פתיתים כמו אשפים
פתיתים? זה קל! "בית הספר לבישול" של מגזין "לאשה" מגיש: התוספת הכי ישראלית בצלחת. מתכון מנצח, טיפים ווריאציות כיפיות לשדרוג
רגע לפני - קצת גאווה ישראלית
מעז יוצא מתוק, מלימון לימונדה, וממחסור זמני באורז - פתיתים. ממש כאן, בישראל של שנות החמישים והצנע, הם הומצאו. דוד בן גוריון ביקש לייצר מוצר מזון פחמימתי שיחליף את האורז ומייסדי חברת "אסם" עשו זאת.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
הפתיתים, שזכו לכינוי "אורז בן גוריון", תפסו מאז מקום של כבוד במטבח הישראלי, אבל לא רק: על אף - ואולי דווקא בזכות - עממיותם, הפכו הפתיתים מנה מבוקשת גם מעבר לים, וגם שפים נחשבים כמו מריו בטאלי מניו יורק מכינים מנות הכוללות פתיתים. שם קוראים להם "קוסקוס ישראלי".
פתיתים - מתכון בסיסי
השאיפה בהכנת פתיתים היא לבשל אותם כך שיתקבלו אחד-אחד, בלי להידבק זה לזה או לסיר, ושיהיו נגיסים (כמו פסטה) ולא עיסתיים. שתי דרכי ההכנה שלפניכם מובילות אל התוצאות הללו. הראשונה, שמובאת בהרחבה, היא הקלאסית. השנייה גם היא טובה ובטוחה, ותוכלו לבחור ביניהן. פתיתים הם תוספת מצוינת כפי שהם, ואפשר גם לשלב אותם בתבשילי עוף ובשר או בסלט ירקות
ועוד משהו: מבשלים את הפתיתים בסיר מכוסה חלקית, על מנת לזרז את תהליך הבישול. הוספת נוזלים רותחים וסגירה חלקית של הסיר מאפשרת ריכוך מהיר של הפתיתים וסילוק אדים ולחות, כך שהנוזלים נספגים מהר והפתיתים נפרדים זה מזה.
איך שומרים? מכוסה במקרר, עד יומיים. לפני ההגשה מוסיפים קצת מים, ומחממים במיקרוגל או על הכיריים.
תבדקו שיש בבית:
סיר עם מכסה
המרכיבים ל-4 מנות:
2-3 כפות שמן
2 כוסות פתיתים
2 כוסות מים רותחים, או 1 כוס מים רותחים + 1 כוס מרק עוף (אפשר להמיס כפית אבקת מרק בכוס מים רותחים)
1/2 כפית מלח - לא חובה
אופן ההכנה:
- מחממים את הסיר על להבה בינונית. מוסיפים 2 כפות מהשמן ואת הפתיתים ומערבבים היטב במשך כדקה, עד שהפתיתים עטופים כולם בשמן, נפרדים זה מזה וחלקם מתחיל להזהיב. במידת הצורך - מוסיפים עוד מעט שמן.
- מוסיפים את הנוזלים. אם מוסיפים רק מים, מוסיפים גם את המלח. אם משתמשים במים ובמרק, לא מוסיפים מלח בשלב זה. מערבבים היטב, סוגרים חלקית את הסיר (כלומר מניחים את המכסה מעל הסיר כך שיישאר פתח קטן), ומנמיכים את הלהבה לאש נמוכה. מבשלים 6-7 דקות, עד שכל המים נספגים בפתיתים.
- מכבים את הלהבה ומערבבים היטב. טועמים, ואם חסר מלח, מוסיפים מעט לפי הצורך. מכסים את הסיר לגמרי ומניחים ל-־5 דקות. מערבבים שוב ומגישים.
ואפשר להכין גם כך:
1. יוצקים לסיר בינוני 1.5 כוסות מים ו-1/2 כף שמן. מוסיפים 1 כפית מחוקה מלח, ומביאים לרתיחה על להבה גדולה.
2. מוסיפים 1 כוס פתיתים. מערבבים, מנמיכים מעט את הלהבה ומבשלים, בכיסוי חלקי, 8-10 דקות עד שכמעט כל המים נספגים.
3. מכסים את הסיר לגמרי ומכבים את הלהבה. מניחים ל־5 דקות ומוסיפים לסיר 1/4 כוס מים (מי ברז). מכסים שוב ומניחים ל־5 דקות נוספות.
4. מערבבים את הפתיתים במזלג ומגישים. אם רוצים, אפשר להוסיף בתחילת הבישול (כשמחממים את המים, השמן והמלח) גם 1 כפית או 1 כף רסק עגבניות.
גיוון:
לפני הבישול: מטגנים בסיר, במעט שמן, בצל בינוני קצוץ עד להזהבה קלה. אפשר להוסיף לבצל גזר מגורר, סלרי קצוץ, מעט פלפל חריף קצוץ או כמה עלי טימין, ולטגן עד שהירקות מתרככים. מוסיפים את הפתיתים (היבשים, לפני הבישול) ומטגנים יחד במשך דקה. מוסיפים את הנוזלים הרותחים, וממשיכים לבשל בהתאם להוראות שכתובות על האריזה.
אחרי הבישול: מוסיפים לפתיתים המוכנים (עם או בלי הבצל והירקות), חופן עשבי תיבול קצוצים. מערבבים ומגישים.
אופציה נוספת: מניחים לפתיתים המוכנים להתקרר ומעבירים לקערה. מוסיפים אפונה עדינה מבושלת, זיתים מגולענים וקצוצים, שמן זית, לימון, מלח ופלפל שחור גרוס. מערבבים ומגישים.
המתכונים לקוחים מתוך מדור "בית הספר לבישול " של "לאשה", שנמצאים כעת באתר חדש עם עשרות מתכונים שיעשו לכם סדר במטבח. האתר ממשיך להתעדכן וניתן לגלוש בו גם ממכשירים סלולריים ומטבלטים.