי האחרון, חתמו שר הכלכלה, נפתלי בנט ושר האוצר יאיר לפיד תכנית חדשה שנועדה לקלוט כ-2,000 עובדים ישראלים חדשים בענף.

 

 

על פי ההחלטה , החל מחודש יולי 2019 תרד המכסה למקסימום 8,000 עובדים זרים, כעבור שנה תרד המכסה ל-5,000 והחל מיולי 2021, תותר העסקתם של לא יותר מ-2,000 עובדים זרים. לפי נתוני התאחדות בוני הארץ, בישראל מועסקים כיום כ-5,500 פועלים זרים בבנייה.

 

החלטת הממשלה התקבלה בהמשך להחלטה קודמת, מיולי 2011, שהתקבלה גם היא במסגרת הניסיונות השונים להוריד את מחירי הדירות בארץ. לטענת הקבלנים, קיים מחסור בעובדים מיומנים, בעיקר בעבודות ה"רטובות" (טיח, ריצוף, טפסנות וברזלנות) הגורם לירידה ביכולתם של הקבלנים לבנות, בעיקר בניינים גבוהים. על פי נתוני התאחדות בוני הארץ, המחסור בענף הבנייה עומד על כ-35 אלף עובדים.

 

ארגוני זכויות אדם מתנגדים

מספר העובדים הזרים בענף הבנייה ירד בעשור האחרון בשל החלטות ממשלה, שהנמיכו את הרף המקסימלי של אישורי העבודה הונפקו. במקביל, חלה ירידה בכמות העובדים הפלסטינים בענף בשל המצב הביטחוני ועובדים ישראלים לא תפסו את מקומם של הזרים שעזבו.

 

כמו כן, באותן שנים חל גידול בהשקעה של ענף הבנייה הישראלי בציוד חדשני, בעקבות דרישות חדשות של ועדות התכנון. עם זאת, הממשלה והקבלנים לא השכילו להכשיר מספיק עובדים ישראלים להפעלה של הציוד הטכנולוגי החדשני שהוכנס לאתרי הבנייה בישראל. כתוצאה מאלו, נוצר המחסור בעובדים מיומנים.

 

 

עם פרוץ משבר הדיור האחרון, הוחלט להעלות את הרף המקסימלי מ-1,000 עובדים ל-8,000 ולהשקיע 70 מיליון שקל בהכשרה תעסוקתית. צעדים אלו לא הצליחו למלא את החוסר בעובדים בענף הבנייה ונכון לשנת 2013, המכסה לא נוצלה במלואה.

 

הסיבה לאי היכולת להביא עובדים זרים נעוצה במדיניות הנהוגה בשנים האחרונות, שעיקרה היענות של הממשלה לדרישות של ארגוני זכויות אדם והקהילה הבינלאומית, שלא לתת מרחב פעולה לחברות כוח אדם פרטיות המביאות עובדים זרים.

  

פעולתן של חברות אלו נחשבת בעולם הרחב ל"סחר בבני אדם" וישראל חתמה על אמנות שבהן היא מתחייבת להביא עובדים זרים אך ורק במסגרת הסכמים הדדיים עם הממשלות של מדינות המוצא של העובדים. הצורך להגיע להסכמים כאלה, מעכב הבאת עובדים זרים, בין היתר בשל דרישות של הממשלות הללו כי העובדים לא יועסקו בבנייה בשטחים.

 

כעת, החליטה הממשלה כי במידה שעד יולי 2019 תתמלא המכסה של 8,000 עובדים, תתאפשר הבאתם של 7,000 עובדים נוספים. לאחר מכן, הוחלט על הורדה מדורגת של המכסה. יש להדגיש כי כלל לא ברור אם המכסה אכן תתמלא והמתווה כולו הוא ארוך טווח ולכן נתון לשינויים, בהתאם להתפתחות מחירי הדירות.

 

תוכנית לקליטת ישראלים בענף

על פי ההחלטה, מספר העובדים הזרים יגדל עד ש"תוכניות עידוד העובדים הישראלים בענף יוכלו להבשיל ולהכניס עובדי בניין ישראלים לענף". הכוונה בין השאר לתוכנית החדשה שנחתמה בשבוע שעבר לקליטת עובדים ישראלים בענף, לה שותפים משרד האוצר, משרד הכלכלה, והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל, בה חברים הסתדרות עובדי הבניין והעץ והתאחדות בוני הארץ. 

 

המיזם, שיחל לפעול בשבועות הקרובים, ינוהל ויבוצע על ידי הקרן לעידוד הבנייה, המאגדת תחתיה את המעסיקים והעובדים בענף. משך התוכנית היא כשנתיים והיא קובעת יעד לקליטת כ-1,000 עובדים מדי שנה. השכר לעובדים שיתקלו יתחיל ב-8,000 שקל ומטפס ל-9,000 שקל לפחות מהחודש השישי להעסקה.

 

המשתתפים יקבלו בשלב הראשון קורס הכשרה מקצועית מסובסד של שלושה חודשים לאחריו ייקלטו בעבודה. בנוסף יקבלו מלגת קיום בגובה 6,000 שקל, שאת חלקה יקבלו במהלך הקורס ואת השאר מספר חודשים לאחר שיתחילו לעבוד.

 

במשרד הכלכלה מציינים כי התוכנית כוללת שכר אטרקטיבי לעובדים, במטרה למשוך כוח אדם איכותי עם אופק קידום. השכר יסובסד בחלקו על ידי המדינה ובחלקו על ידי המעסיק. כך למשל, בחודשי ההעסקה הראשונים ישלם המעסיק שכר של 5,800 שקל והמדינה תשלים 2,200 שקל נוספים. 

 

עוד קובעת התוכנית, הקצאת 10 מיליון שקל לניהול ולפרסום הפרויקט, כדי לשפר את התמיד של הענף - במימון משותף של המדינה ונציגי המעסיקים וארגוני העובדים. סך התמיכה הממשלתית במימון נאמדת בכ-90 מיליון שקל. 

 

ממשרד הכלכלה נמסר, כי התוכנית נועדה לסייע לשילוב עובדים ישראלים מיומנים בענף, כדי לתמוך במדיניות הממשלה לעידוד תעסוקה ולהגדיל את הפריון וקצב הבינוי. התוכנית פתוחה לכולם ובמשרד צופים עניין רב מצד חיילים משוחררים ואוכלוסיות יעד לשילוב בשוק התעסוקה.

 

"בשורה ענקית לענף הבניין"

שר הכלכלה בנט מסר, כי "המחסור בעובדים מקצועיים בתחום הבנייה הוא בעל השלכות עומק על הכלכלה בישראל. הוא גורם לייקור עלויות הבניה ומחירי הדירות כתוצאה מכך, הוא מאלץ את הממשלה להכניס עובדים זרים למשק, והוא חוטא ליעד שלנו לצמצום האבטלה. היום הממשלה נוקטת בצעד אקטיבי כדי לפתור את המחסור הזה על ידי הזרמת משאבים להכשרה של עובדים חסרי ניסיון מוקדם שירוויחו 9,000 שקל כבר בהתחלה. אם לי היתה הזדמנות כזו ביום שהשתחררתי מהצבא, הייתי שוקל אותה ברצינות".

 

שר האוצר לפיד מסר, כי "הכשרת עובדים ישראלים בענף הבנייה בארץ היא צעד נדרש במשימה שלנו להורדת מחירי הדיור. שילוב אלפי עובדים ישראלים בענף תסייע לקבלנים ותביא לעלייה בהתחלות הבנייה שיגדילו את היצע הדירות בישראל. במקביל, ההכשרות והתמריצים שיינתנו בתחום הם צעד נוסף שיסייע לשילוב החרדים בשוק העבודה".

  

ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, אמר כי "השקענו מאות שעות אדם באיסוף מידע, ניתוחו והצגתו לגורמים המחליטים בממשלה במטרה לקדם את הטיפול בחסם זה. אנו שמחים מאוד כי כעת נראות תוצאות ראשונות למאמץ הזה בשטח". יצחק מויאל, יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ, אמר כי "אני שמח מאוד שמשא ומתן שארך שנה וחצי הבשיל לכדי בשורה ענקית לענף הבניין ולמשק הישראלי בכלל. אני שמח על התעקשותנו על עמדתנו ועל כך שמצאנו אוזן".


פורסם לראשונה 08/06/2014 08:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים