מהן הלכות קביעת מזוזה? חייבים טקס?
מהו מיקומה של המזוזה? מתי מתקינים אותה? האם מותר לגור בבית ללא מזוזה? ומה הקטע עם מסיבה ברקע? לבקשת ניסים, הרב עושה סדר
שאלה:
מה ההלכות לקביעת מזוזה?
האם מחויבים לערוך טקס - או שאפשר לברך ולקבוע מזוזה? ואם כן, מהי הברכה? (ניסים).
<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>
תשובה:
מצוות המזוזה היא אחת המצוות המלוות את האדם באופן קבוע. חיובה נכתב בפרשיות התורה המבטאות קבלת עול מלכות שמים –פרשיית "שמע ישראל" (דברים, פרק ו'), ופרשיית "והיה אם שמוע" (דברים, פרק י"א). בשתי פרשיות אלו נאמר: "וּכְתַבְתָּם עַל מְזוּזוֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ".
כך מסביר הרמב"ם בחובת הזהירות במצווה: "חייב אדם להִיזהר במזוזה, מפני שהיא חובת הכל תמיד, וכל זמן שייכנס ויצא יפגע בייחוד השם שמו של הקדוש ב"ה, ויזכור אהבתו, ויֵעור משנתו ושגִיותָיו בהבלי הזמן, ויֵדע שאין דבר העומד לעולם ולעולמי עולמים, אלא ידיעת צור העולם, ומיד הוא חוזר לדעתו והולך בדרכי מישרים" (הלכות תפילין ומזוזה, פרק ו, יג).
בגלל מיקומה של מצווה זו על בצד החיצוני של הפתח, נחשבת קיום מצוות המזוזה כסגולה לשמירה על הבית.
עם ישראל הקפיד מאד בכל הדורות, גם כאשר הדבר היה כרוך בסיכון, לקיים מצווה זו, שיש לה כאמור ערך של שמירה, וכן כותב ר' מאיר מרוטנבנרג: "מובטח אני, שכל בית מתוקן במזוזה כהילכתו אין שום נזק יכול לשלוט בו..." (שו"ת מהר"מ מרוטנברג חלק ב, קסא).
חיוב התקנת המזוזה חל על כל יהודי שגר בבית. מכיוון שאין זו מצווה התלויה בזמן – אין הבדל בחיובה בין גברים לנשים. גם אישה יכולה להתקין את המזוזה בבית, ואם היא גרה לבדה - היא אף חייבת לעשות זאת.
מהו מיקומה של המזוזה?
"איזהו מקום קביעתה? בתוך חלל של פתח, בטפח הסמוך לחוץ, בתחילת שליש העליון גובה השער. ואם קבע למעלה מזה, כשרה, והוא שירחיקנה מהמשקוף טפח. וצריך לקבעה על ימין הנכנס" (שולחן ערוך, יורה דעה, הלכות מזוזה סימן רפט). כלומר, בתוך השליש העליון של הפתח, עד למרחק של טפח (כעשרה ס"מ) מהמשקוף, בצד ימין של הנכנס. מקום זה נועד להביא למטרה של המצווה – ראייתה בזמן כניסה ויציאה.
מתי מתקינים את המזוזה?
מכיוון שמצוות המזוזה, היא חובת הדיירים בבית, ואסור לגור בבית ללא מזוזה - לכן, יש להתקינה מיד עם הכניסה לבית חדש.
עצם התקנת המזוזות אינו מצריך מניין. אולם אם מדובר בבית חדש, נוהגים לציין את הכניסה לבית המשופץ במנהג חנוכת הבית, וכדאי לעשותו במניין.
לפני קביעת המזוזה מברכים: "בָּרוּךְ אַתָּה יְי אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לִקְבוֹעַ מְזוּזָה". כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).
- לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.